Houba reishi: Proč je zdravá a jak ji používat? | Moje zdraví

Houba reishi jako antivirotikum

Houba reishi jako antivirotikum
Houba reishi podporuje imunitu • Autor: shutterstock.com
14. ledna 2022 • 14:00

Český název této lesklé červenooranžové houby je lesklokorka lesklá. Jelikož jde o chorošovitou houbu, lze ji nalézt na kořenech, pařezech či odumřelých kmenech dubů, habrů a dalších listnatých stromů. Reishi příznivě působí na zdraví člověka a její užívání je aktuální v době viróz.

Pro zvládnutí viróz je důležité posílení imunity. Za jedny z nejúčinnějších imunostimulátorů se označují přírodní polysacharidy betaglukany, jež se nacházejí v buněčných stěnách kvasinek a hub. Tyto zdraví prospěšné polysacharidy byly ve značném množství nalezeny právě v této houbě. Lesklokorka lesklá dále obsahuje fytosteroly, dostatek antioxidantů, vitaminů, minerálů a stopové prvky. V důsledku svého složení tedy nejen významně podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, ale působí příznivě také na oběhový systém.

Video se připravuje ...
Jak podpořit imunitu u dětí?VIDEO 

Své uplatnění má ovšem i při léčbě dalších onemocnění. Reishi obsahuje již zmíněné polysacharidy, dále triterpenoidy, které mají protizánětlivé účinky.

Kromě toho byly v těchto houbách nalezeny i další látky, jež podporují obranyschopnost. Mezi ně patří například organicky vázaný stopový prvek germanium, jenž zvyšuje produkci interferonů. Tyto důležité součásti imunitního systému dokážou zpomalit růst nejen virů, ale dokonce i rakovinotvorných buněk. Některé studie pocházející z Japonska uvádějí, že většina antivirových účinků houby reishi vyplývá z působení v nich přítomných specifických sloučenin (označovaných jako GLP). Tyto látky podle názoru vědců nedovolí virům vstoupit do cílových buněk.

Proto lze houbu reishi označit jako účinné antivirotikum, které lze užít při prevenci i léčbě. V houbě reishi byly objeveny látky, které jsou účinné proti chorobám způsobeným bakteriemi i viry.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.