Nové preventivní vyšetření: V pěti letech mají mít děti zkontrolovaný sluch na ORL | Moje zdraví

Nové preventivní vyšetření: V pěti letech mají mít děti zkontrolovaný sluch na ORL

Nové preventivní vyšetření: V pěti letech mají mít děti zkontrolovaný sluch na ORL
Autor: iStock.com
6. října 2019 • 06:00

První vyšetření sluchu u dětí se dělá už v porodnici, pak pravidelně u praktického lékaře. Nově se všechny děti vyšetřují v pěti letech na ORL odděleních.

Dítě by mělo absolvovat vyšetření sluchu každé dva roky, u batolat ještě častěji. „Vyšetření sluchu dětí se provádí jako celoplošný screening už u novorozenců, a to ještě před propuštěním z porodnice. Jde o velmi šetrné vyšetření miminka přístrojem na záznam otoakustických emisí,“ vysvětluje Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Vyšetření v porodnici má zajistit, aby lékaři včas zachytili vážné vrozené vady a trvalé postižení sluchu. Problém ale je, že potíže se sluchem se v dětském věku mohou projevit až později. Proto je vyšetření sluchu povinnou součástí pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře pro děti a dorost. Praktický lékař, u něhož je dítě registrováno, má povinnost ověřit při první preventivní prohlídce dítěte, zda absolvovalo screeningové vyšetření sluchu. Pokud ne, stanoví další postup, například odešle dítě na vyšetření na ORL oddělení nebo foniatrické pracoviště.

Nové preventivní vyšetření sluchu

Orientační vyšetření sluchu je pak součástí preventivní prohlídky dětí ve čtyřech až pěti měsících věku, pak v osmém měsíci, v roce a v roce a půl. Od tří let je vyšetření sluchu součástí každé preventivní prohlídky u praktického lékaře pro děti a dorost.

Nově (od začátku roku 2019) je součástí preventivní péče screening sluchu ve věku pěti let. To znamená, že všechny děti ve věku pěti let mají být odeslány na ORL oddělení, aby odborný lékař jejich sluch zkontroloval. „Praktický lékař má rodičům při prohlídce dítěte v pěti letech věku vysvětlit důležitost tohoto vyšetření a předat jim informaci o screeningu sluchu včetně odkazu na pracoviště, kde dítě vyšetří,“ doplňuje Sršeň.

Jak se provádí vyšetření sluchu?

Vlastní vyšetření se provádí na ORL nebo foniatrickém pracovišti, a to takzvanou tónovou audiometrií. Toto vyšetření už na rozdíl od vyšetření u novorozenců vyžaduje aktivní spolupráci dítěte, ale je to zcela nebolestivá metoda. Lékař se samozřejmě také zeptá na zdravotní stav a onemocnění dítěte, na případné poruchy sluchu v rodině, protože mnoho potíží je dědičných. ORL lékař také dítěti provede vyšetření uší včetně odstranění ušního mazu ze zvukovodů.

Tónová audiometrie se provádí v tiché místnosti, kde se dítěti do sluchátek postupně pro každé ucho pouští tóny definované intenzity na různých zvukových frekvencích. Sestra průběžně zaznamenává, na jaké intenzitě zvuku dítě tóny slyší. Zjistí se tak, jestli není nedoslýchavé, ať už na některé ucho, nebo oboustranně. Vyšetření následně vyhodnotí otorinolaryngolog nebo foniatr a výsledek zapíše do Zdravotního a očkovacího průkazu dítěte. V případě zjištěné poruchy sluchu provede další vyšetření k diagnostice nedoslýchavosti a naplánuje další postup.

Proč se děti vyšetřují právě v pěti letech? „Cílem tohoto nového plošného vyšetření sluchu dětí v 5 letech, tedy v době ještě před zahájením povinné školní docházky, je zamezit opoždění vývoje jejich komunikačních schopností a školních dovedností,“ odpovídá Sršeň s tím, že vyšetření je samozřejmě plně hrazené zdravotní pojišťovnou.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.