Zánět zvukovodu: Jaké má příznaky a jak dlouho trvá? | Moje zdraví

Zánět zvukovodu

Zánět zvukovodu, případně boltce a zevní části bubínku je nejčastěji způsoben viry, bakteriemi či plísněmi, ale může se jednat i o zánět vzniklý na podkladě alergické reakce či o ucpání zevního zvukovodu mazem. Pokud je zánět za bubínkem, jde již o zánět středního ucha. Jak zánět zvukovodu léčit a jak mu předcházet?

Příznaky zánětu zvukovodu

  • ostrá bolest v uchu
  • citlivost na dotek
  • pocit zalehnutého ucha
  • zhoršení sluchu
  • výtok z ucha

Jelikož příčin zánětu je více, je i více možných příznaků. Bakteriální zánět zvukovodu se projevuje zejména ostrou bolestí, zarudnutím kůže a zvýšenou teplotou. Někdy se může objevit zaléhání uší, výtok z ucha, nateklé uzliny a nevolnost. V případě alergického zánětu zevního zvukovodu je příznakem zejména svědění.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Léčba zánětu zvukovodu

Lékař nejprve provede výplach mazu z ucha a následně předepíše kapky nebo mast s obsahem antibiotik, které sníží otok ucha. V případě rozsáhlého zánětu mohou být předepsána i celková antibiotika. Nemocný by měl být v klidu a mít dostatečný příjem tekutin. Bolest může trvat až týden, než dojde ke zmírnění akutních potíží. Tím se zánět zvukovodu výrazně liší od zánětu středního ucha, v jehož případě úleva přichází již po propíchnutí bubínku (paracentéze).

Léky

Na zánět se využívají kapky či masti s obsahem antibiotik, případně ušní kapky obsahující kortikoidy. Pokud je zánět způsoben plísní, využívají se antimykotika. Pomoci může i vyplachovat uši dezinfekcí – peroxidem vodíku nebo boralkoholovými kapkami.

Babské rady a domácí léčba

Na bolest ucha pomáhá kloktání heřmánku nebo eukalyptu, bolest také může utišit teplý obklad přes ucho. Často se rovněž doporučuje zavedení česneku do zevního zvukovodu pro potlačení infekce. Lékaři však před tím důsledně varují: česnek je velice agresivní, může poleptat sliznici a potíže zhoršit.

Vyšetření

Vyšetření se provádí na ORL pomocí speciálního ušního zrcátka. Lékař se zeptá na obtíže a následně prohlédne ucho, krk a nos a zvolí vhodnou léčbu.

Možné komplikace

Pokud není zánět léčen, může postihnout i střední ucho. Jinak se komplikace příliš neobjevují.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence zánětu zvukovodu

Bakterie se může do ucha dostat např. při koupání ve špinavé vodě nebo z prašného prostředí, proto je vhodné se těmto prostředím vyhýbat. Problém se záněty mohou mít i lidé, kterým se nadměrně vytváří ušní maz, nebo ti, kteří si uši nečistí správným způsobem. Proto je důležitou prevencí správné čištění uší. Samočistící schopnost zvukovodu může být narušena tím, že je ušní tyčinkou zatlačen maz do hloubky až k bubínku. Tak vzniká hromadění sekretu a následný zánět. Ucho je proto třeba čistit šetrně a pouze na okraji. Vhodné je využití sprejů určených pro čištění uší, případně ušních svíček.

S častými záněty ucha mohou souviset i jiné problémy a nemoci jako zúžený zvukovod nebo cukrovka.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud zpozorujete příznaky poukazující na zánět zvukovodu. Ucho je totiž nutné vypláchnout.

U psa

Zánět zvukovodu je onemocnění, které se často objevuje i u našich psích mazlíčků. Obvykle jím trpí psi, kteří pobývají většinu času na zahradě, plemena charakteristická sklopenýma ušima nebo psi s vyšším množstvím žláz a chlupů ve zvukovodech. Léčbu je třeba i v tomto případě zahájit co nejdříve. Dbejte na to, že přípravky pro lidi jsou pro použití u zvířat krajně nevhodné, proto se doporučuje vždy navštívit veterináře.

TIP NA VIDEO: Jak neslyšící poslouchají hudbu? Víte to?

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.