Velký přehled preventivních prohlídek dětí: Kdy zajít k lékaři? | Moje zdraví

Preventivní prohlídky u dětí: Podrobný kalendář až do plnoletosti

Preventivní prohlídky u dětí: Podrobný kalendář až do plnoletosti
U malých dětí je preventivní prohlídka většinou spojena s očkováním • Autor: iStock.com
8. dubna 2018 • 06:00
Tápete, jak často je třeba docházet s vašimi potomky do ordinace pediatra, aby zkontroloval, zda se zdravě vyvíjejí? Přinášíme přehledný kalendář termínů pravidelných preventivních kontrol společně s popisem, co vše preventivní prohlídka obsahuje. 

Narodilo se vám miminko? Připravte se na to, že zejména v průběhu prvního roku života dítěte budete trávit v ordinaci pediatra spoustu času.

Rozsah (co vše se vyšetřuje a zjišťuje a jakým způsobem) a časové rozmezí všech „povinných“ preventivních prohlídek jsou podrobně popsány ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách.

Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí?

První měsíc dítěte

První návštěva u praktického dětského lékaře by měla proběhnout do tří dnů od propuštění z porodnice. Pediatr založí zdravotní dokumentaci, vyptá se vás na rodinnou i těhotenskou anamnézu a také na to, zda byl v porodnici proveden novorozenecký screening zraku a sluchu (uvedeno v propouštěcí zprávě z porodnice), poporodní stav dítěte, frekvenci krmení, provede základní fyzikální, interní i ortopedické vyšetření, doporučí vám a vystaví žádanku na odborné ortopedické vyšetření vývoje kyčlí.

Vyšetřuje se celkový stav dítěte, stav kůže a podkožní vrstvy, vlasů a nehtů, kontrolují se mízní uzliny, svalstvo a kostra, tvar a obvod hlavy, velikosti fontanel, oči, nos, uši, dutina ústní, krk a hrudník, stav klíčních kostí, fyzikální nález na srdci a plicích.

Vše o novorozenecké žloutence čtěte zde.

Nutné je též vyšetření břicha včetně jeho velikosti, palpační (pohmatem) vyšetření nitrobřišních orgánů a pupeční jizvy, dále vyšetření třísel včetně palpačního vyšetření a pulzu na stehenních tepnách, vyšetření genitálu, končetin včetně jejich symetrie a hybnosti v kyčelních kloubech a vyšetření psychomotorického vývoje včetně novorozeneckých reflexů.

Zahajuje se také preventivní podávání vitaminu D (Vigantol). V některých případech je vhodné očkování proti TBC (tuberkulóze), o jeho nutnosti rozhodne lékař. Zároveň vás objedná na kontrolu ve 14 dnech věku dítěte.

Vše o výbavičce pro miminko čtěte zde.

Druhý měsíc dítěte

Na další preventivní prohlídku budete praktickým lékařempozváni zhruba v šesti týdnech věku potomka, tedy po skončení šestinedělí. Vyšetření probíhá podobně jako při minulých návštěvách, proběhne kontrola reflexů a rizika vzniku křivice, orientační vyšetření zraku a sluchu i ortopedické vyšetření. Pokud se rozhodnete pro očkování proti rotavirovým nákazám, je vhodná doba pro podání první dávky. Obvykle se také začíná očkovat proti pneumokokovým nákazám (vakcína Prevenar nebo Synflorix).

Třetí měsíc dítěte

V průběhu třetího měsíce věku dítěte vás čeká další preventivní kontrola u dětského lékaře, která již bývá spojena s první dávkou očkování tzv. hexavakcínou. Jde o ochranu proti těmto nemocem: záškrt (difterie), dávivý/černý kašel, onemocnění vyvolané původcem Haemophilus influenzae, dětská obrna, žloutenka typu B a tetanus. Lékař s vámi zároveň zkonzultuje a připraví další plán očkování.

Molusky by měl u dítěte diagnostikovat pediatr nebo kožní lékař. Ten pak doporučí vhodnou léčbu • Autor: iStock.com

Čtvrtý měsíc dítěte

Dětský lékař provede celkové vyšetření stavu a vývoje kojence, vyšetří také zrak a sluch, zajímat ho budou výsledky z kontrol vývoje kyčlí a bude aplikovat druhou dávku očkování hexavakcínou (druhá dávka se podává nejdříve měsíc od první dávky).

