Jak se zbavit rýmy u dětí: Jak léčit vodnatou a zelenou rýmu | Moje zdraví

Proč jsou děti náchylnější na rýmu? A kdy mohou s rýmou do školky?

Video se připravuje ...
10. října 2018 • 10:00

Čím je dítě mladší, tím hůře vnímá rýmu – kojenec, který se ještě neumí obracet, musí mít pocit, že nastává konec světa. Proč je rýma pro děti horší než pro dospělé a jak jim můžeme účinně pomoct?

Rýma u kojence a batolete není žádná legrace. Hlen, který se tvoří, při poloze vleže stéká do krku a do hltanu a dráždí ke kašli a zvracení. Ucpaný nos nutí k dýchání ústy. Rýma se může dostat do dutin a Eustachovou trubicí do středního ucha, stoupá teplota, dítě souží bolesti.

Autor: iStock.com

„Komplikace zánětu nosohltanu jsou dané lokalizací ložiska infektu za choanami (zadními otvory nosní dutiny). U mladších dětí se objevují opakující se záněty středouší až po tzv. sekretorické otitidy (zánět středního ucha spojený s přítomností tekutiny ve středouší),“ říká ORL lékař MUDr. Rami Katra.

Častou komplikací je podle jeho slov také ložisko nákazy v lymfatické tkáni nosohltanu, které se spolupodílí na udržování infektu nosní sliznice, ale také přispívá k obtížím v oblasti dolních cest dýchacích. „Hlavní prevencí komplikací je udržování nosní průchodnosti, pečlivá nosní toaleta s možným oplachováním nosní sliznice vhodnými přípravky. Vždy pomáhá, když naučíte děti co nejdříve aktivně smrkat,“ radí lékař.

Nejviditelnějším průvodním znakem rýmy je hlen. Dokud je průhledný, je ještě šance na poměrně rychlé vyléčení – u malého dítěte zabírá odsávání, na větší můžeme použít kapky či nosní sprej a když dítě dokáže chvilku posedět, může pomoci inhalace.

Může s rýmou mezi děti?

Má-li dítě k rýmě horečku a je zchvácené, plačtivé, unavené, pak je dobré nechat jej odpočinout doma v klidu. A s rýmou? Je-li hlen čirý, průsvitný, záleží na tom, zda umí dítě smrkat a je-li schopné se v tomto směru obsloužit. Obvykle se však „rýma“ zbarví do zelenožluta – to je známka toho, že se přidala druhotná, bakteriální infekce, a dítě tak má dveře do školky ještě pár dnů zavřené. Takovou rýmu je nutné (a ohleduplné i vůči ostatním dětem) doléčit v klidu doma.

Autor: Markéta Ostřížková, as. MUDr. Rami Katra
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.