Červené hrozny pomáhají nejen srdci a cévám, ale působí i proti stárnutí | Moje zdraví

Červené hrozny pomáhají nejen srdci a cévám, ale působí i proti stárnutí

Červené hrozny pomáhají nejen srdci a cévám, ale působí i proti stárnutí
Resveratrol obsažený v hroznech je silný antioxidant • Autor: iStock.com
22. května 2017 • 12:52

Díky poznatku, že červené víno obsahuje resveratrol příznivý pro zdraví, výrazně stoupla jeho oblíbenost. Tento silný antioxidant se širokým spektrem působení hraje roli v prevenci i léčbě mnoha onemocnění včetně onkologických.

Přesněji řečeno zdrojem resveratrolu jsou slupky a jadérka modré vinné révy, ale mimo jiné je zastoupen také v arašídech, černém rybízu, borůvkách či moruších. Do centra pozornosti se dostal díky jevu známému jako francouzský paradox. Ten poprvé odborně popsal irský lékař Samuel Black v roce 1819.

Vyslovil myšlenku, že příčinou nízkého výskytu kardiovaskulárních chorob ve francouzské populaci může být pravidelná konzumace červeného vína. Resveratrol jako takový byl izolován v roce 1940, nicméně předmětem intenzivního vědeckého zkoumání se stal až v 90. letech 20. století.

Bojovník za zdraví

Kromě skutečně silného antioxidačního působení hledejme silné stránky resveratrolu především v oblasti epigenetiky. Spolurozhoduje totiž o tom, která část genetické informace se nakonec projeví, přičemž má vliv na proces proliferace, tedy rychlého množení buněk, a zároveň snižuje hladinu prostaglandinů (podporují zánětlivé procesy a stimulují růst nádorových buněk).

Záněty jako takové sehrávají důležitou roli při vzniku řady vážných onemocnění, ať už jde o onkologická onemocnění, choroby srdce a cév, astma, diabetes, ale též o palčivý problém moderní doby, tedy obezitu. Pokud zmiňujeme zánětlivé procesy, pozitivní účinky resveratrolu jsou výrazné také u zánětů tlustého střeva, ulcerózní kolitidy či v prevenci střevních nádorů, dále pak zmírňuje zánětlivé procesy, které vznikají ve svalech po intenzivní fyzické zátěži, proto jej lze využít u sportovců pro urychlení regenerace.

Účinek na paměť i krásu

Vědecké studie potvrdily, že vysoké dávky resveratrolu jsou schopny stabilizovat hladinu amyloidu beta 40, což je jedna z hlavních složek amyloidních plaků, které se objevují v mozku osob trpících Alzheimerovou chorobou. Zlepšuje též krevní zásobení mozku a má vliv na funkci hippocampu, tedy části mozku zodpovídající za paměť. Existují i výzkumy potvrzující schopnost resveratrolu regulovat viditelné příznaky stárnutí, zejména pokud jde o výrazný úbytek vrásek, což jistě potěší mnohé ženy…

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.