Vše o léčivém kostivalu: Pomáhá na revma, dnu i zánět dásní | Moje zdraví

Trápí vás bolavé svaly a klouby? Vyzkoušejte léčivý kostival

Trápí vás bolavé svaly a klouby? Vyzkoušejte léčivý kostival
Autor: istock.com
3. srpna 2019 • 06:00

Až v lese narazíte na bylinky s fialovými kvítky, natrhejte si jich pár domů. Oceníte je při léčbě bolestivých zánětů, se kterými si poradí lépe než drahé mastičky z lékárny, a využijete je i k léčbě řady dalších zdravotních problémů.

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je známý už od pradávna díky svým léčivým účinkům. Zajímavé je, že je také jakýmsi předchůdcem sádry. Ve středověku se z nastrouhaných kořenů této bylinky připravovala kaše, která se díky rychlému ztvrdnutí používala jako fixace zlomenin. To už samo o sobě napovídá, že kořen kostivalu je velmi účinný v povzbuzování obnovy tkání. V dnešní době se používá hlavně v podobě masti, kdy se s ní potírají modřiny, výrony nebo bércové vředy. To ale není zdaleka všechno, co kostival dokáže.

Poradí si s revmatem i zánětem dásní

Zázračná bylinka se hodí i k léčbě křečových žil a na hojení pooperačních jizev. Dokáže si poradit i s artritidou, revmatem, dnou i syndromem karpálního tunelu. Sportovci můžou kostival využívat k úlevě od bolesti namožených svalů. Bylinka má také příznivé účinky na ekzémy a hemoroidy a oceníte ji i v případě, že trpíte na neustále ledové ruce a nohy, protože podporuje jejich prokrvení. Výtažky z kostivalu se přidávají i do zubních past. Výrazně totiž snižuje krvácivost dásní i riziko vzniku zánětu a paradentózy. Slizovité látky v bylince navíc dokonale pečují o sliznice v celém organismu – od úst přes průdušky až po tlusté střevo.

Užívejte ho opatrně

Ačkoli je kostival ideální přírodní lék, je nezbytné dodržovat při jeho užvání několik zásad. Pamatujte, že kostival nesmí přijít do styku s otevřenými ranami a vnitřně se dá používat pouze krátkodobě a ve velmi malých množstvích. Jeho alkaloidy totiž mohou mít vysokou toxicitu pro tělo a jejich dlouhodobá konzumace může způsobit nevratné poškození jater. Ne nadarmo je tak kostival v mnoha zemích povolen výhradně pro zevní použití, a těhotné ženy ho nesmí užívat vůbec.

Namíchejte si mast a uvařte čaj

Mastička je ideální k léčbě bolestivých zánětů kloubů. Připravíte si ji tak, když 1 lžičku na prášek rozdrceného kořene rozetřete se 3 lžícemi sádla nebo borové masti a nakonec přidáte trochu teplého včelího vosku.

Čaj z kostivalu můžete popíjet při problémech s trávicím ústrojím, a sice krátkodobě dva až tři šálky denně. A jak na něj? Dvě čajové lžičky nadrobno nařezaného kořene louhujte v přes noc v půl litru studené vody, ráno vše jen zahřejte a sceďte. Pijte po doušcích.

 


Co obsahuje a kdy se sbírá?

Kostival je bohatou zásobárnou velkého množství látek, díky nimž nám může být užitečný při mnoha potížích. Najdeme v něm alkaloidy, silice, třísloviny, organické kyseliny, taniny, aminokyseliny, saponiny glykosidy, škrob, alantoin (organická látka s regeneračními účinky), cholin, pryskyřice, hořčík, fosfor, železo, draslík, zinek vápník, jód, vitamíny A, C.

Kostival najdete na okrajích polí, vlhkých loukách a příkopech, podél potoků, u plotů i na rumištích. Kořen bylinky se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo v září a v říjnu. Rychle se omyje a rozpůlí, suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 °C. Kostival je bez pachu a má svíravou, poněkud nahořklou chuť.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.