Jedlá soda: Lék na žaludek, pálení žáhy a pomocník při úklidu | Moje zdraví

Jedlá soda vyčistí organismus i lednici. Jak ji správně používat?

Jedlá soda vyčistí organismus i lednici. Jak ji správně používat?
Jedlá soda může být pomocníkem při bolesti v krku, přináší úlevu od pálení žáhy a nachází své místo v boji s radiací, těžkými kovy a chemickými jedy • Autor: profimedia.cz
29. prosince 2022 • 06:00

Znáte jedlou sodu? Bílý prášek, který si vaše babička s oblibou brala, když ji pálila žáha. Její využití jde však mnohem dále než jen k překyselenému žaludku. Na co všechno ji tedy můžeme využít?

HCO3, sodná sůl kyseliny uhličité. Možná si ji vybavujete z hodin chemie. Jde o formu soli, která má mnoho názvů: bikarbonát sodný, zažívací soda, pečicí soda (kypřicí prášek) či jedlá soda. V přírodě ji nacházíme v krystalické formě, která se dá rozmělnit na jemný prášek. Tento bílý, vcelku nenápadný prášek má stovky mnohdy nečekaných uplatnění. Od úklidu, kde nahrazuje chemické čisticí přípravky, přes schopnost zbavit tělo odpadních látek až po navracení acidobazické rovnováhy našemu tělu (ta má zásadní vliv na naše zdraví).

Video se připravuje ...
Pálení žáhy / žaludek na vodě: příčiny, příznaky, léčbaVIDEO 

Odvádí odpad

Soda bikarbona je časem ověřená metoda, jak „uspíšit“ obnovení hladiny hydrogenuhličitanu (bikarbonátu) v těle na normální hodnotu. Co je hydrogenuhličitan? Jde o iont, který je zodpovědný za alkaličnost, tedy nezbytnou zásaditost našeho organismu. Neutralizuje a odvádí kyselý odpad, který tělo produkuje.

„Kolem 45 let věku však začíná v našem organismu znatelný pokles tohoto iontu, což je vlastní příčinou stárnutí (nikoli důsledkem) a nástupu mnoha degenerativních onemocnění,“ upozorňuje doktor Mark Sircus, který vystudoval Institut tradiční medicíny v Santa Fe, Novoanglickou školu tradiční medicíny v Bostonu a zabývá se přírodní alopatickou medicínou. O využití sody pro obnovu zdraví napsal knihu Jedlá soda, která vyšla i u nás.

Acidobazická rovnováha

Všechny buňky v našem těle potřebují pro svou optimální funkci správně vyvážené pH. Jestliže je tělo příliš kyselé nebo moc zásadité, tento stav tlumí některé chemické reakce včetně aktivity enzymů nebo i obnovu a reprodukci buněk. Je-li naše pH příliš nízké, znamená to, že je náš organismus překyselený, což vede k buněčné degeneraci, která ve svém důsledku přivodí vážné zdravotní problémy!“ podotýká doktor Sircus.

Jedním z hlavních důvodů překyselení organismu je nadměrná konzumace bílkovin – v důsledku jejich štěpení vznikají silné kyseliny, které nabourávají acidobazickou rovnováhu (v těle se hromadí stále více kyselých odpadních produktů).

„Prakticky všechny degenerativní choroby včetně rakoviny, srdečních nemocí, artritidy, osteoporózy, ledvinových či žlučníkových kamenů i kupříkladu zubního kazu jsou spojeny s přemírou kyselosti organismu,“ upozorňuje autor knihy.

I proto je nutné nastolit rovnováhu. Nejde totiž pouze o to, že je případné pálení žáhy nepříjemné, dlouhodobě překyselené tělo má vyšší tendenci být nemocné

Možné příznaky překyselení

Počáteční: akné, bíle potažený jazyk, citlivost na pachy a horko, kovová chuť v puse, nervozita, potravinové alergie, záchvaty paniky, zrychlený tep, zácpa, ucpaný nos atd.

Středně pokročilé: astma, deprese, impotence, infekce močových cest, opary, otoky, plísňové infekce, lupénka, migrény, poruchy čichu, senná rýma, výpadky paměti atd.

Pokročilé: revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, schizofrenie, rakovina atd.

Testování pH

Indikační papírky na testování pH lze zakoupit například v lékárnách. Test pomocí slin: pH zdravého člověka se pohybuje v mírně alkalickém pásmu 7,1 až 7,5. Pásmo od 6,5 je mírně kyselé až po hodnotu 4,5, která už označuje silně kyselé prostředí.

Test v každém případě provádějte nejméně dvě hodiny po jídle.

Test moči: pohybuje-li se pH moči mezi hodnotami 6,5 ráno a 7,5 večer, fungujete ve zdravém pásmu.

Soda odkyselí organismus

Soda bikarbona má dle doktora Sircuse více možností využití. Pokud začneme těmi zdravotními, používá se samozřejmě v první řadě při již zmíněném odkyselení těla k harmonizaci pH – s tím souvisí též ošetření ústní dutiny, kde příznivě mění pH, a tím potírá přemnožení bakterií a tvorbu plísní, je nápomocná při bolesti v krku, přináší úlevu od pálení žáhy a nachází své místo v boji s radiací, těžkými kovy a chemickými jedy.

Doporučená dávka pro vnitřní užití je podle autora knihy Jedlá soda jedna osmina čajové lžičky na 2,5 dl vody se čtvrtkou citronu (pro vyvážení sodíku draslíkem), přičemž příjem sody za 24 hodin by neměl překročit 1 a půl až 2 lžičky! Každopádně prostředkem pro bezpečné užívání je sledování svého pH pomocí indikačního papírku.

Aplikování jedlé sody se vylučuje u některých chorob: u chronické plicní choroby, srdečního onemocnění a dalších. Poraďte se s lékařem, zejména máte-li jakékoli chronické onemocnění a užíváte-li pravidelně nějaké medikamenty (pozor zejména na diuretika, antacida, tetracyklinová antibiotika, ketokonazol, mecamylamin, methenamin a další).

Čistí a absorbuje pachy

Jedlá soda se také mimo jiné skvěle uplatní při úklidu. Poslouží jako čistič odpadů (v kombinaci s vroucí vodou), absorbuje pachy a vlhkost v ledničce i z bot, čistí hrnce, kávovary, sporáky (odstraňuje mastnotu) a je vhodná kupříkladu i na vytírání podlah.

Kniha Jedlá soda s podtitulem Unikátní přírodní léčba (JOTA), jejímž autorem je dr. Mark Sircus, předkládá zamyšlení nad tím, jak znovuobjevit vědomosti našich předků v souladu s nejnovějšími výzkumy.

Soda má schopnost ovlivnit zásaditost v těle v rozmezí několika dní. Sodu nechte zcela rozpustit, teprve poté ji vypijte! Užívání by nemělo trvat déle než 2 týdny, nicméně po minimálně týdenní přestávce je možné kúru několikrát zopakovat. Sodu nepřijímejte bezprostředně po jídle, respektive pokud jste snědli velké množství jídla nebo vypili velké množství nápojů. Může dojít k protržení žaludeční stěny.

V neposlední řadě je nutné zaměřit se na zdravý životní styl. Jíst nutričně bohaté a vyvážené potraviny, eliminovat cukr a bílou mouku a omezit alkohol. Jedlá soda pomáhá, ale není všespásná.

Autor: Helena Míková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.