Koriandr setý | Moje zdraví

Koriandr setý

Koriandr setý působí proti nadýmání a ulevuje při bolestech hlavy.

Popis

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá, mrkvovitá bylina z čeledi miříkovitých. Lodyha doroste i do výšky jednoho metru a větví se. Spodní listy jsou zpeřené a řapíkaté, horní listy přisedlé a zpeřené ještě více. Květy mají bílou nebo růžovou barvu. Plod je kulatý a má hnědožluté zbarvení.

Účinné látky

koriandru jsou cenné zejména silice, dále cymen, linalol, kumarin, třísloviny a vitamíny skupiny B.

Použití

Využívá se zejména v podobě teplých obkladů a čajů. Dělá se z něj výborné víno, které působí proti nadýmání. Zároveň jeho sušená semena představují koření. Některé pověry tvrdí, že když u sebe nosíte semena koriandru, nebude vás bolet hlava.

Účinky na zdraví

Koriandr setý podporuje tvorbu žaludečních šťáv, uvolňuje při nadýmání a křečích. Skvěle působí na revma. Také pomáhá vykašlávání a zbavuje bakterií. Podporuje chuť k jídlu. Rovněž příznivě ovlivňuje činnost nervové soustavy.

Výskyt

Původně pochází z Egypta, dnes se vyskytuje ve Středozemí, na západě Asie a v severní Africe.

Sběr

Zralé plody se sbírají v období července a srpna. Může se konzumovat čerstvý i sušený, nesmí ho být však příliš, protože se může objevit nevolnost.

Domácí recepty

Víno pomáhá na zažívání, proto si připravte čtyři polévkové lžíce koriandru, které vsypte do kvalitního červeného vína, použijte jeden litr. 10 dnů louhujte, sceďte a užívejte maximálně čtyři lžíce denně.

Čaj na nachlazení získáte tak, že umelete asi 60 g koriandrových semínek, přidáte půl polévkové lžíce kmínu, stejné množství fenyklových semen a čtvrt čajové lžičky semen pískavice řeckého sena. Na jednu porci vezměte jednu a půl lžíce této směsi, vhoďte do vroucí vody, přidejte třtinový cukr dle chuti a nechte dvě minuty povařit. Přidejte dvě polévkové lžíce mléka, počkejte, až voda začne vřít, pak můžete čaj přecedit.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.