Co na bolest v krku? Vyzkoušejte osvědčené léky i babské rady | Moje zdraví

Bolest v krku? Zkuste tyto léky a bylinky. Kdy už ale jít k lékaři?

Bolest v krku? Zkuste tyto léky a bylinky. Kdy už ale jít k lékaři?
Autor: istock.com
12. září 2022 • 06:00

Bolest v krku rozhodně není jen záležitostí chladných měsíců. V létě se ohlásí většinou u těch, kteří přecházejí mezi venkovními tropy a klimatizovanými místnostmi. Přinášíme vám ty nejlepší rady, jak s ní snadno zatočíte.

Bolest v krku dokáže pěkně otrávit život. Dobrou zprávou ale je, že podle lékařů ji způsobují jen z 10 % bakterie, na které zabírají jen antibiotika, zatímco většinu případů těžkého a bolestivého polykání způsobují viry. V každém případě ale platí: pokud je bolest dlouhodobá a silná, pokud vám ztěžuje dýchání nebo ji doprovází výrazné polykací obtíže nebo vysoká přetrvávající horečka, navštivte praktického lékaře. Lékaře kontaktujte také v případech, kdy bolest v krku trvá déle než týden nebo ji provází bolest čelistních kloubů, krev ve slinách či bolest v uchu.

Video se připravuje ...
Trápí vás bolest v krku? Víme, jak se jí zbavit!VIDEO 

Jestliže vás ale zastihlo lehké škrábání v krku nebo pocit knedlíku v krku, můžete si pomoct sami, a sice pomocí volně prodejných léků. Ještě předtím, než se o vhodných pilulkách poradíte v lékárně, se ale ujistěte, že příčina vašeho trápení není v alergii. V takovém případě byste měli brát antihistaminika.

O tom, co jíst, když vás bolí v krku, si přečtěte ZDE.

Na bolest v krku seženete nejčastěji léky v podobě pastilek na cucání, sprejů nebo kloktadel. Poptejte se v lékárně po přípravcích s názvy, jako je Jox, Septolete, Orofar, Septofort, Neo-Angin, Strepsils a podobně. Všechny mají antiseptické a protizánětlivé účinky, pokud vás ale v krku bolí opravdu hodně, vyberte si takové přípravky, které navíc obsahují lokální anestetikum, tedy látku, která znecitliví váš krk, a tím utlumí i větší bolest. Pastilky i spreje jsou vyráběny v různých příchutích, nejčastěji je to máta, citron nebo pomeranč.

Tipy na domácí léčbu

Priessnitzův obklad

Klasika, která nikdy nezklame, je Priessnitzův obklad. Větší látkový kapesník namočte do studené vody, obalte s ním krk, přikryjte mikrotenovým sáčkem a převažte šátkem. Jde o léty prověřenou proceduru, která vede ke zlepšení prokrvení v krku, a tím ke zrychlení hojivých procesů. Obklad nechte na krku nejméně hodinu a půl.

Kloktání slanou vodou

Kloktání solného roztoku je další způsob, jak si ulevit od bolesti. Solný roztok dezinfikuje ústa i krk a vyplachuje choroboplodné zárodky. Půl čajové lžičky soli rozpusťte ve sklenici vody a roztok několik minut kloktejte. Opakujte každé dvě hodiny.

Černý čaj s medem

Při akutní bolesti v krku pomáhá také černý čaj s medem. Vypijte ho horký, mělo by se vám ulevit. Tento postup je doporučován hlavně ve chvíli, kdy máte kvůli bolesti problém s polykáním.

Babské rady

Tvarohový zábal

Podobný léčivý účinek má ale i tvaroh. Působí totiž chladivě, léčí otoky, tlumí bolesti a záněty. Půl kila tvarohu naneste zhruba v půl centimetru silné vrstvě na bavlněný šátek, obklad ohřejte a oviňte kolem krku. Noste ho, dokud tvaroh nevyschne.

Hřebíček

Vsadit můžete i na hřebíček, který je silným přírodním analgetikem a antiseptikem. Vonné látky v něm obsažené mají schopnost brzdit růst mikroorganismů a lokálně tlumí bolest. Hřebíček cucejte přímo v ústech nebo si z něj připravte odvar zkombinovaný se zázvorem, citronem a medem. Do 250 ml vody dejte na deset minut vařit asi 20 hřebíčků, potom můžete podle libosti kloktat nebo lehce polykat.

Česnek a cibule

Pomoci vám může i cibule a česnek. Ten má antibakteriální účinky a posiluje imunitní systém. Oloupaný česnek jednoduše vložte do úst a cumlejte ho jako bonbon. Nebudete sice moc vonět, ale uvolní se z něj antiseptické látky, kterou pomohou utlumit bolest. Z cibule si můžete během chvilky připravit hustý sirup. Do zavařovací skleničky nakrájejte na plátky cibuli, přidejte vydatnou dávku třtinového cukru a nechte odležet, dokud obě přísady nevytvoří hustou směs.

Zázvor

Na bolest v krku je nepřekonatelný také čerstvý zázvor. Kořen oloupejte, nakrájejte na kusy, vložte do hrnce a zalijte zhruba litrem vody. Přidejte pár kousků jablka nebo hrušky a pozvolna vařte zhruba hodinu a půl na malém plameni. Pálivý zázvorový výluh popíjejte každou půlhodinu, pokud na vás bude moc silný, doslaďte a zjemněte ho medem. Do tří dnů by měla bolest v krku ustoupit.

Jitrocel

Zabírá prý i jitrocel. Z čerstvých nebo sušených listů si můžete připravit čaj. V lékárnách ho seženete ve formě sirupu nebo cucacích tobolek.

O tom, kdy jít při bolesti v krku k lékaři, si přečtěte ZDE.

 

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.