Bolest kloubů: Nejčastější příčiny, příznaky a léčba | Moje zdraví

Bolest kloubů: Nejčastější příčiny, příznaky a léčba

Bolest kloubů: Nejčastější příčiny, příznaky a léčba
Autor: istock.com
12. listopadu 2020 • 06:00

Bolest kloubů může postihovat mnoho různých oblastí těla včetně kolen, kotníků, kyčlí a ramen, stejně jako prstů a zápěstí. Bolest je většinou způsobena infekcí nebo přetížením, může mít ale i jiné příčiny.

Příznaky bolesti kloubů

Nejčastěji bolí zejména kolenní klouby. Bolesti neustávají ani v klidu a trvají dlouhodobě. Uvnitř kloubního pouzdra může v důsledku zánětu docházet také k tvorbě tekutiny a následnému otoku. Příznaky mohou také zahrnovat necitlivost, brnění, ztuhlost a snížený rozsah pohybu.

Další informace o bolesti kloubů najdete zde.

Příčiny bolesti kloubů

V mnoha případech je bolest kloubů průvodní jev infekce, s níž tělo právě bojuje, například chřipka nebo jiná viróza. Může také jít o důsledek fyzického přetížení manuální prací nebo sportem a tyto bolesti po odpočinku mizí. Pokud klouby bolí dlouhodobě, je nemoc vážnější. Může jít o chybné držení těla, artrózu, dnu, zánětlivý proces nebo degenerativní chorobu. Bolesti kloubů způsobuje také obezita nebo i nedostatek vitaminu C.

Nemoci způsobující bolest kloubů

Osteoporóza

Úbytek kostní hmoty – „řídnutí“ kostí. Snížení minerálové kostní hustoty vede k výskytu zlomenin, především dolních končetin (obávaná zlomenina krčku stehenní kosti), zápěstí a obratlů.

Lidí s osteoporózou přibývá, další informace čtěte zde.

(Osteo)artróza

Původně nezánětlivé degenerativní onemocnění kloubu, které se dotýká i okolních měkkých tkání. Dochází při ní k narušení rovnováhy mezi novotvorbou a odbouráváním kloubní chrupavky ve prospěch odbourávání, takže se postupně mění její struktura a mechanické vlastnosti. Chrupavčitá vrstva postupně ubývá, v pokročilém stadiu artrózy chrupavka úplně vymizí. Kloubní výstelka je zduřelá, klouby otékají, ztrácejí svou funkci hybatelů kostí a tlumičů nárazů. Proces je provázen bolestmi a podstatně zhoršenou pohyblivostí.

U seniorů ke snížení pohyblivosti přispívá postupující úbytek hmoty kosterního svalstva a tím i svalové síly – v šestém až sedmém deceniu života svalová síla klesá o 15 % a v dalších dekádách vždy o 30 %. Artróza však nepostihuje jen seniory, náchylnější jsou k ní lidé s nadváhou, ale i vrcholoví sportovci nebo těžce fyzicky pracující, zejména ti, kteří pracují vkleče nebo přenášejí těžká břemena. Stejně tak neplatí, že nemoc postihuje jen velké nosné klouby – kolena a kyčle. Ty sice bývají zasaženy nejčastěji, ale artróza se může vyskytnout i na drobných kloubech ruky nebo páteře, nejčastěji v jejím krčním a bederním úseku.

Dědičnost artrózy zatím nebyla prokázána, nicméně její vznik může souviset s dědičnými metabolickými poruchami nebo vrozenými vadami – například vrozená dysplazie kyčlí zapříčiňuje předčasný vznik artrózy v téměř 100 % případů. Ke vzniku artrózy přispívají i prodělané úrazy.

* koxartróza = postižení kyčelního kloubu

* gonartróza = postižení kolene

* spondylartróza = postižení kloubů páteře

(Osteo)artritida

Zánět kloubu. Vyvolávajícím činitelem může být infekce (virová či bakteriální), ale i autoimunitní onemocnění (revmatoidní artritida).

