Čaj z maliníku pomůže nejen při rýmě a nachlazení. Pozor na jeho správné užívání!
V Čechách byl maliník jako zahradní rostlina pěstován už v 16. století. Dnes se díky dlouhodobému šlechtění můžeme těšit nejen z divokých malin (které nasbíráme v lese a oproti těm zahradním se vyznačují mnohem intenzivnější chutí a vůní), ale také ze zahradních, hrajících barvami od bílých přes žluté, oranžové a růžové až po ty v mnoha odstínech červené po temně fialovou, různých velikostí i chutí.
Karmínově zbarvené plody maliny jsou doslova nabité vitaminy – zejména C a B, provitaminem A, organickými kyselinami a antioxidanty.
Maliny v čerstvé, zmražené i kompotované podobě i produkty z nich jsou účinné při horečnatých onemocněních, mezi něž patří třeba zánět průdušek nebo revma. Stojí v pevném šiku také proti řadě virů.
Léčivé účinky však nemají jen plody maliníku, ale také jeho listy. Hořký čaj z nich připravený má díky vysokému obsahu taninů (10–15 %) stahující účinky a pomáhá při střevních zánětech. Jako kloktadlo léčí rovněž záněty v dutině ústní. V lidovém léčitelství se list maliníku používá i k hojení ran, tlumení kolik nebo nemocí horních cest dýchacích.
Při samoléčbě čajem z listů maliníku však buďte obezřetní. Jako každá přírodní droga má i tanin negativní účinky. Může snižovat vstřebávání minerálů, například vápníku, železa a hořčíku ze stravy, narušeno může být i vstřebávání řady běžně užívaných léků, jako jsou sedativa a antidepresiva.
Ti, kteří v sezoně rádi a hojně mlsají čerstvé plody maliníku, pocítí jejich blahodárný účinek také na kvalitě pleti, nehtů, zubů a vlasů. Maliny totiž obsahují enzym biotin, který se podílí na látkové výměně cukrů, tuků i bílkovin a je nezbytný pro dobrý stav pokožky.
Když si na pleť dáte masku z rozmačkaných malin, nejenže vám ji krásně vyživí a hydratuje, ale poslouží také jako přírodní peeling. Olej lisovaný z malinových semínek je bohatý na vitamin E, omega-3 mastné kyseliny a umí ochránit vaši pleť před škodlivými účinky slunečního záření.
Další dobrou zprávou je, že maliny snižují cholesterol v krvi a pomáhají při redukci váhy. Přestože jsou sladké, mají minimum kalorií a samozřejmě žádný tuk.
Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají bohatou úrodu tohoto voňavého letního drobného ovoce (nebo jste jeho pilnými sběrači v lese), proměňte ho třeba v lahodný sirup či marmeládu. Při její výrobě jen počítejte s tím, že maliny mají míň pektinu než třeba rybíz, a proto je ho do marmelády třeba při vaření dodat. Můžete si ale vzít na pomoc třeba zmiňovaný rybíz – marmeláda připravená půl na půl z malin a rybízu krásně želíruje a v chuti hrají maliny jednoznačný prim.
Čaj z listů proti průjmu
1-2 čajové lžičky nadrobno nakrájených listů maliníku přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.
Malinová šťáva připravená zastudena
Čerstvé maliny zalijte převařenou vychladlou vodou s kyselinou citronovou tak, aby byly ponořeny pod hladinou, a nechte je 24 hodin macerovat. Pak je nechte přes plátno vykapat do jiné nádoby - kolik litrů šťávy získáte, s tolika kilogramy cukru ji míchejte tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Dobře uzavřete a skladujte na chladném místě. Věřte, že tato chutná medicína vám přijde ve chřipkovém období opravdu vhod.