Meduňka: Jaké má účinky, na co pomáhá a jak z ní připravit čaj? | Moje zdraví

Na co je dobrá meduňka? Uklidní a zažene bolest hlavy

Na co je dobrá meduňka? Uklidní a zažene bolest hlavy
Čaj z meduňky je nejen zdravý, ale i chuťově výborný • Autor: iStock.com
8. června 2022 • 06:00

Meduňka je známá zejména svými zklidňujícími účinky. Ale pomáhá nejen v tomto směru. K čemu všemu je tato bylina z čeledi hluchavkovitých dobrá? Kolik meduňkového čaje můžete vypít a jak si ho správně připravit?

Meduňka kvete v červenci a srpnu. Pokud jste si ji loni nenasbírali, nepanikařte. Bylinkářských obchodů je po celé republice řada, takže pokud vás její účinky po přečtení článku zaujmou, určitě ji někde sušenou seženete.

Video se připravuje ...
Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénouVIDEO 

Pokud se chcete na příští rok připravit, tak vás zklameme, v České republice totiž neroste, jen se pěstuje. Pokud ale vyrazíte do jiných evropských států nebo třeba do Asie, kde se volně v přírodě vyskytuje, sbírejte horní části lodyhy s listy, a to ještě před obdobím květu. U již vykvetlých rostlin totiž léčivé účinky mizí.

Pomůže i od deprese a zaražených větrů

Teď už se podíváme na to, v čem nám může meduňka pomoct a co její blahodárné listy obsahují. „Přednostně se používá pro pacienty trpící určitými formamiastmatu, má totiž výrazné tlumivé účinky. Používá se ale i při srdečních neurózách,“ popisuje lékařka Lucie Nováková s tím, že už známý alchymista, astrolog a lékař Paracelsus, žijící v první polovině 16. století, meduňku nazýval „elixírem života“.

Tato bylina je totiž skvělá pro uklidnění celého organismu. „Meduňka je výjimečná tím, že nepůsobí jen na psychiku a nervovou soustavu, ale dá se říci, že prospívá všem tělesným orgánům. Kromě toho je meduňkový čaj dobrým lékem proti stresovým situacím a prospívá také dobrému spánku,“ doplňuje Nováková.

A pokračuje: „Meduňka totiž dokáže uvolnit křečovité stažení, které může být způsobeno nervovým vypětím. Kromě toho je dobrá i pro pacienty trpící záchvaty kašle. Je ale skvělá i pro naše trávení. Uvolňuje totiž zaražené větry či křeče v žaludku.“

Kromě toho i zklidňuje bušení srdce. Zdá se vám, že se dá použít téměř na cokoliv? Nejste daleko od pravdy, skutečně je to takový staletími prověřený „všelék“. Mírní totiž i menstruační bolesti a má i regulující vliv na menstruaci. „Meduňka také posiluje paměť a tlumí pohlavní dráždivost. Kromě toho se meduňkový čaj podává i těhotným ženám, pomáhá totiž i při tvorbě mléka a má protidávící účinky,“ říká lékařka.

Meduňka léčí bolesti hlavy

Jak už bylo výše zmíněno, tato v uvozovkách zázračná bylina nám může pomoci i od depresí, což zvláště v pošmourných podzimních měsících určitě oceníte. Pokud chcete být neustále v pohodě, doporučuje se pít meduňkový čaj každý den.

Trpíte častými bolestmi hlavy? Je zbytečné kupovat stále dokola nějaké léky nebo věřit jen účinkům přírodních homeopatik. I na to je totiž uváděná bylina skvělá. „Navíc zlepší i vaši paměť, pomáhá od melancholických stavů a chrání nás i před pocity neklidu, může klidnit i projevy epilepsie,“ říká Lucie Nováková. Už od nepaměti se však tato rostlina nepoužívá jen pro vnitřní problémy. V historii se podávala i pacientům, kteří utrpěli nejrůznější úrazy.

Jak uvařit čaj z meduňky?

Už jsme si řekli, že tato bylina se konzumuje v podobě meduňkového čaje. Základem jsou již uváděné meduňkové listy. Samozřejmě že nejlepší by bylo mít listy čerstvé a sami si je usušit, ale pravděpodobně je zakoupíte spíše sušené. K přípravě čaje si vezměte usušenou meduňku a vodu. Pokud si chcete udělat dvě porce čaje, použijte jednu lžíci meduňky a půl litru vody. Listy následně dejte do hrnce a zalijte je vroucí vodou. Nezapomeňte hrnec zakrýt poklicí. Čaj nechte ještě zhruba 10 až 15 minut louhovat a následně jen sceďte.

Další recepty z této bylinky najdete ZDE.

Jak často pít meduňkový čaj?

Čaj můžete pít klidně každý den. Nepijte jej ale horký, nejlepší je konzumovat jej vlažný. Takže pokud jsme vás dostatečně navnadili, běžte honem do obchodu a meduňkové listy si pořiďte. Pokud vás to nadchlo tak jako nás, tak už ve vaší domácnosti nikdy toto přírodní a staletími osvědčené léčivo nebude chybět.

VIDEO: Jaké bylinky jsou proti únavě?




Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.