Fobie | Moje zdraví

Fobie

Fobie je psychická choroba, při které postižená osoba trpí bezdůvodným strachem z věcí, situací nebo lidí. Tento strach nemocného ochromuje a výrazně narušuje jeho každodenní život. Nemusí být přitom samotné situaci vystaven, stačí, když na ni pomyslí. Pacient si svou nemoc uvědomuje, není však schopen ji svou vlastní vůlí zvládnout.

FOBIE – FOBICKÉ ÚZKOSTNÉ PORUCHY

Je skupina poruch, u kterých je prožitek silného strachu, úzkosti většinou vyvoláván konkrétními situacemi, které běžně nejsou vnímány jako nebezpečné.

Více o fobiích čtěte zde.

Pokud chybí konkrétní podnět, jedná se o panickou poruchu (viz. samostatné heslo).
Může jít o obavy spojené s pobytem ve veřejném prostoru, s určitými sociálními situacemi, jako jsou stravování v restauraci, použití veřejné toalety nebo obavy z blízkosti určitých zvířat, věcí (často nože) a mnohé další.

Existuje asi 500 druhů fobií, jsou pojmenovány podle toho, k čemu se vážou (arachnofobie – strach z pavouků). Fobií z něčeho trpí až 10 procent populace.
Příznaky

Člověk je schopen si uvědomit, že situace není ve skutečnosti nebezpečná, ale není schopen ovlivnit svoje prožívání tak, aby situaci prožíval jako neohrožující. Jeho prožitky odpovídají situaci velkého nebezpečí, silného stresu.

Projevy fóbie mohou být:

  • silné bušení srdce
  • poruchy dýchání
  • pocit na omdlení
  • pocit ztráty kontroly nad vlastním myšlením (člověk se bojí, že zešílel)
  • strach
  • třes rukou
  • pocity na zvracení
  • nucení k močení a další

Tyto projevy může pacient zaměnit se život ohrožujícími stavy (infarkt, mrtvice a další). Úzkost nedovoluje člověku zapojit „normální chování“, tedy běžně používané postupy pro zvládání nepříjemných nebo náročných situací. Člověk nemusí být situaci přímo vystaven. Příznaky se mohou dostavit i ve chvíli, kdy si situaci představí nebo mu situaci něco připomene.

Prožitek strachu, úzkosti negativně ovlivňuje kvalitu života nemocného, omezuje ho ve vykonávání činností, které jsou běžné nebo které by si přál vykonávat.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

MozekOvlivňuje chování člověka

Léčba

K léčbě jsou využívány psychoterapie i medikace. Uplatňují se různé postupy, které postiženému pomohou, aby nalezl způsob, jak získat v takových situacích větší kontrolu nad prožíváním takových situací.

Účinná je například expoziční terapie, kdy je pacient záměrně postupně vystavován obávané situaci či objektu. Je založena na tom, že úzkost a strach nemohou stoupat do nekonečna, ale po určité době začnou klesat. Je však nutné vystavovat se strachu pravidelně, aby byla terapie účinná.

Také bývá užívána i jiná forma terapie. Záleží však na druhu fobie, někdy může naopak uškodit. U některých druhů fobií jsou předepisovány léky proti úzkosti – antidepresiva, anxiolytika.

Léky

Léčí se antidepresivy, anxiolytiky.

Bylinky

Proti strachu pomáhají čaje z meduňky nebo třezalky. Používání bylin konzultujte s lékařem, neboť mohou ovlivňovat účinky některých léčiv.

Homeopatika

Po dohodě s lékařem lze užívat tato homeopatika: Argentum nitricum, Nux vomica, Phosphorus, Lycopodium clavatum, Calacerea carbonica, Chamomilla vulgaris, Arnica Montana, Aconitum Napellus, Pullsatilla, Gelsemiu, Kali carbonicum.

Vyšetření

Existuje soubor psychiatrických metod, které určí fobii.

Možné komplikace

Kombinace různých neléčených fobií může vést až k uzavření se do svého světa a například i k následné sebevraždě.

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníNěkdy fobie nelze vyléčit
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Trvalé následky

Fobie může člověka vyřadit z běžného života, znemožnit mu začlenění do společnosti, pracovní i osobní život.

Zdravotní cviky

Sport pomáhá k vyplavování endorfinů, hormonů radosti, takže může do jisté míry pomoci k léčbě fobie, záleží na jejím druhu.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte při strachu a úzkosti, která bez objektivní příčiny zhoršuje kvalitu života.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.