Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Nasbírejte si jitrocel, radí bylinkářka. Sirup vyléčí kašel a další neduhy

Nasbírejte si jitrocel, radí bylinkářka. Sirup vyléčí kašel a další neduhy
Autor: istock.com
28. května 2021 • 12:00

Jitrocele je v tuto dobu všude plno a je v nejlepší kondici – už od pohledu šťavnaté zelené lístky se natahují vzhůru a hlásí se o pozornost. A tu bychom mu měli rozhodně věnovat. Naše bylinkářka Markéta Janďourková vám prozradí, proč.

Jitrocel kopinatý je víceletá rostlina z čeledi jitrocelovité. Dorůstá až 30 cm a roste téměř všude – na loukách, okrajích lesů, cest i na rumištích. Má ještě příbuzné – jitrocel prostřední a jitrocel větší. Ty ovšem nemají tak vysoký podíl léčivých látek. Jitrocel kopinatý není náročný na půdu a má rád slunce až polostín. V půdě mohou jeho semena přežít dokonce až 60 let.

Jitrocel je neuvěřitelné všestranná bylinka. Lze ho využít nejen jako léčivky, ale i v kuchyni, a to buď upravený jako špenát (je ale mírně nahořklý), nebo jako přísadu do salátů, polévek a bylinkového másla. Stejně tak se dá využít i jitrocel větší, ten má ovšem ještě intenzivnější chuť. Pokud máte doma slepice (nebo andulky, kanárky a jiné ptactvo) uděláte jim radost zralými jitrocelovými "klasy" – tedy dozrálým květenstvím.

Jitrocel nesušte, nejlepší je čerstvý

Nevyplatí se ho sušit, protože je celý rok k nalezení čerstvý. Pokud byste ho přece jen nasušit chtěli, pak pokrájejte listy na tenké proužky a rozprostřete je na síto či papír a pozvolna sušte na stinném a vzdušném místě. Bylina nesmí zčernat, pak již není použitelná. Můžete také listy navléct na nit, zavěsit a usušit vcelku. Usušená bylina se skladuje v papírových sáčcích nebo v uzavíratelných nádobách. Pokud si vyrobíte sirup či tinkturu, uchovávejte je v temnu.

Jitrocel je téměř nepřekonatelný v boji proti kašli – ať už kuřáckému, astmatickému či způsobenému nachlazením a chřipkou. Jak napovídá jeden z jeho lidových názvů – ranocel – používá se jitrocel také k ošetření ran. Obsahuje slizovité látky, kyselinu křemičitou, hořčiny, chlorofyl, aucubin a catalpol. Mírní kašel, čistí krev, hojí a chladí.

Vyrobte si tinkturu nebo sirup

Tinkturu vyrobíte takto: Listy jitrocele nakrájejte na proužky a vložte do sklenice. Zalijte vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla bylinka kompletně pokrytá. Uzavřete a nechte 4 týdny stát na teplém místě. Pak přeceďte a uchovávejte nejlépe v lahvičkách z tmavého skla. Tinktura se hodí k ošetření bodnutí hmyzem – mírní bolest nebo je možné ji použít jako dezinfekci.

Olej je výborným prostředkem proti kašli u malých dětí. Na jeho výrobu potřebujete uzavíratelnou sklenici naplněnou do 2/3 čerstvým pokrájeným jitrocelem a tolik slunečnicového oleje, aby sahal dva prsty nad pokrájené listy. Uzavřete a nechte tři týdny stát na slunci. Pak přeceďte a uchovávejte v temnu. Dětem při kašli potírejte olejem hrudník a záda.

Sirup je nejznámějším produktem z jitrocele. Užívá se proti kašli a je několik způsobů, jak ho vyrobit. Vrstvení nakrájených listů a cukru je poměrně známé, já vám představím variantu s medem. Potřebujete na ni uzavíratelnou nádobu ze skla či kameniny, jitrocelové listy a med. Listy nekrájejte, jen po nich několikrát přejeďte válečkem na nudle, aby se narušila struktura. Pak je vrstvěte do nádoby tak, že vrstvu listů zalijete medem. Poslední vrstva by měla být med. Když je nádoba plná, uzavřete ji a zakopejte pod oblíbený strom. Nezapomeňte si místo označit. Po třech měsících nádobu vykopejte a obsah přeceďte. Uchovávejte v chladu a temnu.

Čaj připravíte přelitím dvou čajových lžiček jitrocele ¼ l studené vody. Zahřívejte, dokud nezačne voda mírně probublávat. Po pěti minutách přeceďte, oslaďte medem a při kašli pijte jeden šálek 3x denně.

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.