Jaké látky prospívají vašim kloubům? Potřebujete hlavně vápník a kolagen

Jaké látky prospívají vašim kloubům? Potřebujete hlavně vápník a kolagen
Autor: iStock.com
4. března 2019 • 06:00

V mládí ani nevíte, že je máte, ale po čtyřicítce už možná začínáte tušit, že jste se o ně nestarali. Kosti a klouby přitom potřebují péči hlavně včas. Jak jim pomoci a co dělat, když už nejsou dokonalé?

Problémy s pohybovým ústrojím jsou kromě běžných nachlazení nejčastější příčinou, proč ulehneme do postele. Zatímco z rýmy se obvykle uzdravíme, bolesti kloubů  čili nejčastěji zad, ale i kyčlí a kolen tlumíme léky na bolest. Jak jim pomoci? Která výživa kloubů má mysl? 

Jak vlastně fungují klouby? 

Člověk má více než 100 kloubů, které mu umožňují pohyb. Opotřebování kloubů je přirozený proces daný stárnutím, i když se na něm podílí ještě spousta dalších mechanismů. S postupujícím věkem se zkrátka kloubní chrupavka obrušuje  nejprve se z ní ztrácí voda, poté chrupavka úplně zmizí. Tím pádem na sebe ničím neobalené klouby tlačí, což vyvolává bolesti, klouby se mohou deformovat.

Pro zdraví chrupavek a koneckonců také pro zdravou váhu a prevenci osteoporózy je mimořádně důležité pravidelné cvičení. Přiměřený pohyb zvyšuje flexibilitu kloubu a sílu okolních svalů. Doporučuje se zejména nenáročný aerobik a rekreační sporty, jako jsou turistika, jízda na kole a plavání. Zvláště to poslední je vhodné pro lidi s nadváhou, kteří chtějí zhubnout a zároveň při pohybu své klouby nezatěžovat příliš.

Sportujte pod dohledem

Pokud už problémy s klouby máte nebo jste velmi obézní, je lepší hubnout a sportovat pod dozorem odborníka, který pohlídá, zda si dietou a cvičením spíše neubližujete. Nutno dodat, že jednostranná zátěž při sportu kloubům také škodí. 

Kromě pohybu potřebují klouby správnou výživu. Důležitý jsou kolagen, vápník, fosfor, vitaminy C, E a betakaroten, které mohou onemocnění zpomalit. Špatný je nedostatek vitaminu D, ten může naopak choroby kloubů urychlit. Člověk jej získává z potravy a částečně také z UV záření. 

Mít dostatek vitaminu D je důležité nejen pro klouby, ale i pro celé kosti  také ony jsou s přibývajícím věkem v ohrožení, a to takzvanou osteoporózou, zjednodušeně odvápňováním či řídnutím. Pro tvorbu kostní hmoty tělo sice potřebuje hlavně vápník, ale jen tehdy, když má k dispozici správné množství zmiňovaného vitaminu D, dokáže s vápníkem správně hospodařit. 

Nejlepším zdrojem vápníku jsou mléko a mléčné výrobky  jogurty, sýry, kefír nebo tvaroh. Je výhodnější jíst sýry večer, v noci organismus vápník lépe využívá. Ačkoli lze potřebný minerál najít i v rostlinných zdrojích, jako jsou například mák, ořechy, zelí nebo brokolice, lépe se vstřebává z živočišných. 

Výživa pro klouby 

Jednou z látek, která kloubům zásadně prospívá, je také kolagen. Například z výzkumu předního českého revmatologa Milana Adama vyplývá, že každý přípravek na klouby by měl obsahovat kolagen, a to ve formě kolagenních peptidů, které jsou vstřebatelné a dostávají se do chrupavkových či kostních buněk. 

Kloubní výživa by měla být komplexní, aby měla vliv na veškerý metabolismus kolagenu a pojivových tkání kloubů. Proto je dobré, pokud kloubní výživa obsahuje další látky s nutričním a fyziologickým účinkem – vitaminy, minerály, bylinné extrakty, látky tělu vlastní, jako jsou glukosaminsulfát a chondroitinsulfát a antioxidanty, které doplňují metabolickou kaskádu kolagenu a kloubních tkání. 

Jednou z možností, jak do těla dostat potřebné látky na výživu kostí a kloubů, jsou také mořské ryby. Jejich maso obsahuje velmi prospěšné tuky, ale pro zdraví člověka jsou užitečné i rybí kosti. Proto vám určitě prospějí i ty, které jsou v rybích konzervách například v podobě páteří malých sardinek. 

Doporučovanou variantou je také kostní moučka z ryb. Bohatá je zejména na vápník a fosfor, tedy na látky důležité pro pevné kosti. V rybí moučce je navíc podle výzkumu norských vědců vápník vázaný ve sloučenině s fosforem. Vzniklá látka hydroxyapatit je podle posledních výzkumů pro člověka nejlépe využitelnou formou vápníku. Snižuje riziko osteoporózy a zpomaluje ztrátu kostní hmoty, která přichází s věkem přirozeně. V kostní moučce je navíc obsažen již zmíněný tak potřebný kolagen. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.