Syndrom neklidných nohou | Jak ho poznat a pomohou babské rady? | Moje zdraví

Syndrom neklidných nohou (SNN)

Syndrom neklidných nohou je neurologické onemocnění, které postihuje poměrně velkou část naší populace. Jedná se o poruchu nervového systému, při které má postižený silné nutkání pohybovat končetinami, zejména nohama, zřídka trupem, a to nejčastěji v klidovém stavu nebo těsně před usnutím.

Lékaři přesně neumí určit příčinu vzniku syndromu neklidných nohou, velkou roli hraje genetika, dále pak málo železa v potravě, jiná onemocnění nebo změny v organismu člověka jako spouštěč a v neposlední řadě některé dlouhodobě užívané léky.

Příznaky 

První příznaky syndromu neklidných nohou se mohou objevit už v dětství a pak s dospíváním se problémy často zesilují. Tato nemoc však může propuknout v každém věku.

Nejčastějšími příznaky jsou:

  • bolesti lýtek
  • mravenčení nebo lechtání v končetinách
  • škubavé pohyby končetin ve spánku
  • střídání pocitu chladu a tepla končetin
  • pocit tíhy v nohách
  • otoky
  • praskání žilek a sklon k tvorbě křečových žil

Léčba 

Vhodně zvolená léčba je základem pro zlepšení života pacienta, protože co může pomoci jednomu, druhému naopak může stav zhoršit. Lékař vám také může doporučit užívání železa, hořčíku a vitaminu B12.

K léčbě bez léků patří rehabilitace formou masáže nohou, lymfodrenáž, horké lázně, topné nebo vibrační podložky, ledové zábaly apod.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nohy

Léky

Léky mohou na základě klinických testů obtěžující příznaky u středních a těžkých případů eliminovat, někdy i úplně potlačit. Nejčastěji užívanými léky jsou dopaminergní látky, benzodiazepiny, opioidy a antikonvulziva.

Bylinky

Ke zmírnění potíží syndromu neklidných nohou jsou vhodné čaje z bylinek působících na nervový systém, relaxaci a spánek jako jsou nať meduňky, květ heřmánku, nať routy, nebo kořen kozlíku lékařského.

Homeopatika

O homeopatické léčbě se poraďte se svým lékařem, stejně tak jako u farmak mohou i homeopatické léky působit na každého jedince jiným účinkem.

Domácí léčba a babské rady

Ve stravě se vyvarujte kofeinu, alkoholu a cukru. Naopak zvyšte příjem kyseliny listové, železa a hořčíku. Nekuřte, pravidelně cvičte, dodržujte spánkový režim. Choďte na masáže a využívejte wellness pobyty, hodně odpočívejte a prospěje vám i častý pobyt na čerstvém vzduchu. Vhodné jsou také meditace.

Naučte se trávit více času s rodinou, přečtěte si knihu, najděte si nějaký nenáročný koníček, vypněte mobil, počítač, a především sami sebe.

Naše babičky na všechny neurologické problémy doporučovaly zařadit do každodenního jídelníčku ideálně syrový špenát, mandle, oříšky, mandlový olej, ovesné vločky, hnědou rýži a otruby.

Vyšetření

Správná léčba je možná pouze na základě kvalitní anamnézy. K diagnostice je třeba neurologické a polysomnografické vyšetření, při kterém je monitorován spánek pacienta. Pro vyloučení jiné nemoci se provádí také laboratorní vyšetření krve.

V těhotenství

Těhotné ženy s diagnózou syndromu neklidných nohou mají největší problémy ve třetím trimestru a problémem je, že doporučované léky by mohly ohrozit vývoj dítěte. Jediným řešením je po poradě se svým gynekologem užívat železo a hořčík. Po porodu se většinou problémy v krátké době vytratí.

Možné komplikace

V pokročilejším stádiu nemoci mohou vzniknout problémy především se spánkem například špatné usínání nebo dlouhodobá nespavost a tím se všeobecně zhoršuje kvalita standardního životního režimu. Někteří pacienti uvádí potíže s delším cestováním nebo situace, kdy se musí déle v klidu sedět.

Prevence

Prevencí jako u každého neurologického onemocnění je změna životního stylu bez stresových situací, hodně odpočinku, úprava jídelníčku a dostatečný přísun vitamínů a minerálů.

Kdy jít k lékaři

Pokud máte neobvyklé pocity v končetinách, pažích, hrudníku nebo hlavě, máte problémy se spánkem a následně vás tento stav přivádí až k depresi, kontaktujte svého praktického lékaře. Ten vám doporučí příslušná vyšetření a odkáže vás na neurologa, psychologa nebo psychiatra.

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.