Kouříte elektronické cigarety? Je to větší zlo, než si myslíte | Moje zdraví

Kouříte elektronické cigarety? Je to větší zlo, než si myslíte

Kouříte elektronické cigarety? Je to větší zlo, než si myslíte
Autor: istock.com
20. září 2019 • 06:00

Klasické cigarety jsou už nějakou dobu na ústupu a kuřáci čím dál častěji sahají po těch elektronických nebo po jiných variantách. Teď se ovšem ukazuje, že tyto náhražky jsou minimálně stejně nebezpečné.

Počátkem září vydalo Centrum pro kontrolu a prevenci chorob varování pro širokou veřejnost, aby zvážila kouření elektronických cigaret. Další organizace pak upozornila na to, aby je lidé kupovali pouze od ověřených prodejců a v žádném přípravě se nesnažili chemicky upravovat náplně, které do cigaret patří. To už je samo o sobě dostatečně varující.

V USA bylo ovšem navíc potvrzeno šest úmrtí v šesti různých státech, které zavinily elektronické cigarety, a je hlášeno 380 případů vážných plicních chorob spojených s tímto kouřením. Škodlivost e-cigaret potvrzují ale i čeští lékaři. "Lidé si myslí, že je tento typ kouření bezpečný, ale není. Je to jen dobře promyšená marketingová záležitost, a bohužel nekontrolovaná, protože elektronické cigarety nepodléhají zákonu o tabákových výrobcích," říká plicní lékařka MUDr. Romana Davidová z pneumologické ordinace na pražském Chodově. "Dokonce si myslím, že na nich může vzniknout větší závislost, než na klasických cigaretách. U nich je totiž množství nikotinu a dalších látek kontrolované, u elektronických cigaret to už tak jednoznačné není," dodává pro web mojezdravi.cz.

Náplně plné škodlivých látek

E-cigarety jsou do značné míry stále novým trendem (i když od roku 2011 do roku 2018 se zvýšil počet amerických studentů, kteří je kouří, z 1,5 % na 20,8 %). Odborníci ale poukazují na to, že pro nás opravdu mohou být škodlivé. „Některé látky v elektronických náplních jsou spojované s kardiopulmonální toxicitou a rakovinou,“ říká kardioložka Tamanna Singh z kliniky v americkém Clevelandu. Jako příklad uvádí formaldehyd, což je dezinfekční prostředek užívaný k uchovávání mrtvých těl v márnicích. Kromě karcinogenů obsahují e-cigarety pochopitelně také vysoce návykový nikotin. 

„Negativní účinky nikotinu jsou velmi dobře známé a zahrnují zvýšení rizika kardiovaskulárních příhod včetně srdečních záchvatů, mrtvice i infarktu − abychom jmenovali alespoň některé,“ říká doktorka Singh. Dodává, že nikotin způsobuje také výkyvy krevního tlaku a cholesterolu. "Elektronické cigarety jsou ale pochopitelně plné i dalších škodlivých látek, stejně jako ty klasické," souhlasí i MUDr Davidová.

Záhadné zdravotní problémy 

Jedna ze studií publikovaná v září se zabývala třiapadesáti pacienty se „závažným nevysvětlitelným onemocněním dýchacích cest“ ve Wisconsinu a Illinois, které souviselo s kouřením e-cigaret. Všichni pacienti byli přijati do nemocnice s dýchacími a gastrointestinálními příznaky − včetně nauzey, zvracení, kašle, bolesti na hrudi, dušnosti, horečky a úbytku hmotnosti − a všichni potvrdili, že v průběhu 90 dní před onemocněním začali kouřit e-cigarety.

Hlavním důvodem, proč lidé tomuto způsobu kouření propadli, je samozřejmě velmi dobrý marketing. Už dlouhou dobu jsou e-cigarety prosazovány jako zdravější, často se ovšem zapomíná na to, že původně měly sloužit hlavně jako prostředek postupnému odvykání kouření. Při takovém způsobu užívání bývaly překvapivě účinné.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.