Na co pomáhá propolis? Jak ho užívat? | Moje zdraví

Propolis má zázračné účinky. Vědci už vyzráli i na jeho alergizující složky

Propolis má zázračné účinky. Vědci už vyzráli i na jeho alergizující složky
Propolis je další skvělá věc, kterou nám daly včely • Autor: iStock.com
8. listopadu 2017 • 06:00

Položili jste si někdy otázku, jak je možné, že v tak biologicky „rušném“ místě, jako je včelí úl, nedochází k rychlému množení patogenů? Optimální vlhkost a teplota, dostatek potravních zdrojů, neustálé přelety včel ven a dovnitř by mohly vytvářet optimální prostředí. Ale ne – na „vině“ je propolis.

Už po staletí je známo, že včely kromě medu produkují také specifickou pryskyřiční hmotu, nazývanou propolis. Je to obvykle hustá lepkavá hmota žlutohnědé barvy, tvořená směsí pryskyřic, vosků, balzámů a éterických olejů, kterou včely připravují sběrem výlučků z listových pupenů.

Poznatky o funkcích propolisu u včelstev jsou prakticky stejně staré jako cílený chov včel. Už původ slova „propolis“ odkazuje na jeho hlavní využití – toto slovo vzniklo z řeckých slov „pro – před“ a „polis – město“. Jedná se tedy o látku určenou k ochraně „včelího města“, tedy úlu. Je to jakýsi „vysoce funkční“ tmel, který včely využívají na všechny potřebné opravy úlu a ochranu před patogeny. Tenkou vrstvou propolisu bývají potaženy také vnitřní stěny úlu. Při vyšší teplotě se z takového „nátěru“ uvolňují těkavé látky, které prosycují atmosféru úlu a působí proti mikrobům.

Zkušenosti tradiční medicíny ukazují, že ochranné účinky propolisu se uplatňují jak ve včelím úle, tak v případě lidského zdraví. Historické prameny uvádí, že na podobné účely začali propolis využívat i lidé už před stovkami let. K tradičně známým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem propolisu přidávají poznatky moderní medicíny také významné účinky imunostimulační. Právě kombinace těchto tří účinků dělá z propolisu ideální podpůrný prostředek pro běžní sezónní infekty.

Čistý propolis nealergizuje

Přírodní původ propolisu však v moderní době skrývá jedno úskalí – protože se jedná o velmi pestrou směs látek z rostlinných zdrojů (včetně určitého podílu pylů), může být potenciálně alergenní u osob s přecitlivělým imunitním systémem. A skutečně, průzkumy ukazují, že na přírodní propolis je v Evropě alergických 2–6 procent populace, přičemž je předpoklad, že při vzrůstající tendenci alergických onemocnění bude tento podíl dále růst. To by v moderní společnosti tento tradiční prostředek výrazně handicapovalo.

Tento problém se proto rozhodli vyřešit výzkumní pracovníci společnosti Specchiasol, kteří vyvinuli speciální technologii čištění propolisu, která z něj odstraňuje většinu alergenních složek a přitom zachovává účinné složky.

Vyčištěný a upravený propolis je navíc dobře rozpustný ve vodě, takže odpadá nutnost používat jako rozpouštědla alkohol, což je velmi výhodné pro použití u dětí. Výsledný nealergenní produkt je označován zkratkou E.P.I.D. (Extrakt Propolisu Izolovaný Disperzní). U nás ho obsahuje například řada léčivých přípravků s propolisem Prevapis.

Propolis je často označován za „přírodní antibiotikum“ a díky jeho využití je dokonce možné omezit odolnost (rezistenci) patogenních bakterií na klasická antibiotika, která dnes vzniká kvůli jejich mnohdy zbytečnému užívání. 

Kdy užívat propolis?

Přípravky s propolisem jsou vhodné na opakované infekce dýchacích cest, představují velmi častý zdravotní problém, zvláště v dětském věku. Ve velké většině případů onemocnění začíná jako virová infekce, která kromě jiného oslabí přirozenou ochranu sliznic dýchacích cest a tak pootevře dveře následné bakteriální infekci.

U bakteriálních infekcí je zase známo, že příliš časté a ne vždy opodstatněné užívání antibiotik významně zvyšuje rezistenci mikroorganismů a ve svém důsledku vede k  neúspěchu léčby závažných mikrobiálních infekcí. Naproti tomu – ačkoliv je propolis v přírodě „používán“ tisíce let – nebyla dosud pozorována rezistence na jeho účinek. Když si tedy pomůžeme propolisem v prevenci lehkých infekcí, udrží si klasická antibiotika účinnost na skutečně závažné infekce, kdy se bez nich neobejdeme.



Autor: kae
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.