Šestý měsíc dítěte

Půlroční prohlídka se skládá z kontroly fyziologických funkcí a motorického vývoje, preventivního podávání vitaminu D, kontroly vývoje chrupu a poučení rodičů o nutnosti registrovat svého potomka u zubního lékaře v druhém půlroce života a začít s ním docházet na pravidelné prohlídky.

Osmý a desátý měsíc dítěte

Preventivní vyšetření ve věku osm a deset měsíců zahrnuje fyzikální vyšetření (zjištění hmotnosti, délky, obvodu hlavy a zhodnocení parametrů podle růstových grafů), interní vyšetření, orientační kontrolu zraku a sluchu a kontrolu psychomotorického vývoje. Rodiče jsou poučeni o režimu a stravě dítěte a prevenci úrazů. Důležitá je také kontrola očkování, případně jeho doplnění o ta chybějící.

1 rok dítěte

U dětí ve 12 měsících věku se vyhodnocuje celkový psychomotorický vývoj i vývoj řeči, provádí se znovu orientační vyšetření zraku a sluchu a kontrola preventivního podávání vitaminu D. Lékař zjišťuje a vyhodnocuje základní antropometrické ukazatele (např. výška a obvod hlavy) a zajímá se o výživové zvyklosti dítěte. Zkontroluje také velikost velké fontanely a stav chrupu a upraví plán dalšího očkování. Podává se obvykle třetí dávka očkování hexavakcínou.

15 měsíců dítěte

Nejdříve první den 15. měsíce se doporučuje aplikovat první dávku očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím (tzv. MMR vakcína, Priorix), přičemž druhá dávka by měla být podána 6 až 10 týdnů po té první.

18 měsíců dítěte

Preventivní prohlídka je totožná s předchozí, která proběhla ve 12 měsících věku, posuzování psychomotorického vývoje se zaměřuje na hrubou a jemnou motoriku, rozvoj řeči a sociální chování dítěte.

Tři roky dítěte

Na tříleté prohlídce se vyšetřuje psychická vyspělost dítěte, proběhne kontrola vývoje zraku (včetně kontroly barvocitu) a sluchu, vývoje řeči a také prohlídka genitálu. Lékař bude zjišťovat hmotnost a výšku vašeho potomka a vyhodnocovat tyto parametry podle růstových grafů, zhodnotí psychosomatický vývoj a udělá kompletní fyzikální vyšetření včetně prohlídky kůže a podkoží. Součástí bývá také kontrola krevního pulsu (časem i krevního tlaku), laboratorní rozbor moči a kontrola platnosti očkování.

Bolest v krku • Autor: istockphoto.com

Od pěti let do plnoletosti dítěte

Preventivní prohlídky u dětského lékaře vycházejí od třetích narozenin vždy periodicky na lichý rok věku dítěte (3 roky, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 a 18 let a 11 měsíců, což je poslední, výstupní prohlídka u pediatra a následuje přestup k praktickému lékaři pro dospělé).

V pěti letech se posuzuje kromě celkového psychomotorického vývoje také školní zralost, sociální chování a hygienické návyky a mezi pátým a šestým rokem dítě podstupuje přeočkování proti dávivému/černému kašli a tetanu, mezi desátým a jedenáctým rokem pak probíhá přeočkování proti záškrtu, dávivému/černému kašli, tetanu a dětské obrně.

Lékař pravidelně kontroluje tělesnou hmotnost a výšku, provádí kompletní fyzikální vyšetření i vyšetření zraku a stavu očí, sluchu a řeči. U „rizikových“ dětí se „zátěží“ v rodinné anamnéze se provádí od pěti let vyšetření koncentrace celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu a triacylglycerolů. Kromě toho je potřeba navštěvovat dvakrát ročně ordinaci zubního lékaře, v případě dívek nezapomenout, že by měly od věku 15 let jednou ročně absolvovat preventivní vyšetření u gynekologa.

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.