Deset jednoduchých cvičení proti stresu, která zvládne každý | Moje zdraví

Deset jednoduchých cvičení proti stresu, která zvládne každý

Deset jednoduchých cvičení proti stresu, která zvládne každý
Autor: istock.com
27. dubna 2020 • 12:00

„Když se mě klienti mých lekcí komunikace před deseti lety ptali, jak správně stát, dýchat a zbavit se nervozity, dopátrala jsem se univerzálních odpovědí v józe. Proto jsem se jí začala věnovat. Složila jsem trenérské zkoušky a rozhodla se (učit) žít vybalancovaně,“ říká lektorka komunikace a trenérka jógy Dita Fuchsová. Jóga není (jen) cvičení. Jóga je jako důvěrně známá postel v oddělené ložnici, do které si lehne vaše mysl, když se chce odpoutat od těla, odpočinout si od něj a zase se do něj zamilovat.

Samotné tělesné pozice se nazývají a jsou (až) třetím stupínkem jógy. Před nimi jsou jama a nijama (soubory pravidel), které nám podobně jako křesťanské desatero dávají návod, jak žít. Jak (si) nelhat či nebýt hamižný. A taky jak se nenechat zotročit závislostí, což se lehce řekne, že? Než jogín dojde k osmému stupni Pataňdžaliho stupnice jógy, jímž je osvícení, projde si i odpoutáním od smyslů. Zejména zrakové vjemy mají vliv na naši psychiku a přinášejí nám pocity stresu. Stresuje nás vizuální smog, davy lidí, přehršel nepořádku, mračící se šéf, pohled na hodiny či do zrcadla… Zkuste provádět a prožívat jógu se zavřenýma očima, už to vás může zklidnit.

Nabízíme vám „destresové“ desatero:

1. Soustřeďte se na své tělo, podívejte se na něj jakoby zvenčí. Nezajímá vás okolí, neřešíte, jak při józe vypadáte, neporovnáváte se s lidmi kolem sebe a hřeje vás vědomí, že to ostatní mají stejně.

2. Dýchejte do celého trupu, tedy i do břicha, proti tahu gumy v pase na úboru.

3. Dýchejte nosem a pomalu, pomalé dýchání tvoří hráz zrychlenému a povrchnímu dechu, který doprovází stres a nervozitu.

4. V balančních pozicích zkuste udržet rovnováhu nejen ve středu těla (svaly hlubokého stabilizačního systému – bránice, dno pánevní, šikmé svaly na břiše a u páteře), hlavním cílem je najít rovnováhu mezi mozkem a srdcem. Mezi rozumem a city. Mezi stavy „chci“ a „musím“. Svár těchto pólů nejčastěji ovlivňuje naši psychiku.

5. Ráno se „nakopněte“ záklonovými pozicemi, roztáhněte přitom hrudník i koutky úst. Doslova se donuťte k úsměvu, který je mimochodem nakažlivý. Po tomto zdravém vykročení do nového dne snáze odoláte chuti na nezdravou snídani či cigaretu.

6. Večer se zklidněte v předklonu. Hlavu ke kolenům přitahujte ve stoji i vsedě (pozice kleští).

7. K pocitu psychické pohody pomůže třeba i to, že se umíme sami kdykoli zahřát – třením dlaní o sebe vytvoříme teplo a to předáme svým spánkům či zavřeným očím.

8. Pokud nás stresuje vědomí, že jíme či pijeme přes míru, udělejme s jógou maximum pro to, aby v našich střevech nezůstala potrava déle, než je zdrávo, peristaltiku můžeme urychlit.

9. Zbavte se všeho, co nechcete. Potem, výdechem, ale třeba i vyčistěním jazyka (poslouží k tomu i malá lžička, kterou seškrábneme povlak jazyka). Čistým jazykem budete přesněji vnímat chuť jídla.

10. Samotným cvičením jógy moc nezhubnete, ale vede k tomu, že začnete více přemýšlet o tom, co jíte a co vám na tom chutná. Po józe nejspíš nebudete mít chuť na bůček či hranolky, naopak vám zachutná i obyčejná voda. Čím to je? Cvičení jógy vám zbystří smysly a naučí vás, abyste měli rádi své tělo. Jóga je důvěrně známá postel v oddělené ložnici, do které si lehne vaše mysl a nechá otevřeno…

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. Zajímá vás, které potraviny jsou pro naši imunitu klíčové? Které bylinky a jak je užívat? Vše o inkontinenci nebo jak na bolest hlavy bez léků? To vše najdete v aktuálním čísle, které je k dostání v našem iKiosku – největší online trafice s poštovným zdarma, na stáncích nebo v partnerských lékárnách.

Autor: red

Autor: Dita Fuchsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.