Čaj z maliníku pomůže nejen při rýmě a nachlazení. Pozor na jeho správné užívání!

Čaj z maliníku pomůže nejen při rýmě a nachlazení. Pozor na jeho správné užívání!
Málokdo ví, že maliny mají tolik léčivých účinků. • Autor: shutterstock.com
23. ledna 2017 • 10:33

V Čechách byl maliník jako zahradní rostlina pěstován už v 16. století. Dnes se díky dlouhodobému šlechtění můžeme těšit nejen z divokých malin (které nasbíráme v lese a oproti těm zahradním se vyznačují mnohem intenzivnější chutí a vůní), ale také ze zahradních, hrajících barvami od bílých přes žluté, oranžové a růžové až po ty v mnoha odstínech červené po temně fialovou, různých velikostí i chutí.

Karmínově zbarvené plody maliny jsou doslova nabité vitaminy – zejména C a B, provitaminem A, organickými kyselinami a antioxidanty.

Maliny v čerstvé, zmražené i kompotované podobě i produkty z nich jsou účinné při horečnatých onemocněních, mezi něž patří třeba zánět průdušek nebo revma. Stojí v pevném šiku také proti řadě virů.

Léčivé účinky však nemají jen plody maliníku, ale také jeho listy. Hořký čaj z nich připravený má díky vysokému obsahu taninů (10–15 %) stahující účinky a pomáhá při střevních zánětech. Jako kloktadlo léčí rovněž záněty v dutině ústní. V lidovém léčitelství se list maliníku používá i k hojení ran, tlumení kolik nebo nemocí horních cest dýchacích.

Při samoléčbě čajem z listů maliníku však buďte obezřetní. Jako každá přírodní droga má i tanin negativní účinky. Může snižovat vstřebávání minerálů, například vápníku, železa a hořčíku ze stravy, narušeno může být i vstřebávání řady běžně užívaných léků, jako jsou sedativa a antidepresiva.

Ti, kteří v sezoně rádi a hojně mlsají čerstvé plody maliníku, pocítí jejich blahodárný účinek také na kvalitě pleti, nehtů, zubů a vlasů. Maliny totiž obsahují enzym biotin, který se podílí na látkové výměně cukrů, tuků i bílkovin a je nezbytný pro dobrý stav pokožky.

Když si na pleť dáte masku z rozmačkaných malin, nejenže vám ji krásně vyživí a hydratuje, ale poslouží také jako přírodní peeling. Olej lisovaný z malinových semínek je bohatý na vitamin E, omega-3 mastné kyseliny a umí ochránit vaši pleť před škodlivými účinky slunečního záření.

Další dobrou zprávou je, že maliny snižují cholesterol v krvi a pomáhají při redukci váhy. Přestože jsou sladké, mají minimum kalorií a samozřejmě žádný tuk.

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají bohatou úrodu tohoto voňavého letního drobného ovoce (nebo jste jeho pilnými sběrači v lese), proměňte ho třeba v lahodný sirup či marmeládu. Při její výrobě jen počítejte s tím, že maliny mají míň pektinu než třeba rybíz, a proto je ho do marmelády třeba při vaření dodat. Můžete si ale vzít na pomoc třeba zmiňovaný rybíz – marmeláda připravená půl na půl z malin a rybízu krásně želíruje a v chuti hrají maliny jednoznačný prim.

Čaj z listů proti průjmu

1-2 čajové lžičky nadrobno nakrájených listů maliníku přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. 

Malinová šťáva připravená zastudena

Čerstvé maliny zalijte převařenou vychladlou vodou s kyselinou citronovou tak, aby byly ponořeny pod hladinou, a nechte je 24 hodin macerovat. Pak je nechte přes plátno vykapat do jiné nádoby - kolik litrů šťávy získáte, s tolika kilogramy cukru ji míchejte tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Dobře uzavřete a skladujte na chladném místě. Věřte, že tato chutná medicína vám přijde ve chřipkovém období opravdu vhod. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.