Zlatobýl obecný | Moje zdraví

Zlatobýl obecný

Zlatobýl obecný je známý především díky svým blahodárným účinkům na ledviny, umí i rozpouštět menší kamínky.

Zlatobýl obecný (Solidago virgaurea) je vytrvalou bylinou, která doroste do výšky až 1 m. Lodyhy jsou přímé, většinou lysé, ojediněle chlupaté. Listy jsou střídavé, dolní mají vejčitý tvar, někdy až elipsovitý. Na středu jsou zúžené tak, že tvoří křídlatý řapík. Nejvyšší rostliny jsou přisedlé a lehce pilovaté. Úbory mají hroznovité květenství, kvete v něm až 12 žlutých květů.

Účinné látky

Zlatobýl obsahuje saponiny, silice, třísloviny, flavonoidy, diterpeny, fenolové kyseliny nebo estery organických kyselin.

Použití

Vnitřně zlatobýl lze užívat ve formě čajů či kloktadel. Bylinka bývá i součástí čajových směsí. Zevně se užívá tinktura a také odvar, jímž se potírají různé rány.

Účinky na zdraví

Bylinka podporuje látkovou výměnu, působí i močopudně. Blahodárná je na všechny druhy ledvinových chorob, pomáhá při zánětech močových cest, umí rovněž rozpouštět menší kamínky. Také má protizánětlivé účinky. Významný je při léčbě zbytnělé prostaty a účinkuje proti průjmům. Umí zeslabit silné menstruační krvácení. Pomáhá také léčit špatně se hojící rány a ekzémy.

Výskyt

Zlatobýl najdeme především v části severní polokoule mimo tropické a subtropické oblasti. Druhy zlatobýlu se liší v severoamerické části a té euroasijské.

Sběr

V době květu se stříhají natě asi v polovině rostliny. Rostlinka se suší ve svazečcích zavěšených ve stínu.

Domácí recepty

Čaj ze zlatobýlu obecného vám pročistí tělo a podporuje stav ledvin. Vezměte zhruba 1 a půl čajové lžičky usušené kvetoucí natě. Smíchejte se čtvrt litrem studené vody a spolu uvařte. Nechte asi dvě minuty louhovat. Vypijte maximálně tři šálky denně.

Odvar vyléčí různé ekzémy i rány. Vezměte 5 čajových lžiček sušené bylinky, které přidejte do 250 ml vody. Přiveďte k varu, posléze nechte louhovat asi 15 minut. Přeceďte a přikládejte odvarem nasáklou gázu na postižená místa.

Nálev ze zlatobýlu na urologické problémy: Smíchejte 3 dílky zlatobýlu, 1 díl truskavce, přesličky rolní a rdesna blešníku. Směs přelijte vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat a pak sceďte. Čaj pijte ideálně 3x denně před jídlem, celková doba kúry by měla trvat měsíc až dva.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.