Kokoška pastuší tobolka | Moje zdraví

Kokoška pastuší tobolka

Kokoška pastuší tobolka je bylinka známá svými léčivými účinky, i když dnes se jedná o obecný plevel. Bylinka dokáže rychle zastavit krvácení, a tato její schopnost byla využívána např. pro zraněné vojáky v bitvách.

Popis

Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris) je jednoletá rostlina, která je schopna přežít i více let. Vytváří přízemní růžici dělených listů, z nichž roste rozvětvující se lodyha. Rostlina dosahuje výšky čtvrt metru, v některých případech může dorůstat až do velikosti půl metru. Květy této rostlinky jsou zbarveny bíle. Jedná se o drobné kvítky. Charakteristické jsou pro kokošku pastuší tobolku plody. Ty jsou právě umístěny v tobolkách této byliny, které svým vzhledem připomínají tvar srdce.

Účinné látky

Bylinka je bohatá na vitaminy A, B, C, E a K, vápník, draslík, síru, měď, mangan a vlákninu. Dále obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, dusík, betain a jeho ester acetylcholin, saponiny, sirné látky, třísloviny či flavonový glykosid diosmin.

Této bylince by se měli vyhnout těhotné a kojící ženy a dále osoby trpící poruchami štítné žlázy, vysokým krevním tlakem a srdečními obtížemi.

Účinky na zdraví

Kokoška pastuší tobolka se užívá na různé druhy krvácení. Při krvácení z nosu, střev, žaludku, na krvácení ledvin, děložní krvácení, na krvácející rány, při silné menstruaci. Užívá se i při sedacích koupelích na krvácející hemoroidy. Ženy mohou užívat kokošku na zlepšení průběhu klimakteria. Dále se může přikládat na otoky prsou. Také reguluje krevní oběh, tudíž napomáhá při zvýšeném i sníženém krevním tlaku. Je možné ji užívat na svalovou atrofii, výhřez dělohy či konečníku. Také se užívá na výplachy pochvy při výtoku.

Výskyt

Tato bylinka roste téměř po celém světě, původně ale byla rozšířena jen ve Středomoří a Malé Asii.

S rostlinou se můžeme setkat na rumištích, polích, zahradách, okrajích cest, úhorech, dlažbách, hřištích atd. Nalezneme ji v nížinách i v horských oblastech. Ve vyšších polohách se s ní setkáme spíše roztroušeně a častěji v oblastech osídlených lidmi.

Sběr

Se sběrem je možné začít již v březnu a může trvat až do podzimu. Užívanou částí kokošky je kvetoucí nať. Sbírá se po celou dobu vegetace, dá se jíst syrová i po převaření (pozor na otravu z příliš velkého množství!)

Domácí recepty

Čaj

1 lžičku sušené natě přelijte zhruba 2,5 dcl horké vody a nechte 10 luhovat. Pak už stačí jen scedit.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.