Rakovina plic: Největší riziko? Kombinace kouření a uzenin | Moje zdraví

Rakovina plic: Největší riziko? Kombinace kouření a uzenin

Rakovina plic: Největší riziko? Kombinace kouření a uzenin
Autor: istock.com
25. ledna 2020 • 06:00

Doslova o smrtelné kombinaci hovoří lékaři, když vidí spojení kouření a konzumace uzenin. Nejhůře jsou na tom ženy, které tyto dva škodlivé zlozvyky kombinují. Proto mají mnohem větší pravděpodobnost vzniku vážných plicních nemocí než muži.

Jen rakovinou plic v Česku ročně onemocní 2 304 žen a jejich počet na rozdíl od mužů stále roste. Zbystřit by měly především ženy, které jsou starší 35 let. Ty si kombinací uzenin a cigaret zvyšují pravděpodobnost vzniku nemocí plic, jako je zejména chronická obstrukční nemoc (CHOPN) a rakovina plic. Nemocemi jsou ohroženy více než muži, a to především kvůli křehčí tělesné konstituci. Potvrdily to rozsáhlé výzkumy z Francie a Británie.

Proč, zatímco výskyt rakoviny plic u mužů pomalu klesá, u žen roste? Ženy totiž s kouřením obvykle začínaly později než muži – v době, kdy kouření začínalo být módní i u nich, tedy v 50. a 60. letech minulého století. Smrtelná plicní nemoc se tak v jejich případě začíná hlásit právě nyní.

Další informace o rakovině plic najdete ZDE.

Kouření a rakovina

„Na základě průzkumů, které mapovaly výskyt rakoviny plic v Česku od roku 1977 do 2016, klesl roční výskyt tohoto zhoubného onemocnění u mužů o 9,9 %. U žen za stejné období naopak vzrostl o 32,8 %,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně ČPFS a přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice. Kouření je téměř v 90 % příčinou plicního karcinomu. Platí to nejen pro aktivní, ale i pasivní kouření.

„Rozsáhlé výzkumy z Francie a Británii potvrdily, že ženy jsou CHOPN, rakovinou plic a dalšími závažnými nemocemi plic ohroženy více než muži. Pravidelné kuřačky si zvyšují pravděpodobnost plicního onemocnění. Ženy, které jí často uzeniny, svému zdraví také nepřispívají. Nejhůř jsou na tom ale dámy, jež cigarety a uzeniny kombinují. Ty téměř stoprocentně nějakou plicní nemoc dostanou,“ říká doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a vědecký sekretář České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP.

Pozdní odhalení nemoci

Problém je navíc i to, že nemoci plic se odhalí většinou velmi pozdě. Nebolí totiž a ani neexistuje snadné a levné plošné vyšetření. Pneumologové proto usilují o screening, který by pomohl rakovinu plic zachytit včas. Preventivní vyšetření by se týkala až 390 tisíc rizikových lidí, především těžkých kuřáků. „Screening by pomohl především lidem starším 40 let, kteří se zadýchávají a alespoň 10 let ve svém životě kouřili denně krabičku cigaret. První výsledky ukazují, že nemocné plíce má více než třetina vyšetřených,“ říká Vašáková.

Víte, jaký je váš plicní věk? Více čtěte ZDE.

Někdo by podle ní mohl namítnout, že si kuřáci za své nemoci mohou sami. „Musíme si ale uvědomit, že léčba rakoviny plic i CHOPN, zvláště v pokročilých stádiích, je velice nákladná. Odhalení nemocí v počátečních fázích je proto prospěšné pro všechny,“ vypočítává.

Včasné odhalení nemoci je velmi důležité, ale zásadní je prevence. Rakovině, CHOPN, ale i astmatu lze totiž podle docenta Koblížka ve spoustě případů předejít. Nabádá proto k dodržování postupů, které doporučují finští pneumologové. „Plicní lékaři z Helsinek vydali seznam pravidel, jejichž dodržování může významně snížit riziko vzniku plicních chorob. Lidé by měli vdechovat čistý vzduch, jíst zdravě, sportovat a vyhýbat se uzeninám. Lékaři také doporučují kontakt se zvířaty a práci na zahradě. Nejvýznamnější zásadou je pak samozřejmě nekouřit,“ uzavírá docent Koblížek.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.