Alzheimerova choroba: Pět otázek, které trápí pacienty | Moje zdraví

Alzheimerova choroba: Pět otázek, které trápí pacienty

Video se připravuje ...
19. března 2018 • 06:00

Ačkoliv se v poslední době na Alzheimerovu chorobu klade velký důraz, značná část společnosti ji stále podceňuje a vnímá ji jako psychické onemocnění, které může jednoduše kdykoliv přijít a nelze s tím nic dělat. Tak to ale naštěstí není, proto to nepodceňte, a pokud vás trápí častější zapomínání, navštivte lékaře. Mohlo by se jednat i o jiné závažné onemocnění.

Přecházení potíží je typické zejména pro ženy, které jsou zaneprázdněné a často velmi přesvědčivě předstírají, že jim nic není. Někteří lidé také skrývají potíže proto, že mají strach z následků, které by z nich mohly plynout. Je však logické, že čím déle budete návštěvu lékaře odkládat, tím vážnější následky potom ponesete.

Pokud tedy máte mezi svými blízkými či známými někoho, u koho pozorujete výrazné změny chování nebo reakcí, zamyslete se, jestli nepotřebuje vaši pomoc. Na vině zapomínání totiž nemusí být jen Alzheimer, ale i jiné onemocnění mozku, které může mít mnohem vážnější důsledky. Na co byste se u postižené osoby měli zaměřit?

1. Časté zapomínání

To může být přičítáno nedostatku spánku nebo zaneprázdněnosti. Důležité je rozeznat běžné denní potíže od těch, nad kterými už byste se měli pozastavit. Je normální, že třeba během vaření zapomenete přidat sůl nebo cukr, ale jestliže si nemůžete vzpomenout na oblíbený recept na palačinky, které děláte už 15 let, asi bude někde chyba.

2. Jakého lékaře navštívit?

Pokud už se někdo rozhodne lékaře navštívit, tak často tápe, ke kterému jít. Pravdou je, že by vaše kroky asi měly nejdříve směřovat k obvodnímu lékaři. Většina z nich si však na neurologická onemocnění moc netroufá a ani s nimi nemá velkou zkušenost, proto vás pravděpodobně pošlou k odborníkovi, který provede podrobnější vyšetření. 

3. Strach z pravdy

Někteří lidé mají velký strach z toho, znát pravdu o jejich onemocnění. Raději ho skrývají a doufají, že se příznaky neprohloubí. Právě tento postup ale většinou vede k opaku. Při včasném odhalení nemoci můžete dostat medikaci, která příznaky značně zpomalí a mnohdy i utlumí, což vám uleví také po psychické stránce.

4. Je diagnóza jistá?

Je pravda, že při běžné prohlídce vlastně neexistuje test, který by explicitně odhalil Alzheimerovu chorobu, jak tedy může být diagnostikována? Jednoznačné testy sice existují, jenže jsou buď invazivní, anebo velmi drahé. Nemusíte ale mít strach, lékař vám totiž provede podrobné testy na jiné druhy onemocnění a z těchto testů dokáže určit, zda Alzheimerova choroba je váš problém, popřípadě jak moc je rozvinutá.

5. Péče o blízkou osobu

Co dělat v případě, že váš blízký má pokročilejší stadium této choroby a už je u něj nezbytná nadstandardní péče? Pokud dlouhodobě pečujete o někoho s tímto onemocnění, ať už o partnera, nebo o rodiče, jistě je to pro vás psychicky i fyzicky náročné. Nebojte se proto vyhledat organizace, které vás podpoří a poradí vám, jak tuto situaci nejlépe zvládat. Jejich množství stále roste, což je velmi pozitivní zpráva.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.