7 tipů, jak začít žít zdravěji bez velkých změn | Moje zdraví

7 tipů, jak začít žít zdravěji bez velkých změn

  • 7 tipů, jak začít žít zdravěji bez velkých změn
    Autor: istock.com
    4. května 2021 • 14:00

    Každého z nás čas od času napadne, že by bylo dobré začít žít zdravěji: změnit jídelníček, víc se hýbat, přestat kouřit... Většinou nás ale odradí to, že některé z těchto úkolů jsou až příliš náročné. Ke změně ale přitom stačí udělat mnohem méně. Poradíme vám, jak na to.

  • Nevynechávejte snídani

    Na snídani je ideální celozrnné pečivo, vejce, ovesná kaše s ovocem a ořechy. Pokud nejste zvyklí snídat, zkuste začít s malými porcemi, začněte kouskem ovoce, jogurtem s müsli, ovesnou kaší s medem a oříšky nebo kouskem pečiva se šunkou a nízkotučným sýrem. Podle odborníka na výživu profesora Davida Ludwiga z Harvardské univerzity se nemusíte bát ani snídaně bohaté na bílkoviny, např. vajíček se zeleninou. Profesor Ludwig ale varuje před průmyslově zpracovanými sacharidy v různých sladkých cereáliích nebo sladkém pečivu, které vedou k prudkému vzrůstu hladiny cukru a inzulínu v krvi a dávají tělu signál ukládat tuk.

  • Vynechte jednu nezdravou dobrotu denně

    Jedním z drobných návyků, které vám mohou pomoci změnit život, je podle amerického kouče a psychologa dr. Benjamina Hardyho vynechání alespoň jedné nezdravé pochoutky denně. Není třeba držet přísné diety, vážit potraviny a kontrolovat každé sousto. „Vynechte jen jednu nezdravou pochoutku denně. Opravdu stačí jedna,“ říká Benjamin Hardy.

  • Pijte více vody

    Svůj den začněte sklenicí vlažné vody s medem a citronovou šťávou. Tento nápoj pijte minimálně půl hodiny před snídaní. Medová šťáva s kyselinou citronovou detoxikují váš organismus. Pokud si před každým jídlem dáte sklenici vody, nebudete mít pak tak velký hlad a sníte toho méně.

  • Cukr nahraďte medem, začněte čajem a kávou

    Vyměňte bílý rafinovaný cukr za kvalitní med. Můžete ho použít na oslazení čaje, ale také kávy. „Já osobně denně spotřebuji několik lžiček medu, protože si bez něj kávu nedokážu představit. Nejraději mám café latté se dvěma lžičkami pastovaného medu,“ říká medový sommeliér ze společnosti Medokomerc Milan Špaček. Pokud vás trápí po jídle chuť na sladké, můžete si dát po jídle lžičku medu, která nastartuje trávení a zažene chuť na sladké.

  • Pořiďte si více pokojových rostlin

    Existuje více a více důkazů o tom, že rostliny mají blahodárný vliv na fyzické i duševní zdraví. Pokojové rostliny můžete dále využít jako přírodní zvlhčovače a osvěžovače vzduchu. Rostliny mimo jiné minimalizují alergie, čistí vzduch, dodávají energii, pomáhají s koncentrací, zvyšují koncentraci endorfinů a snižují stres.

    Které rostliny vybrat? Více čtěte zde.

  • Začněte se sprchovat chladnější vodou

    Studená sprcha je velmi prospěšná pro zdraví našeho organismu, posiluje imunitu, prokrvuje tělo a povzbuzuje mysl. Důležité je začínat s otužováním pomalu – postupně přecházejte od vlažné vody ke studené. Klidně se nejprve umyjte teplou vodou a každý den na chvilku ubírejte teplotu. Můžete také několikrát během sprchování střídat teplou a studenou vodu, záleží na vás, co vám vyhovuje. 

    Jak a kdy začít s otužováním? Více čtěte zde.

  • Hodinu před spaním odložte mobilní telefon

    Svítící displej vašeho telefonu nebo televize dává naší hlavě signál „zůstaň vzhůru, ještě není čas jít spát“. Problém s usínáním má tak negativní dopad na délku našeho spánku, proto je dobře před spaním odložit mobilní telefon a místo toho si raději otevřít knížku. Sledování telefonu či televize před spaním způsobuje nespavost, bolest hlavy, bolest krku a zad, bolest očí a zhoršuje kvalitu spánku. Zkuste začít odkládat telefon nejdříve na 10, 20, 30 minut a postupně tento čas prodlužujte.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.