Otékají vám nohy? Nehledejte za tím pouze horko nebo dlouhé stání | Moje zdraví

Otékají vám nohy? Nehledejte za tím pouze horko nebo dlouhé stání

  • Otékají vám nohy? Nehledejte za tím pouze horko nebo dlouhé stání
    Z čeho otékají nohy vám? • Autor: iStock
    22. července 2022 • 14:00

    Otoky nohou bychom neměli podceňovat. Není to vždy jen estetický problém, který nám brání v pohodlí nazout své oblíbené sandálky. Mohou signalizovat mnohem více než jen pouhý otok z horkých dnů.

  • Příliš solíte

    Autor: istockphoto.com
    Pokud jde o zadržování vody v těle, sodík bývá tím nejčastějším viníkem. Je tedy nasnadě, že i co se týče otoků nohou, viníkem číslo jedna je špatná strava, obsahující nadměrné množství soli. Jestli jste přesvědčeni o tom, že vy téměř nesolíte, možná budete překvapeni. Ona se totiž sůl skrývá často i tam, kde byste ji nehledali. A bohužel sůl je dnes téměř všude, používá se totiž jako konzervant u trvanlivých potravin. Denně bychom měli zkonzumovat maximálně 2300 mg sodíku, což je asi pět lžiček soli. Snažte se zaměřit na potraviny bez soli, jako jsou zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, ořechy, a naopak se vyhněte jídlům rychlého občerstvení nebo trvanlivým potravinám. 

    Jak poznáte, že zadržujete vodu v těle? Podívejte se na rozhovor s výživovým specialistou Radkem Pajičem:

    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat!VIDEO 
  • Jste obézní

    Autor: Shutterstock.com
    Špatně se to přiznává, to je pravda, ale za oteklé nohy mohou také kilogramy navíc, které nosíte. Tuk totiž tlačí na cévy a lymfu a tím utlačuje krevní oběh ve spodních končetinách. Takže nedochází k cirkulaci. Je to v podstatě stejný princip jako u zahradní hadice. Když zamezíte průtoku vody, bude se hromadit na jednom místě. Oteklé nohy jsou častou komplikací obezity, nikoliv však jedinou. Rozhodně to ale nepodceňujte. 
  • Máte rozhozené hormony

    Autor: Shutterstock
    Vybavujete si, jak se cítíte nateklá a nafouklá týden před tím, než začnete menstruovat? To je normální, mohou za to hormony po ovulaci, kdy dramaticky klesne estrogen, zato ale vzroste progesteron a vaše tělo vstupuje do premenstruačního období. Hormony mohou mít vliv na zadržování vody v těle, nejčastěji se to pak projevuje právě v nohou. Stačí ale počkat, až začnete menstruovat, a vše se srovná. Ovšem k otokům může dojít i během hormonální substituční léčby nebo pokud berete hormonální antikoncepci. Pak se snažte pít co nejvíce vody a cvičit, aby se vám pořádně prokrvil lymfatický systém. Pokud to nezabere, řešte to se svým lékařem, který vám hormony předepisuje.
  • Užíváte léky, které mohou otoky způsobovat

    Autor: Shutterstock.com
    Kromě léků obsahujících hormony ale mohou otoky také způsobovat další předepsané medikamenty. Nejčastěji to bývají prášky na diabetes, které v některých případech znemožňují sodíku dostat se z těla. Dále pak ale k otokům může dojít i ve chvíli, kdy užíváte dlouhodobě prášky na srdce a cévy. Ovšem nemyslete si, že vás takto mohou ovlivnit jen léky na předpis. Pokud máte problémy se srdcem nebo ledvinami a berete prášky na bolest, jako je ibuprofen, otoky se mohou také zhoršovat.
  • Máte v těle nějakou infekci

    Autor: Shutterstock.com
    Lidem, kteří mají diabetes nebo trpí onemocněním periferních cév, hrozí vyšší riziko infekce v těle, jež sníží průtok krve do končetin včetně nohou. Jestliže trpíte diabetickou neuropatií, což je běžná komplikace cukrovky, mohou být otoky jednou z dalších příčin.

    Infekce v těle se ale může objevit třeba i při neošetření rány na těle. Riziko je také zvýšené v případě, kdy trpíte na plísně na nohou, které způsobují popraskání kůže, skrze kterou se vám mohou do těla dostat nečistoty, a v těle tak vznikne infekce. Proto se snažte nohy hydratovat a pečovat o ně tak, abyste všem těmto komplikacím předešli.

  • Máte lymfedém

    Autor: Shutterstock.com
    Lymfedém je onemocnění lymfatického systému, který je součástí našeho imunitního systému. Lymfou proudí tekutina, která mimo jiné odstraňuje škodliviny z našeho těla. A pokud tato lymfa nefunguje, jak má, hromadí se v ní tekutina, což způsobuje otoky. To může být špatným životním stylem, ale také dědičností. Lymfedém ale nebývá samotnou nemocí, často je příznakem některých zdravotních problémů, jako jsou obezita, infekce v těle nebo rakovina. 
  • Možná je na vině srdce

    Autor: shutterstock.com
    Není však dobré oteklé nohy vždycky podceňovat a vyrovnávat se s tím pouze tak, že je hodíte na stůl. Otoky mohou být spojeny se srdečním selháním, kdy tento životodárný orgán nebude fungovat tak, jak by měl. Tedy srdce nezvládne pumpovat dostatek krve do celého těla, což vede k nárůstu tekutin.

    Jak poznáte, zda je to malér, či jestli jsou otoky způsobeny jen celodenním stáním? Pokud jde o srdeční selhání, otoky bývají mnohem větší, navíc zatímco „obyčejný“ otok vám zmizí, tento zůstane dlouhou dobu. Zároveň můžete sledovat i další příznaky, jako jsou únava nebo dušnost.

  • Jde o selhání ledvin

    Autor: Shutterstock.com
    Vaše ledviny jsou zodpovědné za správné hospodaření tekutin v těle a odvádění nepotřebných tekutin z vašeho těla. Pokud jedna, nebo dokonce obě nefungují správně, projevuje se to mimo jiné i otoky. Při selhání ledvin, podobně jako u problémů se srdcem, otoky nezmizí ani ve chvíli, kdy si nohy hodíte nahoru. Lidé často v takových případech používají diuretika, která mají přebytečné vody člověka zbavit, ale raději to nezkoušejte sami, nechte si poradit od lékaře, také by mohlo dojít k dehydrataci.

     

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.