Tinnitus | Jaké jsou příčiny pískání v učích a jak se léčí? | Moje zdraví

Tinnitus

Nepříjemné zvonění nebo pískání v uších se v naší populaci objevuje u čím dál mladších pacientů, a stává se tak novou civilizační chorobou. Tinnitus ale není nemoc sama o sobě, jde o příznak, jehož pravou příčinu se lékařům dosud nepodařilo zcela určit. Léčba je tak bohužel velmi komplikovaná.

Vzhledem k tomu, že neustále roste počet pacientů, kteří navštěvují ordinaci lékaře s pískáním, zvoněním či šuměním v uších, je jednou z možných příčin vzniku tinnitu nezdravý životní styl, stres a pravděpodobně také nesprávné sezení u počítače včetně špatného postavení krční páteře.

Tinnitus rozdělujeme na akutní, který trvá méně než šest měsíců, a chronický. Ten se u pacientů vyskytuje častěji a trvá déle než půl roku, někdy i celý život.

Příčiny vzniku

Lidé si obecně myslí, že za tinnitus je zodpovědné ušní onemocnění, většinou tomu tak není. Přesnou příčinu vzniku tinnitu je velmi těžké odhalit. Na vině může být ušní zánět, prožití akustického traumatu (hlasitý hudební koncert) nebo úraz v oblasti hlavy či krku. Pacienti obvykle podstupují celou řadu vyšetření u praktického lékaře, ORL, na neurologii i stomatologii (kvůli podezření na poškození spánkového kloubu). Pokud je příčinou tinnitu špatné postavení krční páteře, lidé často končí v ordinacích fyzioterapeutů a docházejí na pravidelné rehabilitace.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

uši

 

Projevy

Pacienti s tinnitem obvykle popisují, že v jednom nebo obou uších slyší hlasité šumění, pískání, hučení, zvonění nebo jiné nepříjemné zvuky, které mají stálý nebo proměnlivý charakter. Někteří dokonce uvádějí, že slyší i několik zvuků najednou, které zní například jako zvuk staré lednice, vrnění počítače a podobně. Tinnitus může být tichý, ale i hlasitý do té míry, že pacientům znepříjemňuje život. Ušní šelesty se nejvíc projevují v noci, tedy v tichu, což vede k nespavosti a někdy i psychickým problémům.

Léčba

Pro léčbu tinnitu zatím neexistuje žádná spolehlivá metoda zaručující stoprocentní účinek. Existují ale způsoby, jak se dá zmírnit. U akutního tinnitu musí lékaři nejprve vyloučit, že na vině není ušní onemocnění. Poté spočívá léčba obvykle v podávání léků, které vedou ke zlepšení krevní cirkulace v mozku (Betahistin, Betaserc). Lidé trpící chronickým tinnitem se ve většině případů musí smířit s tím, že se onemocnění nikdy úplně nezbaví.

Tinnitus není nemoc, ale příznak, a pokud není objevena pravá příčina jeho vzniku, nelze jej zcela vyléčit. Některé metody ale pomáhají pacientů naučit se s tinnitem žít.

TRT terapie

Jde o jedinou oficiální metodu léčby tinnitu. Cílem TRT terapie (Tinnitus Retraining Therapy) je, aby si pacient na svůj tinnitus zvykl a snížil jeho vnímání k bodu, kdy mu přestane vadit. To pak vede k celkovému zlepšení kvality jeho života. TRT terapii nabízí v Česku Thomayerova nemocnice Praha nebo klinika Opava Medica.

Laserová terapie

Některá specializovaná centra u nás nabízejí i možnost terapie tinnitu nízkovýkonným laserem. Ze studie jednoho z nich, které provedlo v roce 2002 průzkum mezi 200 pacienty s tinnitem, vyplynulo, že 22,2 % pacientů se díky laserové terapii zbavilo svého tinnitu úplně. Účinky této metody na chronický tinnitus ale přesto nejsou oficiálně a jednoznačně potvrzeny.

Infúzní terapie

ORL lékař může pacientům s tinnitem nabídnout terapii infúzemi. Jejím smyslem je dodat smyslovým buňkám více kyslíku a výživných látek. Při terapii se pacientovi podávají kortikoidy a vazoaktivní léky. Infúzní terapie přináší výsledky především v akutním stadiu tinnitu, který se u pacienta objevil jako následek prodělaného zvukového traumatu nebo po ztrátě sluchu.

Doporučení na podporu léčby

Lidé trpící tinnitem by se obecně měli vyhýbat stresu, přemíry alkoholu i kofeinu, i když působení všech těchto faktorů na intenzitu tinnitu nebylo zcela prokázáno. Výjimkou je pouze glutamát, tedy látka obsažená v dochucovadlech, sójové omáčce a asijských jídlech, která většímu množství pacientů tinnitus skutečně zhoršila. Stres vyvolaný nepříjemnými zvuky v uších se dá mírnit terapeutickými nahrávkami, které jsou volně dostupné na internetu. Na maskování tinnitu funguje i poslech uklidňující hudby s delta vlnami nebo takzvaným bílým šumem.

Bylinky

Lékaři také často doporučují pravidelné užívání volně dostupných léků na rozšíření cév v mozku, jako je například ginkgo biloba.

Výskyt tinnitu

Podle odhadů se s tinnitem alespoň jednou za život setkala zhruba polovina populace a asi 10 % lidí trpí chronickým tinnitem. Mezi seniory je výskyt o něco větší, ale v poslední době se s ním léčí i mladí lidé. V Česku se počet lidí s tinnitem odhaduje na zhruba 600 až 700 000. V Německu je to 6 až 7 milionů, v USA 30 až 35 milionů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.