Každý lék na spaní je vhodný na něco jiného. Jak působí ten váš? | Moje zdraví

Každý lék na spaní je vhodný na něco jiného. Jak působí ten váš?

Každý lék na spaní je vhodný na něco jiného. Jak působí ten váš?
Mnohdy více než léky pomůže zjištění a odstranění příčiny nespavosti • Autor: iStock.com
7. září 2017 • 06:00

Ne všechny léky na spaní mají stejné složení a jejich účinnost je mnohdy individuální. Americká akademie spánkové medicíny (AASM) proto vydala pokyny pro lékaře, jak předepisovat 14 různých medikamentů a doplňků pro léčbu chronické nespavosti u dospělých pacientů. Najdete mezi nimi i ten váš?

Chronická nespavost trápí zhruba 10 procent obyvatel USA. Trvá asi tři měsíce a dochází k ní nejméně třikrát týdně. Zmiňované pokyny vydané AASM naznačují, že léky předepisované na nespavost jsou skutečně účinné, jen je potřeba vědět, komu je předepsat. Některé z nich by měly být předepisovány například pacientům, kteří mají problém se zaspáváním. Patří sem například zaleplon, triazolam či ramelteon.

Další z léků, jako jsou suverxand či doxepin, se doporučují lidem, kteří trpí celonoční nespavostí. Některé z uváděných léků se mohou předepisovat pro oba dva typy nespavosti. Patří mezi ně eszopiklon, zolpidem či temazepam.



Hlavní autor zmíněných doporučení Michael J. Sateia, emeritní profesor psychiatrie a spánkové medicíny na Geisel School of Medicine v Dartmouthu, podotýká, že některé léky vydrží v těle déle než ty ostatní. I proto je dobré se pokyny AASM řídit. „Podstatné je vybrat léky, které mají vhodnou dobu účinnosti na konkrétní typ nespavosti,“ vysvětluje Sateia s tím, že doporučení jsou určena jen pro chronické případy nespavosti. „Nastavená pravidla nemusí být platná pro jedince, kteří trpí příležitostnou nespavostí,“ upozorňuje odborník.

Léky proti nespavosti nekombinujte

Existují ale i léky, které se pro žádný druh nespavosti nedoporučují. Patří mezi ně difenhydramin, trazodon či tiagabin. Podle odborníka ale řada lékařů například zmiňovaný trazodon pacientům předepisuje. Mají totiž strach, že by se při použití silnějších léků mohli stát na těchto medikamentech závislými.

„Není ale vůbec prokázané, že by trazodon byl nutně bezpečnější,“ myslí si Sateia. V pokynech se dále uvádí, že se pro léčbu chronické nespavosti nedoporučuje ani melatonin, tryptofan či valerian. Jedna kanadská studie totiž prokázala, že obsah melatoninu se v těchto medikamentech může značně lišit od toho, co je uvedeno na štítku balení.

Řešením nespavosti je terapie

Pokud už jeden lék proti nespavosti používáte, rozhodně byste ho neměli kombinovat s jiným lékem. Odborníci dále zdůrazňují, že k lékům proti nespavosti by se mělo přistoupit až ve chvíli, kdy byla na pacientovi vyzkoušená kognitivní behaviorální terapie. Jedná se v podstatě o debatu s lékařem, který zjišťuje, v jaké poloze nejčastěji spíme, jaké léky užíváme, jestli netrpíte nějakou bolestí, která vám zabraňuje usnout.

Sateia dále podotýká, že účinnost léků se může časem snížit, naopak účinky terapie přetrvávají i po ukončení léčby. Všechno je to samozřejmě individuální a je potřeba se vždy domluvit na co nejlepší léčbě se svým lékařem. Pokud trpíte depresí, asi nebude nejvhodnější konzumovat léky proti chronické nespavosti, velmi účinná může být naopak zmiňovaná terapie.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.