Nedaří se vám počít miminko? Tyhle potraviny zvyšují ženskou plodnost | Moje zdraví

Nedaří se vám počít miminko? Tyhle potraviny zvyšují ženskou plodnost

Nedaří se vám počít miminko? Tyhle potraviny zvyšují ženskou plodnost
Autor: istock.com
26. května 2021 • 14:00

Podle statistik trápí obtíže s početím celých 20 procent párů v České republice. V západních evropských zemích jsou pak čísla dokonce ještě vyšší. V některých případech je potřebná péče lékařů, v jiných ale může pomoci i zdánlivá drobnost, jako je změna jídelníčku a zařazení správných potravin. Které to jsou a v čem spočívá jejich výjimečnost? Čtěte dále…

Podle statistik trápí obtíže s početím celých 20 procent párů v České republice. V západních evropských zemích jsou pak čísla dokonce ještě vyšší. V některých případech je potřebná péče lékařů, v jiných ale může pomoci i zdánlivá drobnost, jako je změna jídelníčku a zařazení správných potravin. Které to jsou a v čem spočívá jejich výjimečnost? 

Video se připravuje ...
Kdy mají páry začít řešit problémy s početím?VIDEO 

Zatímco u mužů o plodnosti rozhoduje množství a kvalita spermií, u žen je stěžejní schopnost udržet a vyživit plod. Tyto vlastnosti jsou přitom v obou případech ovlivňovány zcela jinými minerály a vitamíny, proto se liší i výčet důležitých potravin, které by měl mužský a ženský jídelníček obsahovat.

Muži potřebují zinek a vitamín C

„U mužů patří v souvislosti s početím mezi nejvýznamnější minerály zinek. Nedostatečné množství tohoto minerálu způsobuje nízkou hladinu testosteronu a snižuje se celkový počet spermií. Na kvalitu spermií má pak největší vliv vitamín C,“ prozrazuje vedoucí nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Olga Plačková.

Ženám pomáhá kyselina listová

U žen je naopak důležitý dostatek železa, které ovlivňuje usazování i vývoj plodu, ale i vitamíny A, D, E, komplex vitamínů B, které podporují reprodukční funkci, a také kyselina listová, která podporuje krvetvorbu a vznik nukleových kyselin. „Kyselina listová pomáhá dělení buněk, podporuje nervovou soustavu plodu a snižuje riziko vrozených vývojových vad u plodu. Při jejím nedostatku se uvádí i zvýšené riziko potratů a může se podílet na vzniku neplodnosti,“ vysvětluje Olga Plačková.

Které potraviny zařadit do jídelníčku

Pánové by měli ve svém jídelníčku dbát na dostatek hovězího či vepřového masa, vaječného žloutku, mléka, luštěnin či listové zeleniny – právě pro jejich vysoký obsah zinku. Jako zdroj vitamínu C pak mohou využít rakytník, citron, jahody či papriky.

Video se připravuje ...
Jak uvolnit pánevní dno před otěhotněnímVIDEO 

Pro dámy je v jídelníčku stěžejní maso, ryby, čočka, hrách či mandle kvůli železu, ale konzumovat by měly i banány, pomeranče, listovou zeleninu, brokolici, papriku či celozrnné i mléčné výrobky, které obsahují potřebné vitamíny.

Strava jde ruku v ruce s životním stylem

V případě žen i mužů je pak na místě celková změna životního stylu, která by měla zahrnout eliminaci alkoholu, kouření i jiných návykových látek, a naopak navýšení množství pohybu, ale i relaxace – a to jak fyzické, tak především té duševní. Právě psychika totiž hraje při snahách o početí často velmi zásadní roli.

 „V dnešní době jsou mladé ženy i muži vystavováni mnoha rizikovým faktorům, které se mohou negativně podílet na možnosti početí. Spadá sem vysoký krevní tlak, obezita, zvýšená hladina cholesterolu, stres, kouření, časté a nadměrné užívání alkoholu či jiných psychotropních a omamných látek, nedostatek kvalitního spánku, excesy ve stravování a mnohé další. Vhodná skladba makro i mikro nutrientů naopak snižuje oxidační stres organismu a zvyšuje tím kvalitu a schopnost dělení buněk,“ uzavírá Olga Plačková.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.