Zlozvyky: Víme, že škodí zdraví. Tak proč s nimi neskončíme? | Moje zdraví

Zlozvyky: Víme, že škodí zdraví. Tak proč s nimi neskončíme?

Zlozvyky: Víme, že škodí zdraví. Tak proč s nimi neskončíme?
Autor: istock.com
26. listopadu 2019 • 06:00

Zlozvyky, které škodí zdraví. Všichni víme, o co jde. Kouření, alkohol, nezdravá jídla, příliš mnoho cukru, kávy nebo sedavý způsob života a žádný sport. Proč se jich nedokážeme zbavit, i když víme, jak špatné pro naše fyzické i psychické zdraví jsou?

Jsou to věci, které může každý člověk změnit a je to jen v jeho moci. Kouřit, nebo nekouřit. Jíst zdravé, nebo nezdravé potraviny. Sportovat, nebo celý den prosedět. Přesto jsou tyto zlozvyky stále tím, co nejvíce ovlivňuje naše zdraví. Podle údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí byly kouření, alkohol a špatná strava s nedostatkem pohybu příčinou téměř poloviny úmrtí ve Spojených státech v roce 2000. Přesto počet kuřáků, lidí holdujících alkoholu nebo nezdravým jídlům neubývá. Proč se do toho lidé pouštějí, i když vědí, jak moc si škodí? Důvodů je hned několik.

Přinášejí příjemné pocity

Řada nezdravých zlozvyků je spojena s tím, že člověku přinášejí příjemné pocity, radost, slast nebo uvolnění. Nikotin například v lidském těle spouští mechanismus, při kterém se uvolňuje dopamin, který je někdy nazýván také hormonem štěstí. Přináší klid a uspokojení. Podobně může působit cukr nebo alkohol. Člověk si tak logicky tyto pozitivní pocity spojí s těmito návyky. Kouření je spojeno s příjemným oddychnutím, vyvětráním a pauzou v práci, alkohol jako odměna po náročném týdnu, cukr jako lék na sklíčenost. Zvyk se spojí s odměnou, a pokud toto chování často "procvičujete", stane se z něj návyk.

Nikdo není dokonalý

Každý z nás má nějakou tu neřest. Někdo si ujíždí na hrách na mobilu, někdo utrácí nehorázné peníze za oblečení, nikdo není dokonalý. Schopnost racionalizovat si své špatné chování je u většiny z nás velmi rozvinutá, stejně tak jako schopnost omluvit si nějaké selhání. "Měl jsem špatný den, zasloužím si trochu povyražení." "Od příštího týdne to bude jinak." A pokud jde o chování, které je společensky tolerované nebo je ve vašem okolí více lidí s takovým zlozvykem, jde to pak skoro samo. "Nejsem jediný, kdo je tady ve fast foodu na hranolkách," říkáme si. A úplně nelepší je naše mysl v hledání důkazů, že naše rozhodnutí je správné. "Tvrdí lékaři, že kouření způsobuje rakovinu? Pche, můj dědeček žil do devadesáti a umřel na stáří. A to kouřil krabičku denně!"

Dlouho to trvá a člověk to nevidí

Když člověk řídí opilý a nabourá, pocítí následky svého nevhodného chování okamžitě. Když se v opilosti vrátí v pořádku domů a vychází mu to tak dlouhodobě, může mít pocit, že se nic neděje. Ani kuřák necítí na svém těle, jak se mu zužují a ucpávají tepny nebo jak mu mezi zdravými buňkami začínají růst ty nádorové. Důsledky vašich zlozvyků přicházejí pomalu a zpočátku i nepozorovaně. Člověk může mít tak mylný pocit, že jeho se problém netýká.

Jak z toho ven?

Upřímně – zbavit se zlozvyku je běh na dlouhou trať. Jen si uvědomte, jak dlouho jste takové chování a odměňování trénovali. Zaprvé: zkuste se nejdřív zamyslet, kdy si tu svoji cigaretu nebo čokoládu dáváte. Je to ve dnech, kdy jste uhonění a hledáte něco, co vám dovolí se zastavit? Potřebujete zahnat chuť k jídlu, protože jste si ráno do práce nic nekoupili? Potřebujete se uvolnit, a to rychle? Čím více porozumíte svému zlozvyku, tím efektivnější strategii, jak s ním skoncovat, můžete zvolit.

Zadruhé: řekněte si opravdu, proč chcete se zlozvykem skončit. Čím konkrétnější budou vaše důvody, tím lépe. Neříkejte jen "chci jíst zdravěji". Řekněte si: Chci se zbavit nadváhy, abych vydržel chodit na výlety se svými dětmi.

A zatřetí: buďte důslední. Klíčem k utváření nových návyků je opakování a výdrž. Ano, je to na chvíli těžké, ale váš mozek se brzy přizpůsobí a vy se začnete cítit přirozeně. Začněte po malých dávkách, a až si nový návyk osvojíte, přidejte další.

Více o závislosti na tabáku si přečtěte zde. Více o tom, jak přestat kouřit, zde.

Více o závislosti na alkoholu a více o závislosti na cukru.

A jak zdravě zhubnout, čtěte zde.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.