Úrazy při cvičení: Co dělat při svalových křečích a s přetrženým svalem | Moje zdraví

Úrazy při cvičení: Co dělat při svalových křečích a s přetrženým svalem

Úrazy při cvičení: Co dělat při svalových křečích a s přetrženým svalem
Autor: iStock
8. března 2019 • 06:00

Zajít si alespoň dvakrát týdně zacvičit pomáhá nejen našemu zevnějšku, ale i psychice. Někdy se však stane, že to s pohybem přeženeme a zraníme se. Jak takovým úrazům předcházet a co dělat, když dostanete při cvičení křeč nebo si natrhnete či přetrhnete sval?

Mezi zranění, která lidi při cvičení, ale i při chůzi nejčastěji trápí, patří namožené svaly, následná svalová křeč a natržený či přetržený sval. Tyto komplikace se projevují tím, že nemůžete pořádně hýbat rukou nebo nohou. Mezi nejpostiženější místa patří hamstringy, což jsou svaly na zadní straně stehen, a dále také lýtkové svaly.

Obecně platí, že svaly bychom si měli protahovat v každém věku, k jejich natržení či k svalové křeči totiž může dojít nejen při sportu, ale i při běžných činnostech, jako jsou například vytírání podlahy, ale i dobíhání dopravního prostředku. Noha nám může jednoduše podklouznout. Je nutné si také uvědomit, že naše svaly jsou spolu s narůstajícím věkem stále ochablejší a ke zranění může dojít i při rychlém otočení, zvednutí nohy, podřepnutí atd. Kromě sportu a stáří může být příčinou namožení svalů například i onkologická léčba chemoterapií.

Ráno i večer si zacvičte

Ať už jdeme do fitness centra nebo ne, měli bychom si ráno vždy pořádně protáhnout ruce i nohy jednoduchým cvičením. To samé pak udělat i večer.

K namožení svalů ovšem dochází celkem často, pokud například nejsme zvyklí cvičit a ve fitness centru to hned napoprvé přeženeme, bude nás bolet celé tělo – proto je důležité se vždy procvičit, aby nedošlo k závažnějším komplikacím.

 

Svalová křeč

Svalová křeč (svalový spasmus), laicky se této komplikaci někdy chybně říká natažený sval, může mít řadu příčin. V mnoha případech jde o to, že se člověk před tréninkem pořádně nerozcvičí. Občas si naopak dá náročnou porci a v podstatě se přetrénuje. K uvedeným problémům se svaly však může přispět i nedostatek některých pro náš organismus potřebných minerálních látek, jako jsou třeba vápník, železo, sůl i hořčík. 

Co dělat, abychom nedostali svalovou křeč? Oslovený fyzioterapeut Tomáš Frouz uvádí, že základem je samozřejmě životospráva. „Před jakoukoliv, zejména silovou činností, je nutné se zahřát (warm up). Nemusíte k tomu nutně použít běžecký pás nebo eliptický trenažér, ale je třeba se držet v nízké intenzitě tepové frekvence a vydržet alespoň 10 až 15 minut aerobní činnosti, aby se krev rozproudila po celém oběhu a my měli subjektivní pocit tepla,“ uvádí odborník s tím, že bychom také měli zůstat přiměřeně oblečeni (vzhledem k okolnímu prostředí).

Nenechávejte klouby a velké svalové skupiny „větrat“. Buďte v tomto striktní, vyhnete se entezopatiím, zkrátíte dobu regenerace a předejdete mikrorupturám svalových vláken. 

A jak postupovat, pokud dojde k náhlé křeči? „Pokud se vyvolá svalový spasmus, často se to stane i přes noc, pak svalovou skupinu okamžitě stlačte (po celém průběhu křeče), poté šetrně protáhněte. Častou lokalizací může být spasmus m. triceps surae (trojhlavý sval lýtkový). V tomto případě proveďte stlačení na zadní straně bérce (tam, kde cítíte křeč), pak pasivně (svou rukou) přitáhnete špičku směrem k sobě,“ popisuje Frouz. Tím dojde k protažení trojhlavého lýtkového svalu. 

Jestliže máte k dispozici masážní olej, pak také svalovou skupinu promasírujte, aby se škodliviny ze svalu uvolnily. Není třeba znát masážní techniky, vše budete dělat instinktivně a efekt poznáte okamžitě.

Natržený, přetržený sval

Přetržení nebo natržení svalu – takzvaná ruptura – je celkem závažným zraněním. Při různých typech pohybu se totiž mohou přetrhnout některá vlákna svalu, což vede k zmiňované ruptuře, tedy přetržení svalu. Takové místo pak pacienta velmi bolí a otéká, ve vážných případech se může objevit i krevní sraženina. 

Co dělat, abychom se zranění vyhnuli?

• Začněte zahřátím celého těla jednoduchou aerobní aktivitou, bez té silové cvičení fyzioterapeut nikdy nedělá.

• Udržujte se celou dobu cvičení v teple.

• Musíte znát limity svého těla (každá svalová skupina snese určité zatížení, „netahejte“ extrémní zátěže při silovém cvičení).

• Po každé jednotce je třeba zařadit kompenzační cvičení (protažení – postizometrické relaxace x strečink).

• Věnujte některé dny aktivní regeneraci (masáž, sauna apod.).

• Nebojte se potravinových doplňků, ale nezatěžujte svůj organismus zbytečně syntetickými produkty.

• Nechte si od fyzioterapeuta ukázat vhodné cviky přímo pro vás. 

Jak případně postupovat, pokud se u pacienta objevila ruptura svalu? Pokud dojde k ruptuře (přetržení) svalu, poznáte to ihned. Ruptura je doprovázena charakteristickým zvukovým fenoménem (např. ruptura Achillovy šlachy), nesnesitelnou bolestí a ztrátou funkce svalu. 

„Většinou je léčba operační, chirurg provede tzv. suturu (sešití). V další fázi vás čeká klidový režim (několik týdnů i měsíců) a následná rehabilitace. Mírnější formou je částečná ruptura svalu, ale příznaky mohou být stejné,“ říká odborník. A dodává, že skryté nebezpečí představují mikrotraumata svalových vláken. Jde o malé trhliny, které nemusí mít žádné klinické příznaky a někdy je lze najít pouze sofistikovanými diagnostickými metodami (ultrazvuk, magnetická rezonance). 

Pro rychlejší průběh léčby je vhodné aplikovat například fokusovanou rázovou vlnu, která zvyšuje aktivitu buněk a podporuje jejich množení při obnově tkání.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.