Jak funguje test plodnosti? | Moje zdraví

Test plodnosti: Jak moc se na něj můžete spolehnout?

Test plodnosti: Jak moc se na něj můžete spolehnout?
Testy plodnosti svěřte raději laboratoři • Autor: iStock.com
20. listopadu 2018 • 06:00

Věk prvorodiček se neustále zvyšuje. Otěhotnění je kvůli tomu stále těžší. Když se dílo nedaří, tak jak partneři potřebují, nastupují v první fázi testy plodnosti. Je nutná návštěva lékaře, nebo se můžete „otestovat“ i doma?

Existuje hned několik různých možností, jak může žena svou plodnost otestovat. Pokud žena s tímto požadavkem zajde k lékaři, ten obvykle nejprve provede vyšetření krve – díky tomu určí hladinu antimullerianského hormonu označovaného jako AMH. Zmiňovaný hormon je uvolňován vaječníky a jeho hladina je během lidského života různorodá. Je to dáno tím, že počet vajíček u žen klesá společně s jejich věkem.

Test AMH tak může poskytnout velmi dobrou představu o plodnosti dané pacientky. Uvedený krevní test AMH se provádí v lékařské ordinaci či ve specializované laboratoři. Výsledky se pak analyzují několik dní.

Není to ale jediný způsob. U párů, které při snaze otěhotnět neuspěly, budou lékaři doporučovat i další testy, například test hysterosalpingografie. Nebojte, hned vám tento složitý pojem objasníme. Jedná se o rentgenové vyšetření dělohy. Zjistí se tak případné abnormality či blokády v ženském pohlavním ústrojí. Muži mohou být také požádáni o vzorek svého spermatu – u něj se logicky ověřuje jeho množství a kvalita.

Jsou testy plodnosti prokazatelné?

Toto testování ovšem není často vůbec snadné. Například pár, který už rok nemůže otěhotnět, projde vyšetřením krve, zmiňovanou hysterosalpingografií i analýzou spermatu. Problém je, že všechny tři typy testování se provádějí nezávisle na sobě. Výsledek, zda je člověk plodný, či neplodný, je pak mnohdy velmi nejednoznačný.

Dalším problémem je to, že řada pojišťoven nebude ženám pod 35 let tyto finančně nákladné testy vůbec proplácet. Zase vás ale nechceme strašit, takže věze, že u žen starších 35 let jsou testy pojišťovnou obvykle hrazeny v tom případě, kdy se dané páry neúspěšně pokouší o dítě po dobu alespoň šesti měsíců.

Bohužel studie zveřejněná v loňském roce v odborném časopise JAMA skutečně naznačuje, že absolvování výše uvedených testů s pozitivním výsledkem ještě nemusí být konečným stanoviskem v tom, zda skutečně můžete mít děti, či nikoliv.

Výzkumníci provedli testy krve a moči u 750 žen mezi 30. a 44. rokem života, které se pokoušely otěhotnět po dobu alespoň šesti měsíců. Ty pak dále sledovali po dobu šesti až dvanácti měsíců. U téměř 500 z nich se totiž ukázal jeden důležitý fakt. Jejich hladina AMH totiž neměla vůbec žádný vliv na to, jestli byla žena plodná, či nikoliv.

Chápeme, že jsme vám teď asi dokonale zamotali hlavu. Vězte ale, že se jedná jen o závěry jedné studie, takže stále platí naše známá rada, zajděte si za odborníkem a prokonzultujte s ním váš problém i obavy z toho, zda bude výsledek testování skutečně relevantní. Přejeme vám hodně štěstí.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.