5 bylinek, které právě rostou a podpoří vaše zdraví | Moje zdraví

5 bylinek, které právě rostou a podpoří vaše zdraví

  • 5 bylinek, které právě rostou a podpoří vaše zdraví
    Svízel vonný • Autor: istock.com
    6. května 2021 • 14:00

    Jaro je v plném proudu a v lesích a na loukách už můžeme najít mnoho bylinek, které prospívají našemu zdraví. Jaké to jsou a jak je můžeme využít? Naše bylinkářka Markéta Janďourková vám představí pět bylinek, které teď můžete najít v okolí svého bydliště, a jejich využití.

  • Bršlice kozí noha

    Bršlice je víceletá rostlina patřící do čeledi miříkovitých, dorůstá až 50 cm a říká se jí i kerhák či husí packa.

    Setkáte se s ní téměř všude – na krajích lesů, u rybníků a vodních toků a samozřejmě i v zahradách – tam ale zrovna vítaná není, což je svým způsobem škoda. Na druhou stranu zahradníky chápu – bršlice se téměř nedá vymýtit a rychle se rozrůstá. Není tedy třeba ji pěstovat.

    Při sklizni sbírejte mladé lístky, a to od března do září. Pokud je chcete sušit, dělejte tak ve stínu a za častého obracení. Usušenou bršlici pak skladujte v uzavíratelných nádobách.

    Bršlice obsahuje vápník, hořčík, fosfor, křemík, vitamín C, nitráty, kyselinu kávovou a éterické oleje. Detoxikuje, čistí krev a napomáhá vylučování kyseliny močové z organismu. Dříve byla hojně používaná jako léčivý prostředek při dně (tomu napovídá i její latinský název – Aegopodium podagraria). Pokud máte v plánu jarní očistu organismu, můžeme si z bršlice připravit čaj: Dvě polévkové lžíce čerstvých nasekaných listů zalijte 250 ml vroucí vody, nechte pět minut odstát a přeceďte. Pijte tři šálky denně.

  • Popenec obecný

    Říká se mu také kadeřník, kundrátek, openec, zádušník či kondelík. K nalezení je téměř všude, a to po celý rok, zpracováváme ho tedy vždy čerstvý.

    Obsahuje éterické oleje, hořčiny, vosk, cukr, kyseliny, vitamín C, draslík a saponiny. Podporuje odbourávání kyseliny močové, rozpouští hleny, posiluje plíce a žaludek. Šťávu z popence (získáme ji odšťavněním v odšťavňovači) užíváme při chronické rýmě a kašli, slabé menstruaci a problémech s močovým ústrojím. Tato šťáva je stravitelnější, když ji smícháme s jogurtem. Dětem dáváme 3x denně 1 polévkovou lžíci této směsi, dospělí užívají 3 lžíce 3x denně.

    Když krátce svaříme 1 hrst popence s ½ litrem vody, necháme zchladnout a slijeme, získáme pleťovou vodu, která působí proti nečisté pleti a zároveň pleť rozjasní. Tento odvar připravujeme každý den čerstvý.

  • Ptačinec žabinec

    Roste téměř všude. Na okrajích cest, v lese a samozřejmě i na zahradě. Je to rostlinka malá a snadno přehlédnutelná. Ignorovat ji by ovšem byla škoda. Obsahuje vitamíny, minerální látky (zejména draslík), saponiny a éterické oleje. Je účinný proti kašli, působí antiviroticky, močopudně a uvolňuje hleny. Ptačinec má jednu až neuvěřitelnou vlastnost – jeho semena si zachovávají klíčivost až 60 let!

    Pokud máte zanícené oči, přelijte 2 čajové lžičky ptačince ¼ litrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat, přeceďte přes kávový filtr a nechte vychladnout. V tomto roztoku si oči vykoupejte ve "vaničce" (k sehnání v lékárně). Úleva se záhy dostaví.

  • Svízel vonný

    Víceletá rostlina milující stinné bukové lesy. Většinou tam, kde roste barvínek, roste i svízel – a rovnou v pořádných "polštářích". Říká se mu i božec, mařinka či valdmajstr.

    Za svou silnou vůni připomínající pokosenou trávu vděčí svízel vysokému obsahu kumarinu. Tato látka je mírně jedovatá, ve vysokém množství může způsobovat bolesti hlavy, nevolnost a závratě. Pokud ovšem dodržujete dávkování, nemůže se nám nic stát.

    Svízel posiluje srdce a játra, podporuje pocení, zklidňuje, napomáhá ke spánku, čistí krev, mírní křeče a přispívá k dobrému zažívání. Potřebujete zahnat chmury a melancholii? Smíchejte usušený a na prášek rozdrcený svízel s trochou medu a v případě potřeby užívejte jednu lžíci 3x denně. Připravit si můžete i čaj: Jednu čajovou lžičku sušeného svízele zalijte ¼ litrem vroucí vody. Nechte 5 minut louhovat a pijte 2–3 šálky denně – u svízele platí více než u jiného, že raději méně než příliš. Takový čaj napomáhá proti bolení hlavy, pokud ho ovšem vypijete moc, bolesti spíše zesílí. Též se používá jako slabý prostředek usnadňující usínání.

  • Hluchavka skvrnitá

    Nevlastní sestra nám dobře známé kopřivy dvoudomé. Roste téměř všude – u plotů, na krajích cest, vedle záhonků i na okraji lesa. Od kopřivy ji rozeznáme podle menšího vzrůstu a zaoblenějších zoubků na listech, dále podle květů a v neposlední řadě podle toho, že nepálí.

    Hluchavka rozpouští hleny, mírní bolest, uvolňuje křeče, zabraňuje zánětu a čistí krev. Z jejích květů si můžete připravit čaj – 2 čajové lžičky čerstvých či sušených hluchavkových květů zalijte ¼ l studené vody, přiveďte k varu, odstavte a nechte 5 minut louhovat. Po 14 dní pijte každý den tři šálky. Tento čaj je ideální zejména pro ženy – mírní menstruační obtíže, výtoky a v případě infekcí napomáhá proti svědění v intimní oblasti.

    Z květů je možné připravit i tinkturu: Do uzavíratelné sklenice nasypte květy otrhané z kalichů a zalijte vysokoprocentním alkoholem. Nechte 14 dní stát v teple, poté přeceďte. Užívejte po kapkách  (15–20 kapek několikrát denně) při výtoku, ale i při onemocnění močových cest nebo zánětu vaječníků. Inhalace hluchavkové páry pomáhá na pročištění nosu a uší i při potížích s průduškami.

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.