Pět potravin, které prospívají vašim zubům | Moje zdraví

Pět potravin, které prospívají vašim zubům

Pět potravin, které prospívají vašim zubům
Autor: istock.com
2. února 2020 • 06:00

Zapomněli jste si kartáček? Snězte jedno jablko. Doporučení, které jste možná slýchávali od svých babiček. Samozřejmě, že čištění zubů nenahradí, ale trocha pravdy na prospěšnosti jablek je. Víte, jaké další potraviny zubům pomáhají?

Na začátek je třeba připomenout, že zázraky se nekonají. „Na zdraví našich zubů a dásní má vliv především správná péče v podobě důkladného čištění zubů, dentální hygieny, pravidelných návštěv u zubaře a samozřejmě také genetika,“ připomíná DDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská v Praze.

O tom, jak se zbavit bolesti zubů přírodní cestou, čtěte zde.
Další užitečné rady čtěte zde.

Velkou část celkového zdraví chrupu ovlivňuje ale i to, co jíme. Zubům škodí příliš sladké, kyselé či tvrdé potraviny. Co jíst, kdybychom naopak chtěli zdraví zubů podpořit nebo alespoň jim neuškodit?

Sýry posilují zubní sklovinu

Pokud patříte mezi milovníky sýrů, tak máte další důvod si je i nadále s klidným svědomím vychutnávat. Jsou totiž bohaté na vápník a bílkoviny (kasein), které posilují zubní sklovinu. Navíc výzkum odborného periodika General Dentistry zjistil, že konzumace sýrů zvyšuje v ústech hladinu PH a tím snižuje i riziko zubního kazu. Sýry také musíme díky jejich konzistenci při jídle žvýkat a to zvyšuje výskyt slin v ústech. Ty napomáhají udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní a eliminují bakterie. A jaký sýr vybrat? Studie ukazují, že ideální je čedar, protože je zásaditý.

Žvýkačky nevytahují plomby

„Mnoho lidí se obává, že žvýkačky jsou na zuby nezdravé a mohou vytahovat plomby. Opak je ale pravdou. Žvýkačky bez cukru naopak pomáhají neutralizovat kyseliny v puse. Navíc kvalitní plomby se nedají jen tak vytáhnout žvýkačkou. Důležité je ale mít vždy žvýkačky bez cukru, protože cukr je potravou bakterií, které způsobují zubní kaz,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Mléko neutralizuje

Velmi prospěšné je také po jídle občas vypít trochu mléka. Především po mlsání sladkostí. Mléko umí dobře neutralizovat kyseliny v ústech. Navíc obsahuje vápník, který dobře posiluje zubní sklovinu a snižuje vznik paradentózy.

Jablko jako kartáček

I když vysoká konzumace ovoce (především citrusových plodů) se obecně kvůli zdraví zubní skloviny příliš nedoporučuje, jablka jsou pro ni naopak přínosná. Obsahují sice cukr, ale zároveň také vodu a vlákninu. Navíc „vláknovitá“ struktura jablka dobře masíruje dásně a jeho žvýkání mírně odstraňuje povrchové nečistoty, takže má takzvané abrazivní účinky.

Zelený a černý čaj

V zeleném a černém čaji jsou obsaženy sloučeniny polyfenoly, které pomáhají v ústech zpomalovat růst bakterií. Vědci na univerzitě v Chicagu dokonce zjistili, že lidé, kteří si několikrát denně vyplachovali ústa neslazeným černým čajem, měli na zubech méně plaku než lidé, kteří si po stejnou dobu vyplachovali ústa čistou vodou. Polyfenoly také pomáhají bojovat proti špatnému dechu.

O tom, jak se zbavit špatného dechu, čtěte zde.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.