Klaustrofobie: Co to je a jak se ji účinně zbavit? | Moje zdraví

Klaustrofobie

Klaustrofobie je iracionální strach z uzavřeného objektu nebo situace v něm. Řadí se do skupiny specifických fobií. Lidé vystavení této fobické úzkosti se pohybují od pocitu nepohody až k záchvatům paniky.

Pocit strachu ze ztráty kontroly vyvolávají různé situace jako například pobyt ve stísněném prostoru typu:

  • výtah
  • tunel
  • otočné dveře
  • auto s centrálním zamykáním
  • myčka aut
  • letadlo
  • veřejné toalety bez oken apod.

Příznaky klaustrofobie

Příznaky klaustrofobie se mohou projevovat ve více rovinách:

  • psychické - nejčastěji pocit tísně, závrať, neklid a nervozita, celková slabost
  • mimické - vyvalení očí, změna mimiky, otevřená ústa
  • somatické – chvění, zblednutí nebo naopak zrudnutí, pocit sucha v ústech, pocení, dusivý pocit až potíže s dýcháním, zrychlený tep, zvonění v uších
  • chování – strnutí, uhýbání, obranné chování až útěk

Různé typy fobie mohou začínat už v dětství nebo v dospělosti po traumatickém zážitku.

Léčba klaustrofobie

Léčbou klaustrofobie, která je velmi zdlouhavá a nejistá, se zabývá jako každou jinou duševní nemocí psychiatr nebo psycholog. Jako úspěšná podpůrná léčba je uváděna „expoziční terapie“, což je psychoterapeutický postup, kdy je pacient postupně vystaven situacím nebo místům, ze kterých má fobii. Posiluje se tím naděje na vyléčení.

Dále pak se mohou využít i relaxační techniky, které díky tělesným cvičením ovlivňují psychiku a tím i fyziologické děje. Také hypnóza nebo regrese jsou možnou variantou léčby.

Pokud pocítíte záchvat paniky, zůstaňte doma, jestliže řídíte auto, okamžitě zastavte na nejbližším bezpečném místě. Zaměřte se na něco pozitivního nebo uklidňujícího jako je například tikot hodin a opakujte si, že sklíčenost nebo strach pomine a zase bude dobře.

Léky

Efektivní dočasnou léčbou klaustrofobie jsou léky slupiny RIMA a IMAO, SSRI, benzodiazepiny a beta blokátory.

Bylinky

Konkrétně na klaustrofobii vám asi bylinky přímo nepomohou, ale mohou celkově snížit napětí a zklidnit mysl. Uvařte si čaj z heřmánku, kozlíku lékařského, meduňky nebo levandule.

Homeopatika

Zdravější a nenávykovou alternativou medikální léčby mohou být homeopatika, například Biogetica CalmoFormula nebo PureRelora. Pomáhají snížit pocit úniku ze stísněného prostoru a zároveň působí proti pocení a zrychlenému dechu při pocitu strachu.

Domácí léčba a babské rady

Celkově na psychické problémy je dobré změnit jídelníček a zařadit do něj více zeleniny, ovoce, nejíst tučné a sladké potraviny, vyřadit kofeinové nápoje a naopak pít více ovocných šťáv, zelený a bylinkový čaj. Také pomáhají dechová a relaxační cvičení.

Vyšetření

Účelem vyšetření je zjistit stav pacienta na základě konkrétních příznaků a určit tak správnou diagnózu. Lékař se vás bude ptát, co se s vámi děje před tím než nastane situace, která ve vás vyvolává strach či paniku a co přímo cítíte. Nejčastěji se klaustrofobie projeví při vyšetření na „cétéčku“ v tunelu.

V těhotenství

Jak známo prožitky matky v těhotenství ovlivňují dítě už od narození, proto je velmi důležité, aby žena trpící klaustrofobií se v těhotenství velmi striktně vyhýbala spouštěčům této nemoci a vyvarovala se přenosu jakékoli negativní emociální reakce na plod.

Možné komplikace

Pro všechny, kdo trpí jakoukoli specifickou fobií, může mít tento stav negativní dopad pro jejich život. Tito lidé často trpí poruchami nálad, úzkostné stavy je mohou dovést až k užívání drog, alkoholu a dokonce až k sebevraždě.

Prevence

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Máte-li sklon k určitému typu klaustrofobie, vyhýbejte se objektům a situacím, které víte, že vám ji mohou spustit. Pokud už musíte navštívit vám nepříjemné místo nebo přímo dění v něm, představujte si něco hezkého, vizualizujte si jiné  pro vás bezpečnější zázemí, kde se cítíte příjemně. Také si můžete vy sami vytvořit určitý imaginární prostor kolem vás, jakousi bublinu, která vás podvědomě bude chránit.

Kdy jít k lékaři

Pokud jste v poslední době častěji pociťovali úzkost z toho, že jste ve stísněném prostoru nebo panický strach z přeplněných míst, anebo se cíleně těmto situacím vyhýbáte, pravděpodobně trpíte klaustrofobií a je nutné navštívit odborného lékaře.

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.