Který minerál ovlivňuje náladu? Najdete ho v sardinkách či mandlích | Moje zdraví

Který minerál ovlivňuje náladu? Najdete ho v sardinkách či mandlích

Který minerál ovlivňuje náladu? Najdete ho v sardinkách či mandlích
Autor: istock.com
20. září 2023 • 05:00

Potraviny ovlivňují nejen to, zda budete mít nadváhu, či dokonce obezitu, vliv mají na nemoci srdce a cév, ale také na náladu a imunitu. Které jsou nejdůležitější? A co dělají v těle? 

Jak souvisí dobrá nálada a zralé sýry? Spojuje je látka tyrosin – aminokyselina, která zvyšuje paměťové schopnosti a mentální zdraví. Navíc hraje významnou roli při produkci dvou důležitých neurotransmiterů: dopaminu a noradrenalinu, které aktivně působí na pocity slasti. Dopamin podporuje motivaci a vyvolává potěšení, noradrenalin zase stimuluje stav bdělosti, pozornost a sebevědomí.

Video se připravuje ...
Náhrady cukru: Které rozhodně nepoužívat a jaká mají rizika?VIDEO 

V jakých potravinách tyrosin najdete? Zejména ve zralých sýrech, jako jsou parmazán nebe pecorino, ale také v mase, luštěninách a olejnatých semínkách.

Bílkoviny ze syrovátky

V mléčných výrobcích je hned několik látek, které výrazně prospívají zdraví, o laktobacilech ze zakysaných mléčných výrobků, které upravují střevní mikroflóru, a mají tak zásadní vliv na imunitu, toho víte asi hodně. A tušíte, že prospěch může přinést i obyčejná syrovátka? Je totiž plná syrovátkové bílkoviny.  Tento protein hraje důležitou roli při regulování chuti k jídlu, příjmu potravy a zachování svalové hmoty v případě redukčních diet.

Mléčné výrobky v sobě mají kromě pro kosti důležitého vápníku také vitaminy A a D . Vitaminy jsou obecně pro zdraví a účinnost našeho imunitního systému velmi důlěžité, jelikož představují účinnou zbraň proti nemocem. Zejména vitamin A pomáhá udržovat integritu sliznic představujících první obrannou linii proti virům a bakteriím.

Jak na lepší kosti

Vitamin D má zcela zásadní vliv na vstřebávání vápníku a imunitu . Podílí se také na regulaci krevního tlaku, na růstu krevních, svalových a kožních buněk. Při dostatečných dávkách obecně zlepšuje šanci na vyléčení nemocí a často působí i preventivně.

Zmiňovaný vápník neovlivňuje jen kvalitu kostí, ale také zlepšuje náladu, mírní nervozitu a napětí – a tím zlepšuje spánek. Jídla, která ho obsahují, napomáhají lepšímu odpočinku a zatočí se stresem.

V jakých potravinách vápník najdete? Dejte si tři porce mléčných výrobků denně nebo vsaďte na menší ryby, jako třeba sardinky, rukolu či mandle.

Psychické zdraví a únava

Pro kvalitní spánek je velmi důležitá látka zvaná tryptofan. Je to opět aminokyselina, bez které se noční odpočinek neobejde. Navíc je základem pro syntézu serotoninu, tedy neurotransmiteru klidu a štěstí. Proto má zásadní vliv na náladu, depresi, strach a nespavost .

Tryptofan je natolik důležitý, že jeho nedostatek způsobuje impulzivnost, agresivitu a stavy úzkosti. Tryptofan takové reguluje chuť k jídlu a pocit sytosti. V jakých potravinách tryptofan najdete? Naleznete ho v bramborách, čerstvých a zralých sýrech, hořké čokoládě, banánech a ananasu .

Na únavu pak pomáhají vitaminy B . Mimochodem se hodí také jako ochrana před klíšťaty . Přispívají k fungování nervového systému, pomáhají nalézt klid a soustředění a chrání před depresí. Týká se to zejména vitaminu B12 . Navíc se při správném denním přísunu tohoto vitaminu cítíme měně unaveni, pomáhá lépe stárnout a udržovat silný nervový a imunitní systém.

V jakých potravinách najdete vitamin B12? Je přítomen například v brokolici a v mléčných výrobcích, zejména v mléku.

Zmíněné vitaminy jsou sice často rozpustné v tucích, ale to neznamená, že je můžete jíst bez rozmyslu, pro zdraví jsou mnohem lepší ty rostlinné, protože jejich složení je výrazně šetrnější k cévám . Naučte se proto používat místo másla olivový olej a nebojte se experimentovat i s jinými druhy, na smažení je dobrý řepkový, pod zeleninu zkuste třeba makový, dodá jídlu nečekanou chuť.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.