Mýty a fakta o ledvinách. Proč nikdy nebolí a co s nimi dělá alkohol? | Moje zdraví

Mýty a fakta o ledvinách. Proč nikdy nebolí a co s nimi dělá alkohol?

Mýty a fakta o ledvinách. Proč nikdy nebolí a co s nimi dělá alkohol?
Autor: istock.com
1. ledna 2021 • 10:00

Až 40 % lidí neví o onemocnění svých ledvin až do chvíle, kdy je akutní problém dožene do nemocnice. O ledvinách a jejich funkci existují zakořeněné mýty, které vám vysvětlíme.

Ledviny jsou párový orgán a jsou veliké jako naše pěst. Mají na starosti čištění krve. Ledvinná klubíčka neboli glomeruly zadržují v krvi bílkovinu a propouštějí vodu, minerály a odpadní produkty látkové výměny z těla ven. Fungují tedy jako jakési filtry, jejichž prostřednictvím se z krve tvoří moč. Odpovíme vám na pár otázek, které si v souvislosti s ledvinami můžete klást.

Zdědím problémy s ledvinami

„Navzdory obecnému přesvědčení není většina onemocnění ledvin dědičná. Dědí se spíše špatné návyky a špatná životospráva, což může vést k chorobám spojeným s postižením ledvin – k cukrovce, vysokému krevnímu tlaku, vzniku ledvinových kamenů. Ani zdraví rodiče a sourozenci nejsou zárukou našeho zdraví včetně zdraví ledvin,“ uvádí MUDr. Petr Táborský z Dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Praze.

Nemocné ledviny bolí

Nemocné ledviny samotné prakticky nebolí, neboť mají minimální množství nervových zakončení. Co naopak při některém z onemocnění ledvin bolí, je pohybový aparát – velmi často a výrazně cítíme bolest na obou stranách zad v oblasti ledvin nebo v kříži. „Při zánětu ledvinných pánviček cítíme prudké bolesti v oblasti vývodných cest močových. Močovod často bolí z důvodu přítomnosti ledvinových kamenů nebo zánětu. Vzácně bolest souvisí s tlakem na vazivové pouzdro ledvin při akutním zánětu ledvin,“ vysvětluje lékař.

Pití alkoholu je brzy zničí

Pokud nedošlo k poškození jater, nemůže být alkohol jedinou příčinou onemocnění ledvin. Z hlediska funkce ledvin je alkohol látkou, jež může způsobit dehydrataci – pijete-li alkohol, vyloučíte větší množství moči. „Alkohol obecně zvyšuje prokrvení ledvin a močových cest a to může vést k rozvoji či zhoršení infekce močových cest, zvláště ve spojení s prochlazením. Vede ke zvýšené diuréze – vylučování moči. To pak může vést až k dehydrataci organismu a změně účinku podávaných léků.

Alkohol ale primárně poškozuje buňky mozkové kůry a játra. Vznik cirhózy a poškození jater může pak vést i k následnému poškození funkce ledvin. Podobně poškození srdce alkoholem vede k následnému negativnímu dopadu na ledviny. Také slinivka břišní je zvýšeně citlivá na příjem alkoholických nápojů. Zátěž organismu různými typy alkoholu je dána jejich procentním obsahem alkoholu, respektive přísadami. Alkoholické nápoje s malým procentem alkoholu ve větším objemu škodí méně, nicméně často se jich vypije větší objem či se posílí takzvaným panákem,“ dodává MUDr. Vladimír Teplan, nefrolog a odborný garant Cambridge Weight Plan.

Když nemám poruchy močení, mám tedy ledviny v pořádku

„Ani pokud nemáte s močením potíže, nemusí to znamenat, že ledviny fungují správně. Mnohem důležitější je otázka, co obsahuje moč. Když jsou v ní příměsi krve, bílkoviny, zvýšené hodnoty odpadních látek metabolismu v krvi (kreatinin, kyselina močová), zasluhuje tato situace péči nefrologa. Neobvyklé snížení objemu moči bývá zjištěno až v pokročilých fázích ledvinného selhání,“ říká MUDr. Petr Táborský.

Zničím si ledviny kouřením

Kouření významně poškozuje cévní systém včetně cév v orgánech, ledviny nevyjímaje. Dojde-li k poruše cévního zásobení ledvin, jejich funkce klesá. U osob s poruchou ledvin je kouření ještě větším problémem. A je zde také vztah mezi kouřením a nádory ledvin – riziko vzniku nádoru ledvin je o 38 % vyšší než u nekuřáků.

Ochrání ledviny větší vrstva tuku

„Nadváha a obezita oproti obecnému přesvědčení ledviny nechrání. Člověk s nadváhou se totiž obvykle špatně stravuje. Přemíra tuků a masitých pokrmů zatěžuje orgány, jež zbavují tělo zplodin – játra a ledviny. Obezita je navíc velmi často spojena s dalšími dvěma faktory, které mohou vést k selhání ledvin – vysokým krevním tlakem a cukrovkou,“ vyvrací mýtus MUDr. Petr Táborský.

Kdo užívá hodně léků, ničí si ledviny

Některé léky užívané dlouhodobě mohou mít na zdraví ledvin vliv. Například lék s obsahem ibuprofenu může za určitých okolností stav ledvin zhoršit, především v kombinaci s postižením ledvin při cukrovce či při současném užívání léků na vysoký tlak, kdy dochází k nedostatečnému prokrvení ledvin. Částečnou prevencí nežádoucího účinku léků je současný příjem velkého množství tekutin.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.