Krajčo, Adele a další celebrity, které trápí panické ataky. Jak se projevují a jak je ovládnout? | Moje zdraví

Krajčo, Adele a další celebrity, které trápí panické ataky. Jak se projevují a jak je ovládnout?

28. listopadu 2023 • 12:00

Bušení srdce, třes, pocení, zalykání se, pocit dušení… I tak se může projevovat panická ataka. Když vás zastihne na veřejnosti, je velmi těžké ji ovládnout a ustát. Mnohem horší ale je, když jste známá osobnost a všichni lidé na vás o to víc zírají. Jak se s podobnými stavy vyrovnaly některé oblíbené celebrity?

Panická ataka může podle odborníků i osobních zkušeností trvat několik sekund, ale i desítky minut. Postižený má ovšem často pocit, že záchvat trval několik hodin, a záchvaty mají navíc tendenci se opakovat. Podle statistik 5 % lidské populace touto poruchou trpí a 20 % mělo alespoň jednou záchvat paniky. Největší úlevu přináší dlouhodobé braní antidepresiv, protože doplňují v mozku potřebný serotonin.

Richard Krajčo

Richard Krajčo (46) získal třetí místo v anketě Zlatý slavík a učinil velké přiznání. Trápí ho návaly panických atak, se kterými musí bojovat. "Když jsem se dnes oblékal, tak jsem říkal ženě, že kdyby nastala situace a já bych musel jít sem nahoru, tak vlastně nevím, co budu říkat. Mě živé přenosy strašně stresují a v poslední době ještě víc. Mám panické ataky, takže jít sem a něco vyprávět je pro mě hrozně těžké," rozpovídal se v přímém přenosu Krajčo.

Oprah Winfrey (65)

Veleúspěšná americká moderátorka a herečka zažila panické ataky v roce 2013, kdy byla v obrovském pracovním zápřahu. „Zpočátku to byl pocit jen jakéhosi překročení rychlosti a znecitlivění z toho, jak jsem přebíhala od jedné povinnosti ke druhé,“ svěřila se Oprah. „Tehdy jsem si řekla, že pokud se neuklidním, budu mít opravdu vážné problémy. Pamatuju si, jak jsem se snažila naučit se nějaký text, ale moje oči a mozek nedokázaly vůbec spolupracovat,“ popsala panickou ataku moderátorka, která naštěstí dokázala svůj problém úspěšně překonat.

Emma Stone (30)

Předtím, než krásná Emma Stone prorazila v showbyznysu, trpěla silnými panickými atakami. „Bylo to opravdu zlé. Poprvé se mi to stalo, když jsem seděla doma u svého přítele a připadalo mi, že celý dům hoří,“ řekla. „Zavolala jsem své mámě, která mě odvedla domů, a pak se to se mnou vezlo ještě další tři roky. Každé ráno jsem se ptala mámy, jaký bude den, který nás čeká, a pak třeba za půl minuty znovu. Potřebovala jsem vědět, že se nic nezmění, že nikdo neumře,“ přiznala herečka.

Adele (31)

Uznávaná zpěvačka musí překonávat úzkost pokaždé, když se postaví na pódium. Vysvětlila, že se bojí, že zpanikaří, a má tendence utíkat od zklamání svých fanoušků. Během jednoho z koncertů v Amsterodamu měla hudební ikona tak silný záchvat paniky, že jí vyvolal akutní nevolnost, a při jiné příležitosti doslova utekla požárním východem, aby se zbavila veškerého okolního tlaku, který ji dusil. Své stavy ale nakonec dokázala ovládnout a dnes už ji netrápí zdaleka tolik jako dřív.

Na další celebrity, které zažily panické ataky, se podívejte v naší fotogalerii:

 

 

Autor: Marie Bezděková, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.