Bolest hlavy | Moje zdraví

Bolest hlavy

Příčiny lze rozdělit na dvě hlavní. V prvním případě je bolest hlavy nemocí samou o sobě. V druhém případě je bolest jen příznakem nějakého jiného onemocnění, které původně s touto částí těla nesouvisí. Mezi ně patří vysoký krevní tlak, problémy se zády, ale také třeba vysoká teplota, kocovina či dehydratace. Ze závažnějších příčin může jít o zánět mozku, úraz hlavy, mozkovou mrtvici, zvýšení nitrolebečního tlaku, krvácení do mozku nebo dokonce nádorové onemocnění.

Cluster headache

Bolestí hlavy zvanou cluster headache častěji trpí muži středního věku, dá se přeložit jako nakupení bolesti. Záchvaty přicházejí v krátkých intervalech za sebou. Jde o krutou či trhavou bolest, propuká za okem, provází ji slzení a zarudnutí spojivek. Trpí jí jedno procento lidí. Zabírají léky na bolest, ale efekt není veliký.

Nenašli jste, co jste hledali?bolest zadmigrénazáchvatdehydratacekocovina

Migréna

Typický migrenický záchvat vypuká na jedné straně hlavy v okolí oka, k bolesti se často přidává nevolnost. Trpí jí dvacet procent žen a šest procent mužů. Léčba migrény se obvykle neobejde bez léků určených přímo na tyto potíže. Předepsat je musí lékař.

Tenzní bolest hlavy

Nejčastější bolest hlavy. Lze ji popsat jako pás kolem hlavy zahrnující rovněž temeno a krk. Může odeznít za půl hodiny, ale také až za týden. Vzniká z nadměrného psychického vypětí. Naprosto na ni stačí běžné volně prodejné léky na bolest. Vyzkoušejte si, které vám nejlépe zaberou.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.