Čaj: Historie, léčivé účinky, tradice | Moje zdraví

Proč pít čaje? Zelený dobře spaluje tuky, bylinky odbourají stres

Proč pít čaje? Zelený dobře spaluje tuky, bylinky odbourají stres
Čaj byl původně používaný jako lék • Autor: iStock.com
10. ledna 2018 • 06:00

Také pijete rádi čaje? Každý čaj má své blahodárné účinky a je určen na konkrétní problémy. Existuje mnoho způsobů, jak čaj podávat a konzumovat. Obyčejný čaj vám může pomoci od problémů, které se někdy zdají neúnosné. Jsou jimi například zdravotní problémy, stres, špatné psychické rozpoložení nebo dokonce redukce váhy.

Počátky čaje sahají až do Číny. Čaj byl původně definován jako lék a byl převážně z bylin. Měl od dnešní podoby čaje docela daleko. Listy se trhaly, sušily, následně povařily a dochutily zázvorem nebo cibulí. Oblíbenost pití čaje značně stoupala a rozšířila se brzy i do Japonska, Tibetu, Ruska, Indie či Anglie.

Jistě každý zná britskou tradici pití čaje o páté. Tato zvyklost vznikla již v 19. století pro vyplnění mezery mezi jednotlivými jídly. K pití čaje o páté se vždy podávají i zákusky a sendviče. Pití čaje začíná už ve tři hodiny odpoledne a je často servírován s kousky citronu a mlékem.

Druhy čaje

Vitamín B, C, K i E obsahuje čaj zelený. Ten pijeme skoro všichni a možná ani nevíme, jaké účinky takový čaj má. Umožňuje tělu lépe spalovat tuky, ne nadarmo je tedy spojován s modelkami. Brání vzniku zánětu v těle a také zlepšuje člověku náladu.

Další oblíbenou klasikou je čaj černý. Tento čaj se zalije vroucí vodou a louhuje se až tři minuty. Pro jemnější chuť je podáván s mlékem a po celém světě je řazen mezi nejoblíbenější čaje. Není také divu. Častá konzumace totiž prospívá cévám, snižuje cholesterol a minimalizuje vznik infarktu či mrtvice.

Nejchutnější pro děti bude určitě čaj ovocný. Existuje polemika, která řeší, zda tento čaj mezi čaje vůbec patří. Jde o čaj ze sušeného ovoce, který obsahuje mnoho vitamínů a přírodní aroma. Dále také antioxidanty i minerální látky. Zvyšují obranyschopnost a dokonce je lektvarem mládí, zpomaluje totiž stárnutí.

Detoxikace těla pomocí čaje

Cítíte se unavení, vyčerpaní nebo vás trápí nadýmání, bolest hlavy a oslabený imunitní systém? Detoxikační čaje mohou tyto potíže odbourat. Principem těchto čajů je zneškodnění toxických látek v těle. Očišťují játra, ledviny nebo lymfatický systém.

Dochází také k odvodnění těla, což se mnoha ženám líbí. Odvodnění těla je často doprovázeno ztrátou kil a koncem nateklých nohou či rukou. Takové čaje většinou obsahují pampelišku, citron, zázvor, řeřichu a kopřivu. Ne moc známým, zato ale funkčním detoxikačním čajem je Lapacho z Peru, který pomáhá tělu od virózy a zbavuje tělo odpadních látek.

Kdy pomůžou bylinky?

V dnešní době máme léky, které nás uzdraví téměř ze všeho. Do našeho těla je ale prospěšnější posílat přírodní a spíše látky zdravé. Na bolest hlavy, břicha, močových cest či ledvin existují bylinné čaje, které zaručeně pomůžou. Do zdravotních problémů ale spadá i psychika. Jaké čaje nám pomáhají uvolnit stres, relaxovat a lépe usnout? 

Na stres a horší spánek jsou dobré čaje z heřmánku, třezalky a meduňky. Osvědčený je čaj Rooibos. Je z afrického keře a mimo jiné pomáhá i na pálení žáhy. Je mnoho přírodních čajů, které pomáhají uvolňovat stres a zlepšují spánek. Zároveň u nich nehrozí závislost, což je v porovnání s léčivy velké plus.




Autor: Adéla Ondroušová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.