Ostropestřec mariánský | Moje zdraví

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je známý svými léčivými účinky na játra, ovšem tělo detoxikuje celkově. 

Popis

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá či dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovitých, která dorůstá až do 1,5 m. Lodyha je zaobleně hranatá, specifická bílou dření. Listy jsou v přízemní růžici a mají délku až 40 cm. Dolní lodyžní listy jsou přisedlé, horní poloobjímavé a obvejčité. Žilky na líci listů mají bílé skvrny. Úbory jsou dlouze stopkaté, asi 7 cm široké. Zákrov tvoří obvejčité listeny, ostny jsou slámově žluté a květy jsou purpurově červené až fialové. Plodem je nažka světle či tmavě hnědé barvy.

Účinné látky

Ostropestřec tvoří bílkoviny a rostlinné oleje. Konkrétně jde o směs kyseliny olejové, linolové a dalších nenasycených mastných kyselin. Dále ostropestřec obsahuje biogenní aminy, tyramin a histamin, aminokyseliny, jednoduché cukry, kvercetin nebo vitamín E. Důležitý je i silymarin, který stejně jako oleje skvěle působí na játra.

Použití

Z plodů ostropestřce lze vařit čaj, nažky se musí nadrtit, aby se účinné látky dostaly ven. Takto drcené plody lze jíst i studené, horká voda totiž spoustu látek zničí. Aby vám plody chutnaly, můžete si je zamíchat do jogurtu či džusu. 

Účinky na zdraví

Ostropestřec je známý svými léčivými účinky na játra, stejně tak pomáhá i žlučníku, celkově detoxikuje tělo. Také působí proti depresím, posiluje imunitu a tlumí alergie. A dokonce pomáhá při otravě z léků.

Výskyt

Pěstuje se ve Středomoří, Malé i Přední Asii, kde má svůj původ. Do střední Evropy a jiných částí světa (zejména do mírného pásu) byl zavezen.

Sběr

Semena ostropestřce se sbírají v srpnu a září, kdy se před dozráním chmýřité úbory ořežou. Na suchém a vzdušném místě se pak uloží k úplnému dozrání. Pak se semena vymlátí z úborů. Správně usušená semena nejsou silně cítit jako čerstvá rostlina (což mimochodem některým lidem ztěžuje sběr). Následně se skladují na temném a suchém místě, nejlépe v papírovém obalu.

Domácí recepty

Čaj na migrény i alergie. Vezmeme čajovou lžičku rozdrcených semen ostropestřce, lžičku lístků máty, lžičku lístků meduňky, lžíci medu a zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme 20 minut louhovat, poté přecedíme. Pijeme před snídaní, obědem a večeří.

Očistný čaj skvěle detoxikuje a hlavně uzdravuje játra. Vezmeme čajovou lžičku drcených semen ostropestřce, kterou zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme čtvrt hodiny vylouhovat. Scedíme a pijeme třikrát denně (před jídlem) po dobu několika týdnů.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.