Aloe vera: Na co pomáhá, jak ji užívat a jak ji pěstovat? | Moje zdraví

Aloe vera: Pomůže při popálení i s nechutenstvím! Jak ji pěstovat?

Aloe vera: Pomůže při popálení i s nechutenstvím! Jak ji pěstovat?
Autor: shutterstock.com
29. dubna 2019 • 14:00

Aloe vera je sukulent, který se v medicíně používá jak vnitřně, tak přímo na kůži. Této rostliny z čeledi liliovitých je několik set druhů a jejich léčivé účinky jsou známé po staletí. Pomáhají jak na podrážděnou kůži, tak i na podrážděné zažívání.

Aloe vera má v sobě jak vitamíny, zejména A, B, C a E, tak také kyselinu listovou a nikotinovou, které pomáhají pro správnou funkci metabolismu. Z minerálů je v ní obsažen mangan, měď, zinek, chrom, vápník, fosfor, železo či sodík, draslík a chlor. Má v sobě i esenciální aminokyseliny a enzymy, dále pak saponiny, které bývají ve funkčních potravinách včetně třeba špenátu. Užitečné antrachinony jsou zase také v houbách a mají lehký projímavý účinek.

Aloe: čistí a detoxikuje

Extrakt z aloe vera se používá při detoxikaci. Dokáže totiž tělo zbavit různých negativně působících látek. Proto je součástí přípravků pro očistné kúry, zlepšuje zažívání i vyprazdňování. Přičítá se jí také, že dokáže z těla dostat jak nadbytečná éčka, tak přispět i ke snížení hladiny cholesterolu. Užívání aloe významně podporuje správnou činnost jater, a tím tak napomáhá optimalizovat metabolismus tuků. Aloe má také antibakteriální účinek zejména na bakterii Helicobacter pylori, která se z velké části podílí na vzniku žaludečních vředů. Někteří lidé na ni sázejí i jako na pomocníka při nechutenství, zvláště u dětí.

Detoxikační efekt aloe vera ale není jediný, rostlina má v sobě také látky, které jsou účinné proti histaminu, který je zodpovědný za část projevů alergie. Alergikům proto mohou gely či kapky z aloe pomoci například při alergické rýmě, alergickém zánětu spojivek, ale i při ekzému. Na problémy s kůží je aloe vůbec ideální, pomáhá i po štípnutí hmyzem, při svědění a utlumí otoky.

Masti a koupele na bolavé klouby

Vliv má i na pohybový aparát, kdy se používají léky, masti i léčebné koupele, nebo se užívá jako výživa pro klouby v kombinaci s glukosaminem či chondroitin sulfátem. Dokáže pak tlumit bolest kloubů a svalů. Svůj vliv má i v léčbě osteoartrózy, kdy přispívá k tlumení zánětů v těle.

 

Záněty tentokrát v ústech po paradentóze zase zlepšuje šťáva z aloe vera. Masti a gely se pak používají také jako antibakteriální a protiplísňové přípravky. Vhodné jsou na hojení koutků, odřeniny, hojení menších ran či popálenin. Velké využití má také díky svým účinkům v kosmetice. Výhodou je, že na sebe váže vodu, a proto účinně hydratuje.

Jak pěstovat aloe

Aloe můžeme koupit v květinářstvích či zahradnictvích, je běžně dostupná. Rostliny aloe zná většina lidí od svých babiček, které rostliny nechávaly přezimovat v chladných chodbách. To je totiž něco, co aloe opravdu ocení, v zimě je jí nejlépe v chladnější místnosti s minimální zálivkou.

V letním období je dobré přibližně jednou za dva až tři týdny do zálivky přidat speciální minerální hnojivo s vyšším obsahem draslíku. V zimním období rostlinu nepřihnojujte. Listy je jinak možné ořezávat po celou sezónu a dobu jejího růstu. Platí přitom, že rostliny starší než dva roky mají silnější účinky.

 

Rostlinu by neměl zasáhnout mráz, minimální potřebná teplota je sedm stupňů Celsia. Od jara do raného podzimu dává aloe přednost lehké půdě a teplým místům, kde může být na plném slunci, ale i v polostínu, nesnáší přílišnou zálivku. K léčbě lze přitom využít všechny druhy aloe. Tato rostlina má tak široké uplatnění, že je dobré mít doma více sazenic, protože jedna obvykle nestačí.

Co lze z aloe použít?

Pokud si nechcete výrobky z aloe kupovat, ale vyrábět, pak použijete hlavně gel nebo šťávu z listů. Získáte ho tak, že celý list uříznete a vymačkáte do misky. Z jednoho listu získáte zhruba dvě čajové lžičky gelu. Gel je nejlepší hned zpracovat, ale můžeme ho i pro pozdější přípravu uskladnit v lednici, ne však na delší dobu než tři dny. Aloe listy lze také naložit do vína, lihu či oleje nebo je usušit. Na okamžité použití je také možné použít část listu a ránu jím potřít.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.