Nejlepší bylinky na podzimní neduhy. Zatočte s nimi snadno a rychle | Moje zdraví

Nejlepší bylinky na podzimní neduhy. Zatočte s nimi snadno a rychle

  • Nejlepší bylinky na podzimní neduhy. Zatočte s nimi snadno a rychle
    Autor: istock.com
    14. října 2019 • 06:00

    Všichni víme, jak to chodí. Na podzim se začínají plnit čekárny praktických lékařů a neexistuje snad nikdo, kdo by v tomto období neulehl s chřipkou nebo přinejmenším s nachlazením. Než ale sáhnete po lécích, vyzkoušejte na podzimní neduhy některé prověřené bylinky. Zbaví vás nepříjemných zdravotních problémů přirozenější přírodní cestou.

    Vybrali jsme pro vás ty nejčastější zdravotní problémy, které vás na podzim mohou potkat, a bylinky, které s nimi dokážou účinně bojovat:

  • Rýma

    Jde o zánět sliznice nosu, případně hltanu či vedlejších nosních dutin. Na rýmu zabírá černý bez, nejlépe ve formě čaje, ať již z květů, či z plodů. Vyzkoušet ale můžete i heřmánkový čaj nebo potírat podrážděný nos olejem z této bylinky. Ucpané dutiny skvěle uvolní tinktura z medvědího česneku a inhalovat můžete i odvar z mátových listů zalitý horkou vodou.

    Recept na čaj z černého bezu:
    Dvě lžíce usušených květů zalijte 250 ml vroucí vody, přikryjte a nechte asi 10 minut louhovat, pak sceďte a popíjejte. Nápoj připravujte vždy čerstvý, můžete ho pít až třikrát denně. Čaj z černého bezu je močopudný, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.

  • Kašel

    K utlumení suchého, dráždivého kašle většinou lékaři předepisují antitusika, zabírají na něj ale i bylinky s takzvanými rostlinnými slizy, které snižují dráždivost ke kašli. Obvykle se užívají jako sirupy nebo čaje a patří k nim například jitrocel kopinatý, lípa srdčitá, podběl lékařský nebo mateřídouška obecná.

    Na vlhký, produktivní kašel zabírají i bylinky, které podporují vykašlávání, a tím odstranění hlenu z dýchacích cest. Patří sem například prvosenka jarní nebo kořen lékořice lysé. Účinný je ale i dobře známý tymián nebo divizna velkokvětá.

    Recept na lipový čaj:
    Lžičku sušeného lipového květu vložte do šálku a přelijte horkou vodou. Nechte 10 minut louhovat, pak vše slijte přes sítko a dochuťte medem nebo bylinkovým sirupem.

  • Únava

    S tím, jak se krátí dny a ubývá slunečního světla, se řada lidí potýká i s rostoucí únavou. Na tu skvěle zabírá ženšen, který podporuje mozkovou činnost, paměť a má i antistresové účinky. Podporuje také kvalitní spánek, zvyšuje soustředění a snižuje únavu. Z ženšemu si můžete připravit čaj nebo ho koupíte v lékárně ve formě tabletek. Podobně účinná je i bukvice lékařská, která navíc snižuje tlak a tlumí žaludeční potíže.

    Recept na ženšenový čaj: 
    Jednu lžičku sušených listů ze ženšenu pětilistého (nebo 1–2 listy čerstvého listu ženšenu) zalijte 2,5 dcl vody. Nechte louhovat 4 minuty, pak ženšen vyjměte a teplý čaj pijte po doušcích. Tento čaj můžete pít jednou denně, při akutních potížích dvakrát denně.

  • Horečka

    Velmi účinná na horečku je tinktura z třapatky nachové (echinacea), kterou koupíte v každé lékárně. Nakapejte si do vody 50 kapek, vypijte a každou hodinu vypijte dalších 10 kapek ve vodě. Také česnek medvědí v tinktuře pomáhá likvidovat záněty v těle a snižovat teplotu. Užívejte třikrát denně 20 kapek. Tinkturu zakoupíte v obchodě s bylinkami.

  • Zahlenění

    V případě, že vás trápí zahlenění, vyzkoušejte podběl lékařský. Podběl snižuje množství hlenu v plicích a průduškách, navíc zklidňuje sliznice a pomáhá i při astmatu, kašli a zánětu průdušek. Podběl se užívá ve formě čaje ze sušených květů nebo tinktury. Velmi účinné je v případě zahlenění i oregano. Obsahuje látky, které pomáhají odhlenění. Kromě toho redukují množství histaminu, což má pozitivní účinek na zprůchodňování dýchacích cest.

    Recept na čaj z podbělu:
    Jednu lžičku vrchovatě naplněnou květy (nebo směsí květů a listů) spařte ve 250 ml vody a nechte krátce vyluhovat. Přeceďte a popíjejte.

  • Bolest v krku

    Na tuhle zdravotní potíž vám pomůže máta peprná a heřmánek lékařský – máta má antiseptické a při kloktání i uklidňující účinky, heřmánek zase působí protizánětlivé a dezinfekčně. Zklidní i silnou bolest v krku a hojí zánět. Výborná je ale i šalvěj, kterou můžete kloktat při bolestech v krku i při zánětech horních cest dýchacích. Dobrým řešením je i obklad na krk. Ohřejte kostku měkkého tvarohu a vetřete do něj 5 velkých rozdrcených stroužků česneku. Hmotu naneste na gázu a obklad přiložte na dvě hodiny na krk.

    Recept na odvar na kloktání:
    Jednu lžičku sušené směsi máty a heřmánku spařte 250 ml vroucí vody a nechte vyluhovat. Používejte mírně teplé, nejlépe každé dvě hodiny po celý den.

  • Studené ruce a nohy

    Pokud trpíte na studené nohy a ruce, určitě vám přinese úlevu kajenský pepř. Rozšiřuje totiž cévy a zlepšuje průtok krve v celém těle. Kajenský pepř obecně zlepšuje kardiovaskulární systém a pomáhá udržet tlak ve zdravých hodnotách. Také pomáhá se zahřátím rukou a nohou, které trpí nedostatečným prokrvením. Vyzkoušet můžete ale i zelený čaj. Je bohatý na antioxidant zvaný Epigalokatechin, který zlepšuje stav buněk ve výstelkách krevních cév. Tím zvyšuje průtok krve a zabraňuje zvyšování krevního tlaku.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.