Oblíbené vločky k snídani: Jsou opravdu tak zdravé? | Moje zdraví

Oblíbené vločky k snídani: Jsou opravdu tak zdravé?

Oblíbené vločky k snídani: Jsou opravdu tak zdravé?
Autor: istock.com
3. května 2021 • 14:00

Nasypete do misky ovesné vločky, zalijete je mlékem nebo jogurtem, přihodíte pár kousků ovoce, můžete přidat i oříšky, semínka a s dobrým pocitem se pustíte do snídaně nebo svačiny. Jsou vločky opravdu tak zdravé a výživné?

Vločky, které si dáte ke snídani, dopřejí organismu pořádnou dávku energie. Obsahují totiž velké množství sacharidů, především škrobu. Jeho trávení a vstřebávání probíhá pomalu, a proto jsou zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie. Vločky vás posílí při únavě a rekonvalescenci. Konzumace ovesných vloček dokáže přispět také k dobré náladě a lze je považovat i za přírodní afrodiziakum. Vločky jsou totiž jedním ze zdrojů aminokyseliny tryptofan, s jejíž pomocí si lidské tělo vyrábí hormon serotonin, který je v našem mozku odpovědný za krásné sny a pocity štěstí. Ale i když se přesto raději ráno zakousnete do pečiva, ani tak se vloček nevzdávejte. Zahustí třeba zeleninové polévky, využijete je do nádivek, pomazánek, masových rolád, bramboráků, do zeleninových i sladkých pokrmů, opražené a pomleté nahradí v pečivu oříšky.

Co chceme vědět

O vločkách hodně ví Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. A tak jsme se jí zeptali na to, co o nich nejčastěji chceme vědět.

Umí vločky udělat hodně pro zdraví?

Ovesné vločky patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, dokážou člověka zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu potřebnou energii. Mimoto ovesné vločky obsahují betaglukan, který napomáhá snižovat špatný cholesterol LDL. Snížení cholesterolu LDL ulevuje při srdečních chorobách a zánětech. Pozitivní vliv mají ovesné vločky také při posilování imunity.

Je v nich obsaženo hodně důležitých látek?

Ovesné vločky patří mezi jedny z nejvíce nutričně hodnotných obilovin. Vynikají obsahem kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a navíc obsahují rozpustnou vlákninu, zdraví prospěšné tuky, minerální látky a řadu vitaminů. Ve vločkách se nacházejí například vápník, železo, fosfor, zinek či vitamin K. Za zmínku stojí i přítomnost vitaminu B1 thiaminu, kyseliny listové a v menší míře i dalších vitaminů skupiny B, jako například riboflavin (B2), niacin (B3) nebo pyridoxin (B6). Přesné nutriční hodnoty je potřeba si přečíst vždy na daném výrobku.

Při jakých potížích umějí pomoct?

Ovesné vločky dokážou zlepšit trávení, přičemž svou roli zde hraje vláknina. Mají vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, která má blahodárné účinky na naše střeva. Vločky pomáhají zejména při zácpě, ale podle některých zahraničních studií působí i jako prevence rakoviny tlustého střeva.

Z čeho se vločky vyrábějí?

Velice zjednodušeně lze říct, že vločky jsou rozlisovaná zrna. Vyrábějí se z ovsa, ječmene, pšenice, špaldy, žita, rýže, případně i z dalších méně známých obilovin či plodin (pohanka, quinoa, amarant, sója). V současné době je využita nejmodernější technologie na výrobu vloček, kdy zrno prochází dvojí hydrotermickou úpravou. Ta prodlužuje dobu trvanlivosti a kvality produktu, zvyšuje nutriční hodnotu zrna, stravitelnost škrobu, proteinů a obsažených tuků.

Zhubneme s nimi?

Ovesné vločky patří mezi oblíbenou potravinu při hubnutí. Vláknina společně s komplexními sacharidy a betaglukanem zapříčiňují jejich pomalé vstřebávání, díky čemuž jídlo z vloček zasytí na dlouhou dobu. To je při hubnutí žádoucí, avšak nezapomínejte zařazovat i pravidelný pohyb – nejlépe na čerstvém vzduchu. Pouze kombinace správně nastaveného jídelníčku a pohybu je tou správnou cestou ke štíhlému a zdravému tělu. Oblíbenou potravinou jsou ovesné vločky i ve fitness komunitě, a to díky tomu, že obsahují esenciální aminokyseliny, pomáhající při budování svalové hmoty.

Proč máme vločky namočit nebo je jíst v jogurtu, polévce a tak dále?

V případě, že máte doma jemné nebo extra jemné ovesné vločky, můžete je konzumovat i v syrovém stavu bez předchozího namočení. Naproti tomu klasické a velké ovesné vločky je nutné předem namočit či uvařit. V obou případech však platí, že předem namočené ovesné vločky jsou lépe stravitelné. Mimoto se během jejich namočení vytvoří cenné laktobacily a začnou se štěpit sacharidy, čímž vločky získají sladší chuť.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Dubnové vydání časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.