Jak snížit cholesterol bez léků: Pomohou ořechy, ryby i pohyb | Moje zdraví

Trápí vás vysoký cholesterol? Snižte ho snadno i bez léků

Trápí vás vysoký cholesterol? Snižte ho snadno i bez léků
Autor: istock.com
24. května 2019 • 06:00

Léky na snížení cholesterolu seženete prakticky všude, mnohem větší službu pro své tělo ale uděláte, když s ním místo zobání pilulek začnete bojovat sami. Změna životního stylu vám pak přinese nejen pevnější zdraví, ale i lepší kvalitu života.

Analýza několika studií zahrnujících stovky mužů a žen zjistila, že změny ve stravování dokázaly snížit hladinu škodlivého cholesterolu (LDL), zatímco cvičení zvýšilo hladinu toho dobrého (HDL). Vyzkoušejte proto naše tipy, jak na to.

1. Změňte jídelníček

Omezte nezdravé tuky. Jsou obsažené hlavně v červeném mase, uzeninách a plnotučných mléčných výrobcích, další druhy najdete i v margarínech, sušenkách, koláčích a podobně. Více o tom, které tuky jsou tělu prospěšné, čtěte zde.

Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty sice neovlivňují hladinu cholesterolu, mají ale pozitivní účinky na srdce a snižují krevní tlak. Na kyseliny je bohatý losos a další druhy ryb, vlašské ořechy nebo třeba lněná semínka.

Dopřejte si víc rozpustné vlákniny. Ta totiž pomáhá snížit absorpci cholesterolu do krevního oběhu. Rozpustnou vlákninu najdete v ovesných vločkách, fazolích, růžičkové kapustě, jablkách nebo hruškách.

Přidejte syrovátkový protein. Nachází se v mléčných výrobcích a může mít na tělo spoustu pozitivních účinků. Studie prokázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk stravy snižuje cholesterol i krevní tlak.

2. Často a pravidelně cvičte

Fyzická aktivita pomáhá zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu. Když budete cvičit 30 minut pětkrát týdně, poděkují vám nejen vaše srdce a cévy, ale navíc i zhubnete, což je pro udržení správné hladiny cholesterolu také velmi důležité.

3. Přestaňte kouřit

Jakmile típnete svou poslední cigaretu, zvýšíte tím hladinu dobrého cholesterolu ještě mnohem víc. Do tří měsíců od skončení kouření se začne zlepšovat funkce vašich plic i krevní oběh. Během jednoho roku se sníží riziko vzniku srdečního onemocnění až o polovinu.

4. Zhubněte

Dokonce i pár kil navíc přispívá ke zvýšení hladiny škodlivého cholesterolu. Nejlepším způsobem, jak zhubnout, je trvale změnit některé zlozvyky ve vašem jídelníčku. Začněte třeba tím, že omezíte pití sladkých nápojů a vyměníte je za obyčejnou vodu. Můžete také snížit porce jídel, které v průběhu dne sníte, a zařadit do svého běžného režimu víc pohybu.

5. Alkohol pijte s mírou

Mírné popíjení alkoholu je spojené se zvýšením hodnot dobrého cholesterolu, ale rozhodně se to s ním nesmí přehánět. Efekt by pak byl spíš opačný, protože přemíra alkoholu vede k vysokému krevnímu tlaku a vyššímu riziku srdečního selhání i mrtvice.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.