Jaké látky prospívají kloubům? Potřebujete hlavně vápník a kolagen | Moje zdraví

Jaké látky prospívají kloubům? Potřebujete hlavně vápník a kolagen

Jaké látky prospívají kloubům? Potřebujete hlavně vápník a kolagen
Sport kloubům prospívá, ale důležité je i správná výživa • Autor: Profimedia.cz
11. září 2023 • 06:00

V mládí ani nevíte, že je máte, ale po čtyřicítce už možná začínáte tušit, že jste se o ně nestarali. Kosti a klouby přitom potřebují péči hlavně včas. Jak jim pomoci a co dělat, když už nejsou dokonalé?

Problémy s pohybovým ústrojím jsou kromě běžných nachlazení nejčastější příčinou, proč ulehneme do postele. Zatímco z rýmy se obvykle uzdravíme, bolesti kloubů – čili nejčastěji zad, ale i kyčlí a kolen tlumíme léky na bolest. Jak jim pomoci? Která výživa kloubů má mysl? 

Pohybovému ústrojí celého těla prospívá vhodný pohyb. Podívejte se na video a vyzkoušejte jógu pro zdravá záda:

Video se připravuje ...
Jóga pro zdravá záda - cvičte s časopisem DietaVIDEO 

Jak vlastně fungují klouby? 

Člověk má více než 100 kloubů, které mu umožňují pohyb. Opotřebování kloubů je přirozený proces daný stárnutím, i když se na něm podílí ještě spousta dalších mechanismů. S postupujícím věkem se zkrátka kloubní chrupavka obrušuje – nejprve se z ní ztrácí voda, poté chrupavka úplně zmizí. Tím pádem na sebe ničím neobalené klouby tlačí, což vyvolává bolesti, klouby se mohou deformovat.

Pro zdraví chrupavek a koneckonců také pro zdravou váhu a prevenci osteoporózy je mimořádně důležité pravidelné cvičení. Přiměřený pohyb zvyšuje flexibilitu kloubu a sílu okolních svalů. Doporučuje se zejména nenáročný aerobik a rekreační sporty, jako jsou turistika, jízda na kole a plavání. Zvláště to poslední je vhodné pro lidi s nadváhou, kteří chtějí zhubnout a zároveň při pohybu své klouby nezatěžovat příliš.

Sportujte pod dohledem

Pokud už problémy s klouby máte nebo jste velmi obézní, je lepší hubnout a sportovat pod dozorem odborníka, který pohlídá, zda si dietou a cvičením spíše neubližujete. Nutno dodat, že jednostranná zátěž při sportu kloubům také škodí. 

Kromě pohybu potřebují klouby správnou výživu. Důležitý jsou kolagen, vápník, fosfor, vitaminy C, E a betakaroten, které mohou onemocnění zpomalit. Špatný je nedostatek vitaminu D, ten může naopak choroby kloubů urychlit. Člověk jej získává z potravy a částečně také z UV záření. 

Mít dostatek vitaminu D je důležité nejen pro klouby, ale i pro celé kosti – také ony jsou s přibývajícím věkem v ohrožení, a to takzvanou osteoporózou, zjednodušeně odvápňováním či řídnutím. Pro tvorbu kostní hmoty tělo sice potřebuje hlavně vápník, ale jen tehdy, když má k dispozici správné množství zmiňovaného vitaminu D, dokáže s vápníkem správně hospodařit. 

Nejlepším zdrojem vápníku jsou mléko a mléčné výrobky – jogurty, sýry, kefír nebo tvaroh. Je výhodnější jíst sýry večer, v noci organismus vápník lépe využívá. Ačkoli lze potřebný minerál najít i v rostlinných zdrojích, jako jsou například mák, ořechy, zelí nebo brokolice, lépe se vstřebává z živočišných. 

Výživa pro klouby 

Jednou z látek, která kloubům zásadně prospívá, je také kolagen. Například z výzkumu předního českého revmatologa Milana Adama vyplývá, že každý přípravek na klouby by měl obsahovat kolagen, a to ve formě kolagenních peptidů, které jsou vstřebatelné a dostávají se do chrupavkových či kostních buněk. 

Kloubní výživa by měla být komplexní, aby měla vliv na veškerý metabolismus kolagenu a pojivových tkání kloubů. Proto je dobré, pokud kloubní výživa obsahuje další látky s nutričním a fyziologickým účinkem – vitaminy, minerály, bylinné extrakty, látky tělu vlastní, jako jsou glukosaminsulfát a chondroitinsulfát a antioxidanty, které doplňují metabolickou kaskádu kolagenu a kloubních tkání. 

Jednou z možností, jak do těla dostat potřebné látky na výživu kostí a kloubů, jsou také mořské ryby. Jejich maso obsahuje velmi prospěšné tuky, ale pro zdraví člověka jsou užitečné i rybí kosti. Proto vám určitě prospějí i ty, které jsou v rybích konzervách například v podobě páteří malých sardinek. 

Doporučovanou variantou je také kostní moučka z ryb. Bohatá je zejména na vápník a fosfor, tedy na látky důležité pro pevné kosti. V rybí moučce je navíc podle výzkumu norských vědců vápník vázaný ve sloučenině s fosforem. Vzniklá látka hydroxyapatit je podle posledních výzkumů pro člověka nejlépe využitelnou formou vápníku. Snižuje riziko osteoporózy a zpomaluje ztrátu kostní hmoty, která přichází s věkem přirozeně. V kostní moučce je navíc obsažen již zmíněný tak potřebný kolagen. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.