Zahleňuje mléko? Kolik mléka by měly děti vypít? | Moje zdraví

Je mléko zdravé, nebo zahleňuje? A kdo by ho měl pít?

26. února 2018 • 06:00

V dětství jsme mléko pili všichni. Až mnohem později přišly protichůdné názory na jeho konzumaci, kvalitu i zdravotní benefity. Co je tedy ve skutečnosti pravda a co už je přitažené za vlasy?

Mléko přináší našemu tělu mnoho živin, ale někteří z nás jej nemohou konzumovat; trpí buď intolerancí mléka, nebo jsou přecitlivělí na některý z jeho alergenů. To je jeden z důvodů, proč se názor na bílý nápoj stal námětem mnoha diskusí.

Zda pít či nepít mléko se dočtete zde.

Děti potřebují pestrost

V období od 4. do 6. měsíce věku dítěte by měla jejich jídelníček obohatit pevná strava, která postupně obsahuje všechny složky včetně kravského mléka. Imunitní systém si tak má šanci navyknout i na potenciálně alergenní složky stravy.

Mléko a nadváha

Mléko a výrobky z něj jsou nutričně a energeticky bohaté, jsou tedy vydatným pokrmem. Obézní lidé by měli tento fakt vést v patrnosti a denní jídelníček s obsahem mléčných výrobků doplnit dostatkem potravin rostlinného původu. Po samotném mléku se ale netloustne. Sklenice polotučného mléka je kaloricky stejná jako polovina jablka. „Řada studií potvrdila význam mléčných výrobků v redukci hmotnosti, ve zlepšení inzulinové rezistence i metabolického syndromu,“ říká dietoložka a odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá.

Imunitě prospívají zakysané výrobky

Jak je v poslední době často zdůrazňováno, pro imunitu je důležitý spolu s ostatními vitaminy vitamin D, prebiotika (složité cukry v zelenině, luštěninách, celozrnné mouce, v česneku a cibuli) a probiotika (vhodné typy organismu prospěšných bakterií, které jsou obsaženy v kysaných mléčných výrobcích). 
Zakysané výrobky jsou užitečné pro střevní metabolismus a s tím souvisí i obranyschopnost organismu. Jsou snáze stravitelné a bývají obvykle lépe tolerovány než mléko.

Autor: istockphoto.com

Intolerance mléka je způsobena sníženou aktivitou laktázy – enzymu, který rozkládá laktózu (mléčný cukr). Důsledkem jsou klinické obtíže (s časovým odstupem) jako bolest břicha, nadýmání a průjem. Obvykle se to týká jen větší konzumace syrového mléka. Kvašených mléčných výrobků, např. jogurtů či tvarohu a také tvrdších sýrů, se tyto potíže netýkají. Jestliže existuje podezření na tento zdravotní problém, je na lékaři, aby jej posoudil.

Alergie na složky mléka, a to i po požití malého množství, znamená téměř okamžitou reakci – svědění, otok v ústní dutině, kopřivku nebo ekzém, výjimečně až dechové potíže. Nejčastěji jsou projevem alergie střevní obtíže. Diagnostika bývá v tomto případě složitá, protože stopy mléčných bílkovin bývají obsaženy v téměř všech potravinách.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Jana Hrabáková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.