Českým dětem chybí vitamin D: Jak to poznáte a kde ho můžete doplnit? | Moje zdraví

Českým dětem chybí vitamin D: Jak to poznáte a kde ho můžete doplnit?

Českým dětem chybí vitamin D: Jak to poznáte a kde ho můžete doplnit?
Vitamín D získáváme hlavně ze sluníčka • Autor: iStock.com
30. března 2018 • 06:00

České děti mají málo vitamínu D. K takovému zjištění dospěla rozsáhlá studie Státního zdravotního ústavu. Proč je právě vitamin D pro malé děti tolik důležitý a z jakých zdrojů ho lze nejlépe získat?

Vitamin D má v lidském organismu aktivní roli při získávání vápníku a fosforu z konzumované potravy a také při udržování optimální hladiny těchto látek v krvi. To je důležité především pro tvorbu kostí a fungování svalů, v případě dětí pro jejich správný růst a vývoj. Jeho další důležitou funkcí totiž je, že ovlivňuje činnost nervového a imunologického systému, podílí se také na tvorbě a růstu nových buněk.

Jak se projeví nedostatek vitamínu D?

Potřebná denní dávka vitaminu D u dětí činí zhruba 400 IU (tj. zhruba 10 μg ). Jeho nedostatek se může projevovat celou řadou symptomů, mezi které patří ztuhlost svalů, vyšší lámavost kostí, sklon k respiračním onemocněním nebo nedostatečný či zpomalený růst. Dítě se může projevovat jako apatické, unavené nebo naopak vykazovat zvýšenou míru dráždivosti a nervozity.

Některé nedávné průzkumy také přinesly zjištění, že dostatečný příjem vitaminu D slouží jako prevence proti nachlazení, virózám i stavům úzkosti nebo depresím. A naopak, dlouhodobě neřešený nedostatek tohoto vitaminu způsobuje chorobu zvanou křivice, která se projevuje poruchou tvorby a deformací kostí. U kojenců měknou také lebeční kosti, zvláště na týlu hlavy, je narušena zubní sklovina a zuby rostou nepravidelně.

Nejhorší situace je na jaře

Hlavním zdrojem vitamínu D je slunce, konkrétně tedy UV záření. Z něj získáváme až 80 procent potřebné denní dávky. Podle studie Světové zdravotnické organizace stačí k pokrytí potřebné denní dávky vitaminu D u dětí pobyt na slunci po dobu zhruba 30 minut, přičemž je dostačující, když je slunečním paprskům vystaven pouze obličej nebo předloktí. Kromě toho je ale samozřejmě také důležité získávat tento vitamin i ze stravy.

Výsledky studie SZÚ ukázaly, že přibližně jen jedna třetina českých dětí ve věku 5 až 9 let (z celkového počtu 419 sledovaných) vykazuje dostatečné zásobení vitaminem D. Potvrdila se také významná souvislost mezi dávkou slunečního záření a plochou povrchu těla vystaveného slunci. Zásadní nedostatek vitaminu D byl zaznamenán, podobně jako v jiných zahraničních studiích, v zimních a jarních měsících.

Na jaře dosahovalo optimální hodnoty 25(OH)D pouze 14 procent dětí, více než třetina dětí měla hodnoty snížené a polovina dětí nedostatečné. Nejvyšší hodnoty vitaminu D pak zjistili autoři studie na podzim, a to zejména v září, kdy se na výsledcích projevila zvýšená expozice slunečnímu záření během celého léta. Významně vyšší hladiny 25(OH)D byly naměřeny dětem, které pravidelně užívají potravinové doplňky s vitaminem D.

Které potraviny zařadit do jídelníčku?

Na vitamin D jsou bohaté potraviny jako například plnotučné kravské mléko, tučné ryby (losos, tuňák, sardinky, pstruh, makrela – obsahují navíc prospěšné omega 3 mastné kyseliny pro zdravé srdce), játra, vaječné žloutky, hovězí maso, také ale vepřové sádlo (v bio kvalitě nebo vlastní výroby, nikoli průmyslově zpracované), o vitamin D obohacené obiloviny a cereálie nebo i kvalitní slanina.

„Určité množství vitamínu D sice obsahují mléko a mléčné výrobky, nicméně jeho hlavním zdrojem je rybí tuk. A zde narážíme na problém, protože je u nás konzumace ryb poměrně malá,“ uvádí MUDr. Petr Tláskal z FN Motol.

A pokračuje: „Naše studie ukázaly, že příjem vitaminu D je nízký prakticky ve všech věkových skupinách. Řešením může být úměrné sluneční záření a v zimním období vyšší konzumace přirozených zdrojů vitaminu D nebo o tento vitamin obohaceného mléka či mléčných výrobků.“

Novorozenci a kojenci

Specifická situace je u novorozenců a kojenců, u kterých hladina vitaminu D závisí na jeho množství v těle matky. Pokud ho má maminka málo, trpí nedostatkem také dítě, protože ani mateřské mléko ho neobsahuje dostatečné množství.

A jelikož bychom kojence neměli vystavovat přímému slunci, jehož svit by zajistil potřebnou dávku vitaminu D, je nejvhodnějším řešením podávat dětem do dvou let preventivně tento vitamin v umělé formě, v podobě olejových kapek Vigantol, které předepíše pediatr. Zdravým kojencům (kojeným i nekojeným) se podává zpravidla jedna kapka denně (obsahuje zhruba 666 IU vitamínu D) od 2. týdne života do konce prvního roku a během zimních měsíců ve druhém roce života. Nedonošeným dětem se obvykle podávají dvě kapky denně.

Americká pediatrická akademie ve své studii (z roku 2008) doporučuje užívání vitaminu D v dávce 400 IU po celé dětství a dospívání. Upozorňuje na fakt, že jeho deficit se nemusí vždy klinicky projevit známkami křivice, ale může také způsobit poruchy fungování imunitního systému a zvýšit riziko některých onemocnění, jako jsou např. lupénka, cukrovka 1. typu, revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak a potíže se srdcem, systémový lupus nebo roztroušená skleróza.

 

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.