8 příčin bolestí v krku: Jde o virózu, chřipku, nebo něco vážnějšího? | Moje zdraví

8 příčin bolestí v krku: Jde o virózu, chřipku, nebo něco vážnějšího?

8 příčin bolestí v krku: Jde o virózu, chřipku, nebo něco vážnějšího?
Autor: istock.com
16. září 2020 • 16:00

Bolest v krku může být akutní, kdy se objeví náhle a trvá několik hodin až dní, nebo chronická, trvající několik týdnů či dokonce měsíců. Jak poznáte její pravou příčinu? Přinášíme vám přehled, co všechno ji může způsobit.

Proč obtíže v krku vnímáme tak citlivě? V oblasti hrdla jsou nesčetná nervová zakončení několika základních hlavových nervů. Jsou-li drážděna například zánětem, vyvolávají bolest. Podle amerického národního výzkumu prováděného v ambulancích jsou bolesti v krku pro pacienty nejčastějším důvodem k návštěvě lékaře, řadí se dokonce nad potíže s vysokým tlakem a kardiovaskulárními problémy. „V některých případech se bolest v krku může objevovat a zase mizet. Pacient má pocit, že potíže překonal, ale bolest se zase za nějakou dobu vrátí,“ říká laryngolog a asistent profesora otorinolaryngologie Léčebného centra Univerzity v Rochesteru MUDr. John Ingle. Jaké příčiny mohou stát za bolestmi v krku?

Jaké mohou být důvody bolesti:

Viróza

Infekce horních cest dýchacích způsobené viry jsou nejčastější příčinou akutních bolestí v krku. Některé viry mohou v tkáni mandlí způsobit drobné trhlinky a vyvolat tak pálení a bolest v krku. Pravá chřipka se bolestmi v krku zpočátku téměř nikdy „nezdržuje“. Suchý kašel, jenž se k chřipce po pár dnech přidruží, však může bolest způsobit.

Bolí vás v krku? Babské rady vždycky zaberou. Více čtěte zde.

Angína

Angína je obvykle provázena náhlou a extrémně silnou bolestí v krku, kterou ještě zhoršují oteklé příslušné mízní uzliny. Někdy se na mandlích objeví bílý povlak – jde o bílé krvinky, jež se nakupí v místě infekce, aby bojovaly proti bakteriím.

Mononukleóza

Mononukleóza je způsobena tzv. EB virem a trápí nejčastěji mladé lidi. Je provázena škrábáním a bolestmi v krku, horečkou, výraznou únavou, nateklými krčními a podpažními mízními uzlinami. Potíže často přetrvávají mnoho týdnů až měsíců.

Alergie

Prach, pyly, roztoči či alergizující potraviny mohou způsobit podráždění až bolest v krku. Vše o alergii čtěte zde.

Laryngofageální reflux

Neboli „tichý reflux“. Kyseliny a žaludeční šťávy při něm stoupají nahoru přes jícen a hrdlo, kde dráždí měkké tkáně. V jícnu je ochranný „povlak“, jenž kyseliny neutralizuje, v hrdle však tato ochrana chybí.

Vše o refluxní chorobě jícnu čtěte zde.

Suchý vzduch

Suchý vzduch zvláště v klimatizovaných nebo přetopených prostorech může při dýchání působit dráždivě, škrábáním až bolestmi v krku.

Svalové napětí

Mluvíte-li hlasitěji než obvykle (například při prezentacích pro více osob, na poradách nebo na sportovních a kulturních akcích), zapojujete také jiné svaly v oblasti krku včetně hlasivek. Tyto svaly se přetěžují a výsledkem může být bolest v krku.

Nádorové onemocnění krku

Onemocnění se může vyskytnout především u starší generace, ohroženi mohou však být i mladší lidé, kuřáci, alkoholici. K příznakům onemocnění patří přetrvávající bolest v krku, chrapot, potíže s polykáním, suchost v ústech a podobně.

Vše o rakovině jícnu čtěte zde.
Podrobné informace o rakovině hrtanu najdete zde.

Jak zmírnit bolest domácími prostředky

První po ruce bývají domácí prostředky, než se dostanete do lékárny. Úlevu přináší kloktání vody, do které jste přidali sůl. Med rozpuštěný v horké vodě pomůže zahojit povrch v oblasti krku, citron stáhne sliznici a hojivý účinek tak znásobí. Výrazné dezinfekční, stahující a hojivé účinky má také šalvěj. Vycucejte si stroužek česneku, který obsahuje přírodní antibiotikum allicin, nebo plátek zázvoru, který má rovněž antibakteriální účinek a pomáhá prokrvit sliznice. Zinek ve formě potravinového doplňku zvýší celkovou imunitu. „Velmi účinné, například při angíně, je hned na počátku potíží potřít mandle jodovou tinkturou,“ radí stomatoložka MUDr. Eva Steinerová. Jedním z účinných způsobů proti bolesti v krku je starý dobrý Priessnitzův zábal (šátek či plenu namočte do vlažné vody, vyždímejte a přiložte na krk, překryjte igelitem a zabalte do suché teplé šály). Po zhruba dvou hodinách proces opakujte. Přirozeným zvlhčovadlem a dezinfekčním prostředkem jsou vlastní sliny – jejich produkci posílíte cucáním pastilek.

Další tipy na léčbu bolesti v krku najdete zde.

Které léky pomohou

Proti bolesti v oblasti krku pomůže paracetamol, ibuprofen a volně prodejná kloktadla, pastilky či spreje. „Obvykle jde o léky s obsahem znecitlivujících a dezinfekčních složek. Sliznice v krku bývá často suchá a je třeba ji zvlhčovat. K tomu slouží různé pastilky s obsahem propolisu nebo účinné látky tridecanamin,“ říká vedoucí oddělení výdeje léčiv Nemocniční lékárny 2. LF a FN Motol PharmDr. Veronika Krajčová. „Pokud bolesti v krku nepolevují ani po podání léků, bolí vás hlava, jste celkově schváceni a nedaří se vám snížit horečku, kontaktujte vždy svého lékaře. Léčba chřipky, angíny, mononukleózy a nádorů v oblasti krku patří samozřejmě do rukou lékařů,“ dodává MUDr. Dagmar Valvodová z ORL ambulance Polikliniky v Kateřinské ulici v Praze.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.