Co se stane, když přestanete kouřit? Tyhle změny se projeví už druhý den | Moje zdraví

Co se stane, když přestanete kouřit? Tyhle změny se projeví už druhý den

Co se stane, když přestanete kouřit? Tyhle změny se projeví už druhý den
Autor: istock.com
11. března 2024 • 06:00

Je dobře známo, že kouření do našeho těla uvolňuje stovky škodlivých látek. Dlouhodobá závislost na nikotinu nejen poškozuje naše plíce, ale také negativně ovlivňuje fungování srdce a dalších orgánů. Co se s těmito orgány stane, pokud se rozhodnete tento škodlivý zlozvyk opustit? Pozitivní účinky mohou být rychlejší, než si myslíte.

I když kouříte spoustu let, můžete negativní dopady kouření zvrátit. Jakmile definitivně „seknete“ s cigaretami, pocítíte zdravotní přínosy svého rozhodnutí už po pár hodinách a s přibývajícími roky se budou prohlubovat. Co se přesně bude dít s vaším tělem v hodinách a dnech po poslední cigaretě?

Video se připravuje ...
Vyzkoušejte tyto dýchací techniky!VIDEO 

1. den

Do jednoho dne poté, co skoncujete s kouřením, snížíte riziko infarktu. Důvodem je menší zúžení žil a tepen a zvýšení hladiny kyslíku, který potřebuje vaše srdce ke správnému fungování. Hladina nikotinu v krvi se v této době také sníží na zanedbatelné množství.

2 dny

Po 48 hodinách začnou znovu růst dříve poškozená nervová zakončení. Můžete si také všimnout, že se zostří smysly, které byly předtím otupeny kvůli kouření. Možná si uvědomíte, že vám jídlo chutná a voní lépe než dříve.

3 dny

Do tří dnů po ukončení kouření se vám začne snáze dýchat. Je to proto, že průdušky uvnitř plic se začaly uvolňovat a více otevírat. To usnadňuje přeměnu kyslíku, který vdechujete, na oxid uhličitý, který vydechujete. Kromě toho se zvýší vaše kapacita plic.

7 dní

Týdenní milník je důležitý nejen pro vaše zdraví, ale také proto, abyste uspěli se svým záměrem přestat kouřit – tedy pro vaši vůli. U kuřáků, kteří úspěšně zvládnou týden bez cigarety, je devětkrát větší pravděpodobnost, že s tímto zlozvykem skoncují nadobro.

14 dní

Do dvou týdnů od ukončení kouření si můžete všimnout, že dýcháte snadněji v klidu i při chůzi. Děje se tak díky lepší cirkulaci vzduchu ve vašich plicích. Jejich funkce se také zlepšila až o 30 %.

1 měsíc

Za jediný měsíc můžete zaznamenat mnoho zdravotních změn souvisejících s ukončením kouření. Máte celkově více energie, nezadýcháváte se při cvičení a jste lépe chráněni před bakteriálními infekcemi. Je to dané tím, že plíce se pomalu obnovují a snižuje se v nich hromadění hlenu, které může vyústit v infekci.  

3 měsíce

Do tří měsíců po ukončení kouření se u žen zlepšuje plodnost a také riziko, že se jejich dítě narodí předčasně.

6 měsíců

Po šesti měsících odvykání si mnoho lidí uvědomí, že lépe zvládají stresující události, které je potkají, aniž mají pocit, že si musí zapálit. Ustane také vykašlávání hlenu, které způsobovaly chemikálie obsažené v cigaretách, a to v době onemocnění (nachlazení, chřipka atd.) i mimo něj. 

1 rok

Vaše plíce zaznamenaly dramatické zlepšení zdraví, pokud jde o kapacitu a funkci. Zjistíte, o kolik snadněji dýcháte, když se namáháte, a o kolik méně kašlete ve srovnání s dobou, kdy jste kouřili. Kromě těchto přínosů pro zdraví jste ušetřili velké množství peněz. 

3 roky

Tři roky po poslední cigaretě se vaše riziko infarktu snížilo na riziko nekuřáka.

Komu nejvíc hrozí infarkt? Více čtěte zde.

5 let

Podle některých studií nyní kleslo vaše riziko úmrtí na rakovinu plic o polovinu ve srovnání s tím, kdy jste kouřili.

Rakovina plic nezačíná jen kašlem. Jak poznáte, že je zle, čtěte zde.

10 let

Riziko úmrtí na rakovinu plic se u vás snížilo na riziko u nekuřáka. Buňky, které byly dříve prekancerózní (ve stadiu před vznikem rakoviny), jsou nyní nahrazeny zdravými buňkami. Kromě snížení rizika rakoviny plic klesá i riziko vzniku dalších onemocnění souvisejících s kouřením: rakoviny úst, jícnu, močového měchýře a ledvin i slinivky břišní.

15 let

Riziko infarktu a cévní mozkové příhody se snížilo na stejné riziko jako u člověka, který nikdy předtím nekouřil. 15 let bez kouření představuje významný milník pro vaše zdraví a celkovou pohodu.

 

 

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.