Tularémie | Moje zdraví

Tularémie

Tularémie je závažné akutní infekční onemocnění, jejímž původcem je bakterie přenesená na člověka z infikovaného zvířete. Nejčastěji jsou to zajíci, proto se lidově této nemoci říká „zaječí nemoc“, ale také hlodavci a jiní volně žijící živočichové.

Přenašečem tularémie ze zvířat mohou být především klíšťata, ovádi nebo komáři, dále pak se bakterie nachází ve výkalech zvířat a mršinách, které mohou kontaminovat zeminu, trávu i seno. Dochází tak k vdechnutí infikovaného prachu. K nákaze často dochází i prostřednictvím kontaminovaných předmětů, nápojů a potravin. Inkubační doba je zpravidla 2 až 10 dnů.

Přenos tularémie mezi lidmi není znám.

Příznaky 

Příznaky tularémie jsou závislé na tom, jakým způsobem se člověk nakazil. Může to být zevní, vnitřní nebo generalizovaná forma.

 Nejčastějšími příznaky jsou:

Léčba 

Lékaři ke správné diagnostice pomůže určení charakteristiky onemocnění. Tularémie se dá poměrně dobře léčit aminoglykozidovými antibiotiky v kombinaci s tetracyklínem, pokud je diagnostikována včas. Zanedbané a rozsáhlejší hnisavé kožní poškození se musí často léčit i chirurgickým zákrokem. Na kožní vředy a záněty mízních uzlin se přikládají obklady.

Po vyléčení je člověk dlouhodobě až celoživotně imunní.

Léky

Na tularémii vám lékař předepíše dvojkombinaci antibiotik, nejčastěji streptomycin, tetracyklín, erytromycin a chloramfenicol. Na snížení horečky pak běžně dostupná antipyretika a na urputnou bolest hlavy kodein.

Bylinky

Jako podpůrnou léčbu při onemocnění tularémií můžete pít čaje z bylinek na pročištění krve například řebříček, svízel syřišťový, břízu, kopřivu nebo pýr plazivý.

Homeopatika

Homeopatickou léčbu berte jako doplňkovou a po poradě s vaším ošetřujícím lékařem.

Domácí léčba a babské rady

Každé infekční onemocnění potřebuje především klidový režim, hodně pít, spát a odpočívat.

Babička by vám nejspíše uvařila česnečku nebo cibulačku. Česnek, cibule, křen a zázvor jsou léty prověřené suroviny na každou infekční nemoc.

Obklady z heřmánku, měsíčku nebo přesličky přikládejte na postižené zarudlé místo v případě poranění, vředu nebo bodnutí hmyzem. Také je možné použít propolis, ale pozor na alergii.

Vyšetření

Tularémii lékař prokazatelně zjistí z krevních testů, popř. pozorováním příznaků nebo změn na kůži. Dále pak kultivačním vyšetřením, tj. průkaz původce z tkáně primárního vřídku nebo poranění, z mízní uzliny nebo vykašlaného hlenu.

V těhotenství

U těhotné ženy by mohla tularémie být velkou komplikací s možným poškozením plodu, a proto je třeba včas tuto situaci řešit s gynekologem, který určí další postup a případnou léčbu.

Možné komplikace

Komplikace při onemocnění tularémií nejsou v naší zemi tak časté, ale buďte opatrní, protože bakterie může napadnout v podstatě každý orgán v lidském těle. Nejčastější komplikací je krvavý průjem, endokarditida nebo meningitida. Při kombinaci s jinou nemocí nebo u méně imunních jedinců může dojít i selhání životně důležitých orgánů.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Prevence

Při manipulaci s nakaženými nebo uhynulými zvířaty si chraňte ruce gumovými rukavicemi a obličej rouškou a brýlemi. Pokud chodíte často do přírody, používejte repelenty, do lesa noste vhodné oblečení s dlouhými kalhotami a rukávy. Jakékoli maso určené ke konzumaci jezte pouze dobře tepelně upravené.

Kdy jít k lékaři                                                         

Pokud jste přišli do styku s uhynulým zvířetem, popř. se poranili při stahování ulovených zvířat nebo vás štípl komár, klíště nebo jiný hmyz a necítíte se v dalších dnech dobře, máte zarudlou kůži v místě poranění nebo dokonce vysokou teplotu, pak okamžitě navštivte lékaře.

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.