Revmatoidní artritida

Revma se vyskytuje zejména u žen středního věku. Nejčastěji zánět postihuje klouby ruky, zápěstí, kyčle a kolene. Onemocnění se začne projevovat nenápadně. Nejprve ranní ztuhlostí kloubů a až po nějakém čase (řádově měsíce až roky) se objeví zduření a silná bolestivost, což vede ke zhoršení hybnosti a časem ke vzniku deformit (pokřivení prstů, rukou apod.).

Ankylozující spondylartritida (Bechtěrevova nemoc)

Zánětlivé onemocnění kloubů postihující zejména klouby páteře, sakroiliakální kloub mezi křížovou kostí a pánví a některé větší klouby končetin (ramena, kyčle).

Onemocnění se ve svých těžších formách vyskytuje převážně u mužů. Někdy mu předcházejí záněty oka a bolesti Achillovy šlachy. Později se objevuje bolest v kříži a zádech, omezení hybnosti páteře a v neléčených případech může dojít až k jejímu naprostému ztuhnutí (ankylóze).

Léčba bolesti kloubů

Je nutné najít a stanovit příčinu bolesti. V případě infekce nastupují na řadu antibiotika, v případě bolestí v důsledku jiných nemocí jsou užívány speciální léky. Operace nastupuje v případě pokročilé artrózy. V mnoha případech, například když je příčinnou dna nebo obezita, jsou nutná dietní opatření.

„Vždy však záleží na stadiu onemocnění, ve kterém se pacient nachází. U akutních zhoršení je zachováván spíše klid, eventuálně se přistupuje k pasivnímu polohování kloubů,“ vysvětluje primářka Kliniky rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze MUDr. Yvona Angerová, Ph. D., MBA. „S odezníváním akutních obtíží se postupně protahují zkrácené svalové skupiny, provádějí se pasivní pohyby. Pozvolna se zařazují i aktivní cvičení. Pro odlehčení kloubů je vhodné využívat při chůzi kompenzační pomůcky (hole, berle, chodítka). Po odeznění akutních příznaků je nutné pravidelné cvičení, včetně cvičení proti odporu, jehož cílem by mělo být co nejdéle udržet co největší rozsah pohybu v postižených kloubech. Pro trénink správného a symetrického zatěžování a koordinace končetin je vhodná i senzomotorická stimulace (například cvičení na nestabilních plochách).“

Léky

"K dispozici jsou volně prodejné léky, nebo doplňky stravy. Léky obsahují protizánětlivé látky (klasické NSAID (nesteroidní protizánětlivé látky) - ibuprofen, diklofenac, dexketoprofen). Užívá se například chondroitin (Condrosulf) nebo glukosamin (Bayflex)," říká lékárnice Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz.

Doplňky stravy

"Doplňky stravy nemají schválené léčivé ani preventivní účinky, není u nich hodnocena jakost a účinnost," upozorňuje lékárnice. Při volbě preparátů na klouby můžeme volit mezi léky a doplňky stavy mezi nimiž jsou i nové formy kolagenu jako je například mořský kolagen. Spolu s kolagenem je vždy důležité vždy užívat vitamín C," doplňuje ji kolegyně Mgr. Kamila Horníčková.

"Většinou se doporučuje užívat vybrané produkty 2-3 měsíce (kromě NSAID-ty se užívají co nejkratší možnou dobu). Nelze odhadnout dobu do nástupu účinku, je to u každého individuální a závisí to na mnoha faktorech - např. věku, zdravotním stavu, stupni poškození... Žádný z produktů ale nedokáže obnovit opotřebovanou chrupavku. Ovlivňují pouze hybnost, bolestivost, zánět a rychlost degradace chrupavky," upozorňuje Mgr. Horáková.

Bylinky

"Velmi nápomocné pro zdraví našich kloubů jsou i některé bylinky. Doporučuji kurkumu v kombinaci s černým pepřem a zázvorem," radí Mgr. Horáčková.

Prevence

Zdravý životní styl, přiměřený pohyb, hlídání váhy. Sportovcům se doporučuje užívat v případě enormní zátěže vitamínové preparáty s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou. Nezbytný je také vitamín C.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.